Main menu

header

884 8 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Arbust longeviv, cu aspect rustic, cu o capacitate mare de adaptare la diferite condiţii de climă şi sol, rezistent la boli și îngheţ, scorușul negru este mult mai mult decât o plantă care rămâne foarte decorativă mult timp - este un vindecător natural redutabil, de folos în tratarea multor afecțiuni și în prevenirea unei serii de boli.

„Taie” efectele secundare ale medicamentelor antipsihotice

Fructele scorușului negru conțin un nivel foarte ridicat de antioxidanți, superior celui furnizat de majoritatea celorlalte fructe de pădure, în special polifenoli, substanțe care apără celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Un studiu de laborator în cadrul căruia au fost colectate probe de sânge de la persoane sănătoase a constatat că extractele din fructe de scoruș negru au redus semnificativ stresul oxidativ cauzat de mediamentele antipsihotice, notează healthline.com. În același timp, cercetări diverse au legat antioxidanții din aceste fructe de alte beneficii impresionante pentru sănătate, cum ar fi scăderea inflamației, precum și inhibarea celulelor bacteriene și canceroase de colon chiar și cu 60% în 24 de ore. În același timp, aceste extracte au redus nivelul de radicali liberi dăunători din probele de sânge prelevate de la femei cu cancer de sân.

Aliat împotriva sindomului metabolic

Antioxidanții din fructele scorușului negru pot ajuta persoanele cu sindrom metabolic, un grup de afecțiuni care cresc probabilitatea de diabet. Un studiu clinic a relevat faptul că suplimentarea zilnică cu 300 mg extract de scoruș negru a scăzut semnificativ trigliceridele, colesterolul LDL („rău”) și pe cel total ale voluntarilor care au participat la cercetare. În același timp, scorușul negru a vădit, în cadrul unor teste de laborator, o activitate antibacteriană remarcabilă împotriva unor bacterii cu potențial nociv masiv, ca E.coli sau Bacillus cereus. În plus, administrarea a 150 ml suc de fructe de scoruș negru a redus la jumătate infecțiile tractului urinar ale pacienților care au participat la un studiu clinic. O altă serie de experimente, pe animale de laborator, a pus în lumină capacitatea scorușului negru de a combate virusul gripal, grație acidului elagic și miricetinei din extractul acestor fructe.

Prin conţinutul considerabil de fibre, fructele de scoruş negru curăţă colonul şi combat constipaţia

Tratament anti-Parkinson

Scorușul negru este un aliat al sănătății inimii. Pe lângă suc proaspăt din fructe, maximum 100 ml pe zi, planta se poate administra și sub formă de ceai, preparat din două linguriţe cu fructe uscate la o ceşcuţă cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se bea încet, în maximum trei reprize pe zi, pe durata recomandată de specialist, îmbunătățind circulaţia sangvină, scăzând ten- siunea arterială și prevenind atacul de cord și accidentul vascular cerebral. De asemenea, fructele acestui arbust pot reduce inflamația prin inhibarea eliberării de substanțe proinflamatorii. Ca urmare, scorușul negru este utilizat cu succes împotriva durerilor articulare și reumatismului. Totodată, prin aportul semnificativ de vitamine importante, scorușul negru susține funcția cerebrală, tratează boala Parkinson, previne pierderile de memorie și declinul cognitiv.