Main menu

header

881 7 3de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Legume extraordinar de bogate în nutrienți, andivele furnizează organismului compuși care susțin metabolismul, ajută la prevenirea multor boli și echlibrează un mare număr de procese interne ale corpului.

Reglează tensiunea arterială

Andivele conțin un flavonoid puternic, numit kaempferol. Studii extinse au pus în evidență faptul că acest compus inhibă anumite tipuri de cancer, inducând moartea celulelor tumorale și, în paralel, acționează prin reducerea inflamației, fără a avea un impact negativ asupra celulelor sănătoase. În același timp, aceste legume cu frunze delicioase au foarte mult potasiu, fibre și acid folic - trei nutrienți valoroși pentru sănătatea inimii. Potasiul este un agent dovedit de scădere a tensiunii arteriale, combate efectele nivelului ridicat de sodiu și ajută la eliberarea tensiunii din vasele de sânge. La rândul lor, fibrele din andive îmbunătățesc profilurile lipidice, favorizează sănătatea colonului și implicit detoxificarea organismului. Totodată, acidul folic din andive protejează arterele prin metabolizarea homocisteinei, un compus asociat cu boli cardiovasculare și accident vascular cerebral, notează verywellfit.com.

Asigură acuitatea vederii pe termen lung

Andivele oferă o cantitate semnificativă de vitamina A și betacaroten. Ca urmare, prezența acestei legume în dietă asigură acuitatea vederii pe termen lung și previne degenerescența maculară. Prin vitamina A, andivele susțin funcționarea sistemului imunitar și dezvoltarea celulelor. Totodată, potrivit rezultatelor mai multor studii de specialitate, andivele pot reprezenta o opțiune alimentară excelentă pentru suferinzii de diabet, întrucât fibrele din aceste legume ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge și stablizează glicemia. Și nu doar atât: prin prelungirea sațietății, fibrele din frunzele andivelor, foarte sărace în calorii, favorizează pierderea kilogramelor în plus, efect important nu doar pentru imagine, ci mai ales pentru sănătate. O altă urmare benefică a consumului de andive este remineralizarea organismului, consumul acestor legume fiind recomandat după eforturi îndelungate sau în cazuri de anemie.

Conţin vitamina K

Andivele stimulează funcţia ficatului şi rinichilor şi purifică sângele. Sucul de andive este un bun detoxifiant, care generează secretarea unei cantități corecte de bilă, leguma fiind de ajutor pentru suferinzii de hepatită cronică şi acută sau icter. Totodată, andivele sunt o alegere optimă pentru tratarea unor afecţiuni gastrice, începând cu indigestia sau aciditatea și terminând cu constipația. Pe de altă parte, frunzele acestor legume aduc organismului vitamina K într-o concentrație remarcabilă, de 289% din necesarul zilnic, cu efect de reținere a calciului în matricea osoasă. În același timp, amintiții folați din andive previn malformațiile congenitale ale nou-născuților.

Datorită efectului de antiiflamator natural, consumul de suc de andive poate preveni astmul

Bărcuţe de andive cu ton

881 7 4Ingrediente: 1 andivă, 1 conservă cu ton, 2 bucăţi de brânză, sucul de la 1/2 lămâie, sare, piper. Pentru decor: frunze de ceapă verde, mărar.

Mod de preparare: combinați tonul, brânza, sucul de lămâie, sarea şi piperul. Umpleți frunzele de andive cu amestecul obținut. Decorați după preferință, cu rondele de ceapă verde și mărar.