Main menu

header

882 6 1de Simona Soare Ghișea şi Tatiana Solomon

Nutriționiștii consideră că deserturile ar trebui consumate cât mai rar, pe post de gustare. Totuşi, unii dintre noi cu greu îşi pot controla dorinţa de a mânca ceva dulce imediat după mesele principale. Există o serie de explicaţii ştiinţifice în privinţa acestor pofte „vinovate”. Care sunt acestea și cum poate fi inhibată pofta de dulce cu ajutorul remediilor naturiste, astfel încât să ne menţinem glicemia în limite normale şi să nu acumulăm kilograme în plus, ne spune fitoterapeutul Ilona Tudor, specialist în nutriţie, diete și stil de viaţă (www.remediinaturale.ro).

Cauzele au la bază obiceiuri alimentare nesănătoase

- De ce apare pofta exagerată de dulce?

- Toate zaharurile se descompun în timpul digestiei până la nivelul de glucoză, care reprezintă principalul combustibil al organismului. De regulă, când spunem „dulce”, ne referim la zahăr şi la toate produsele de cofetărie şi patiserie. În momentul în care acestea sunt mestecate, degajă instant un gust plăcut şi conferă energie crescută și o stare de plăcere, evident, pe termen scurt. Cauzele poftei de dulce au la bază obiceiuri alimentare nesănătoase şi tendinţa de a depăşi un eşec, o traumă, o situţie stresantă, utilizând „recompense” dulci. Ajungem să trăim într-un cerc vicios în care consumăm alimente dulci pentru a căpăta energie, dar suntem veşnic lipsiţi de energie, şi, în timp, se instalează rezistenţa la insulină, sindromul metabolic, obezitatea, ceaţa mentală, depresia. De ce? Pentru că la scurt timp după ce consumăm aceste alimente, se descarcă brusc o cantitate mare de glucoză în sânge. Imediat pancreasul secretă insulină pentru a „mătura” glucoza din sânge, motiv pentru care, tot în scurt timp, apare o nouă „foame” de dulce. Un proces ciclic, din care putem ieşi cu voinţă, imediat ce înţelegem cum stau lucrurile.

„Produce oboseală accentuată”

882 6 2- În ce constau dereglările metabolice care stau la baza poftei de dulce?

- Aşa cum am mai spus, consumul de carbohidraţi, în special rafinaţi, creşte nivelul de glucoză în sânge. Fără glucoză nu putem trăi. Însă, o descărcare haotică a glucozei în sânge forţează pancreasul să secrete insulină, pentru a transporta glucoza în celule şi a produce energie. Când vorbim despre un organism sedentar, este încurajat procesul de depunere a grăsimii la nivel abdominal şi, în acelaşi timp, este inhibat procesul de descompunere a grăsimilor depozitate, determinând dereglări metabolice.

- Practic, la ce probleme de sănătate poate conduce acest obicei nociv de a consuma dulciuri în exces?

- Consumul exagerat de dulciuri conduce, mai devreme sau mai târziu, în aceeaşi direcţie. Acesta produce rezistenţă la insulină, diabet, boli cardiovasculare, suprasolicitare a suprarenalelor, dezechilibre în microflora intestinală, mental lent, oboseală accentuată, acidifierea organismului şi, în final, epuizarea tuturor organelor şi sistemelor.

„5-HTP-ul intensifică secreţia de serotonină în creier”

- Cum putem scăpa de pofta de dulce prin intermediul remediilor naturale?

- Plantele şi suplimentele alimentare vin în completarea unei diete adecvate. De exemplu, zincul şi vitamina B6 activează secreţia de insulină, cromul normalizează glicemia şi scade nevoia „ronţăielilor” dintre mese, complexul de vitamine B, vitamina C şi magneziul ajută la transformarea glucozei în energie, nu în grăsime. Totodată, 5-HTP-ul intensifică secreţia de serotonină în creier, evitând, în felul acesta, consumul alimentelor dulci pe fond nervos, iar fibrele (prezente numai în alimentele vegetale) încetinesc eliberarea glucozei în sânge şi conferă o senzaţie de saţietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

„Garcinia cambogia inhibă enzima ce transformă glucoza în grăsime”

- Ce plante sunt eficiente în acest sens?

