Main menu

header

885 6 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Fruct minunat al uneia dintre cele mai frumoase flori din lume (passiflora), maracuja este extrem de aromat și are un gust dulce-acrișor, unic, calitățile sale culinare fiind dublate de un profil nutri- țional de excepție și o serie de beneficii pentru sănătate.

Combate stresul oxidativ

Maracuja este o adevărată vedetă a fructelor exotice, dat fiind faptul că, pe lângă gustul de excepție și capacitatea de a potența alte arome, este un adevărat tezaur de nutrienți și aduce organismului beneficii însemnate. Din aceste motive, tradiția consumării acestui fruct a intrat în atenția oamenilor de știință, care au descoperit, de pildă, că maracuja conține antioxidanți puternici, importanți pentru lupta împotriva efectelor radicalilor liberi și întârzierea îmbătrânirii. Practic, consumul acestui fruct, indiferent în ce combinație - singur sau în deserturi, shake-uri sau gustări pe bază de iaurt - aduce organismului „arme” redutabile pentru combaterea stresului oxidativ. De asemenea, potrivit rezultatelor unui studiu realizat la Universitatea din Florida, maracuja contribuie la îmbunătățirea imunității organismului, datorită prezenței vitaminei C, carotenului și criptoxantinei, relatează medicalnewstoday.com.

Relaxează tensiunea vaselor de sânge

Amintiții antioxidanți din maracuja sunt creditați de cercetători cu potențialul de a ține organismul la adăpost de tumori, întrucât stimulează activitatea celulelor albe din sânge, susținând funcția de apărare a corpului. Potrivit Journal Food Research International, fructul conține, de asemenea, flavonoide și compuși fenolici, toate acestea fiind legate de proprietățile sale anticancer. Pe de altă parte, maracuja are un indice glicemic scăzut, nu provoacă o creștere abruptă a zahărului din sânge imediat după mese, motiv pentru care este recomandat persoanelor cu diabet, întrucât poate reduce sensibilitatea la insulină. Totodată, studii internaționale au evidențiat că doar o porție de maracuja zilnic satisface un sfert din necesarul de potasiu al organismului. Acest mineral este vital în corpul uman datorită rolului său de a relaxa tensiunea vaselor de sânge și a promova creșterea fluxului sangvin. În același timp, potasiul este necesar pentru a menține echilibrul fluidelor din celulele corpului.

Preîntâmpină degenerarea maculară

Prin conținutul ridicat de fier și cupru, maracuja are un impact real asupra circulației sângelui. Cele două minerale sunt componente esențiale ale producției de celule roșii. Odată ce numărul acestora crește, sângele oxigenat sănătos poate ajunge mult mai ușor la anumite zone ale corpului, stimulând activitatea metabolică în toate sistemele de organe, împreună cu productivitatea și eficiența. De asemenea, maracuja conține prețioasa vitamină A. Potrivit unor cercetări extinse, aceasta este asociată cu multiple beneficii asupra sănătății ochilor, prevenind degenerarea maculară și cataracta. În plus, prin aportul extins de minerale, inclusiv magneziu și fosfor, consumul de maracuja ajută la prevenirea sau ameliorarea simptomelor osteoporozei, a durerii și inflamației care apar atunci când oasele se deteriorează odată cu vârsta și activitatea.

