Main menu

header

882 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Adevărată prințesă a pajiștilor, spectaculoasa crețușcă este, în același timp, o plantă medicinală cu renume bine consolidat, care susține organismul și poate combate o serie de afecțiuni.

Ameliorează guta

Prin tradiție, crețușca este un aliat al sistemului digestiv, pe care îl reechilibrează, tratând arsurile la stomac sau ulcerele gastrice. De asemenea, ceaiul de plantă, preparat din o linguriță cu crețușcă la o cană cu apă clocotită, infuzată zece minute, este util împotriva inflamațiilor asociate cu răcelile, durerile articulare, artrita și guta - acumulare de acid uric în sânge și acid uric cristalizat în jurul articulațiilor. Un studiu recent a constatat că anumiți compuși din crețușcă pot bloca xantinoxidaza, o enzimă implicată în producția de acid uric, notează healthline.com. Totodată, planta este un tezaur de taninuri, în special elagitanine cunoscute sub denumirea de rugozine, și de flavonoide, inclusiv kaempferol și quercetină. Aceste substanțe acționează ca antioxidanți, ceea ce face din preparatele pe bază de crețușcă aliați împotriva stresului oxidativ generat de radicalii liberi. În plus, acești compuși pot avea efecte antiinflamatoare, urmare benefică la care contribuie, de altfel, și acidul salicilic din această plantă cu proprietăți remarcabile.

„Şterge” melasma

Studiile derulate pe animale de laborator au evidențiat faptul că planta scade markerii inflamatori ai sângelui și reduce răspunsurile intense la durere care sunt asociate cu inflamația. Ca urmare, crețușca este eficientă contra durerilor gastrice, menstruale sau de cap. Se recomandă infuzia, preparată din o lingură cu plantă adăugată la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară şi se beau câte trei-patru reprize pe zi, între mese sau în crizele dureroase. Totodată, extern, conținutul de acid salicilic și tanin din crețușcă favorizează peelingul și exfolierea, combătând acneea, daunele produse de expunerea excesivă la razele solare și petele maronii pe piele, cunoscute sub numele de melasmă. În același timp, crețușca este creditată cu proprietatea de a echilibra producția de sebum la nivelul pielii, desfundând porii și curățând tenul.

PONT. Administrată ca diuretic pentru persoanele cu infecții ale rinichilor sau vezicii urinare, crețușca a demonstrat creșterea semnificativă a producției de urină.