- Griffonia simplicifolia conţine triptofan, precursorul serotoninei, care ne permite să ieşim din stări mai mult sau mai puţin depresive, care ne îndeamnă la consum mare de dulciuri. Se administrează sub formă de capsule, între 100 şi 500 mg pe zi, particularizând de la caz la caz. Tărâţele de psyllium conţin atât fibre solubile, cât şi fibre insolubile, care menţin o stare de saţietate și glicemia în limite normale, absorb colesterolul rău și reglează tranzitul intestinal. Se administrează 5-10 g pe zi, dimineaţa, înainte de masă. În contact cu apa, tărâţele de psyllium îşi măresc foarte repede volumul şi se transformă într-o masă gelatinoasă. De aceea, se amestecă o linguriţă cu tărâțe într-o cană cu apă. Preparatul se bea imediat şi apoi se mai consumă încă o cană cu apă. Se administrează la distanţă de cel puţin două ore de orice tratament. Fibrele de konjac conţin glucomannan, un tip de fibră extrem de eficientă în controlul glicemiei. Efectul benefic se obţine prin administrarea a 3 g pe zi, în trei doze, înainte de masă, cu o cantitate generoasă de lichid. Nopalul, numit cactusul piriform cu țepi, reglează pofta de dulce şi normalizează glicemia, fiind bogat în vitamine, minerale, aminoacizi şi fibre ce influenţează pozitiv metabolismul şi digestia. Administrarea remediului ajută, printre altele, la menținerea homeostaziei (echilibrul intern al organismu- lui). Datorită conținutului de fibre vegetale, nopalul reduce nivelul de colesterol şi de trigliceride. Se administrează 1-2 capsule de trei ori pe zi, respectându-se necesarul de 30 ml apă pentru fiecare kilogram, zilnic. Garcinia cambogia este bogată în acid hidroxicitric care inhibă enzima ce transformă glucoza în grăsime. Se poate administra până la 600-800 mg pe zi, pentru o perioadă de trei luni. Castravetele amar, afinul, dudul și tecile de fasole determină, de asemenea, normalizarea nivelului de zahăr din sânge.

„De regulă, o cură se întinde pe parcursul a două-trei luni”

- Ce vitamine și minerale sunt recomandate?

- Vitamina C, magneziul și complexul de vitamine B menţin funcţionale enzimele care activează Ciclul Krebs (numit după biochimistul Hans Krebs, câștigător al Premiului Nobel în 1953). Ciclul Krebs este responsabil de producerea de energie în mitocondrii, nepermiţând transformarea glucozei în grăsime. Cromul menţine echilibrul glicemiei, motiv pentru care cu cât este mai mare dependenţa de dulciuri, cu atât mai mare este necesarul de crom.

- Cum se administrează remediile naturale care inhibă pofta de dulce?

- Doza şi modul de administrare sunt stabilite în funcţie de patologia fiecărei persoane. De regulă, o cură se întinde pe parcursul a două-trei luni, cu modificări şi ajustări ulterioare.

„Tărâţele de psyllium conţin atât fibre solubile, cât şi fibre insolubile, care menţin o stare de saţietate și reglează tranzitul intestinal“

Sunt indicate două porţii de fructe în fiecare zi

- Ce efecte secundare pot avea aceste remedii naturale?

- Atât timp cât se respectă doza recomandată şi modul de administrare, nu există efecte secundare. Sigur că, teoretic, aceste vitamine şi minerale descrise anterior pot fi asimilate din alimentaţie, dar ritmul de viaţă haotic şi alimentele devitalizate impun un aport suplimentar, uneori în doze chiar mai mari decât doza zilnică recomandată. Vorbim despre precauţii în sarcină şi alăptare, precum şi în cazul copiilor. De asemenea, este important să existe un control periodic al glicemiei, pe toată durata administrării suplimentelor. Doza va fi ajustată în funcţie de nivelul glicemiei.

- Pe lângă administrarea remediilor naturale, recomandați un anumit regim alimentar?

- Un stil de viaţă sănătos este esenţial atunci când vrem să înlăturăm dependenţa de dulciuri, pentru că, ne place sau nu, un consum repetitiv şi constant al acestor alimente înseamnă dependenţă. Recomand alimentele integrale, trei-cinci porţii de legume pe zi, două porţii de fructe pe zi, proteine uşor digerabile, nuci, seminţe şi apă alcalină din belşug pentru a echilibra acido-bazic organismul.