Luptă cu insomnia

Ca sursă bogată de fibre, maracuja oferă, într-o singură porție, 98% din necesarul zilnic. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Chimie Agricolă și Alimentară, fibrele din acest fruct reprezintă o componentă esențială a unei alimentații sănătoase, facilitează digestia alimentelor și reglează mișcările intestinale. De asemenea, aceleași fibre sunt redutabile pe linia detoxificării naturale a organismului, prevenirii cancerului de colon, a constipației și a reglării nivelului de colesterol. Concret, enzimele din fruct cresc producția de sucuri digestive și, în paralel, combat balonarea și dezechilibrele stomacale. Totodată, potrivit unei revizuiri de anvergură a unui mare număr de studii, grație prezenței în maracuja a unui alcaloid medicinal specific, care funcționează ca un sedativ, prezența acestui fruct în dietă favorizează calmul interior, reduce agitația, insomnia și anxietatea. Cercetări de anvergură au pus în evidență faptul că extractul de maracuja sau prezența fructului în alimentația curentă îmbunătățesc semnificativ calitatea și durata somnului. Din tabloul general de excepție al nutrienților pe care îi conține maracuja face parte și vitamina B6, ceea ce se traduce prin capacitatea fructului de a combate depresia.

Îndreaptă activitatea neuronală

Compușii din maracuja au fost asociați cu reducerea inflamației la nivelul întregului organism. Coroborată cu capacitatea fructului de a favoriza circulația sangvină, această acțiune generează, printre alte efecte benefice, ameliorarea fluxului de sânge către creier și sistemul nervos, ținând astfel la distanță afecțiuni degenerative dintre cele mai grave, cum sunt demența sau Alzheimer. Mai mulți nutrienți prezenți în maracuja, cum ar fi acidul folic, oferă beneficii neurologice extinse și demonstrate de știință, îmbunătățind cogniția, capacitatea de concentrare și activitatea neuronală generală. Pe de altă parte, prezența fructului în dietă susține o scădere sănătoasă în greutate. Potrivit unor studii clinice derulate în SUA, o substanță numită piceatanol din maracuja are impact pozitiv asupra întregului metabolism. Voluntarii supraponderali care au luat 20 mg piceatanol în fiecare zi timp de opt săptămâni au înregistrat o sănătate îmbunătățită și au scăzut în greutate mai ușor și mai natural.

„Medicament” pentru anemie

Maracuja conține o cantitate semnificativă de fier - aproximativ 20% din valoarea zilnică recomandată - ceea ce crește hemoglobina din sânge. Cum deficiența de hemoglobină este pe scurt anemie, consumul de maracuja tratează cu succes simptome ca oboseala persistentă, dificultățile de respirație, amețelile, starea de slăbiciune și capacitatea redusă de efort fizic sau psihic, toate fiind asociate cu această tulburare, notează conserve-energy-future.com. Deși nu este o afecțiune gravă, dacă rămâne necontrolată și netratată, anemia poate duce la probleme grave de sănătate. Totodată, demn de menționat este și efectul extern al consumului de maracuja. Astfel, prezența fructului în alimentație, proaspăt, cu sau fără semințe, sub formă de suc, jeleu sau gem, este de natură să stimuleze sănătatea pielii și a tenului și să întârzie semnele îmbătrânirii premature, în principal grație prezenței betacarotenului, piceatanolului și riboflavinei.

Prin administrarea orală a extractului de maracuja, care este încărcat de bioflavonoide și antioxidanți, se diminuează semnificativ accesele de strănut care însoțesc crizele alergice

Pavlova exotică

885 6 2Ingrediente. Pentru meringue: 4 albuşuri, 200 g zahăr, 50 g amidon. Pentru cremă: 200 ml frişcă lichidă 30% grăsime (ţinută la rece), 50 g zahăr. Pentru decor: 1 kiwi, 1 maracuja, 1/2 rodie.

Mod de preparare: se bat albuşurile, iar când încep să devină spumă se toarnă în ploaie zahărul şi amidonul, puţin câte puţin, până se obține o masă foarte netedă şi strălucitoare. Se întind albuşurile pe o foaie de copt şi se formează un cerc gros, care se dă la cuptor timp de 80 de minute, la 120 de grade Celsius, apoi se lasă la răcorit. Frișca se bate bine, adăugându-se zahărul în ploaie, iar când este gata, se întinde peste blatul răcit complet. Prăjitura se ornează cu fructele tăiate după preferință.