Main menu

header

887 8 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Cu aspectul său exotic, care i-a adus supranumele de „beluga”, lintea neagră este o comoară nutrițională, un deliciu culi- nar și, în același timp, un aliat al sănătății oamenilor, întrucât conține substanțe care mențin buna funcționare a metabolismului.

Menține nivelul optim de colesterol

Lintea neagră, cultivată încă de la apariția agriculturii timpurii, face parte din dieta oamenilor de secole și oferă multiple beneficii pentru sănătate. De pildă, „beluga” este faimoasă pentru conținutul de proteine (nivel comparabil cu aceeași cantitate de carne roșie, de pasăre, pește sau de produse lactate) și de aminoacizi esențiali, ca izoleucina, lizina, metionina și cisteina. Unele dintre aceste substanțe sunt foarte importante în dezvoltarea mușchilor și întărirea corpului, notează organicfacts.net. Alături de vitamine și minerale (molibden, acid folic, triptofan, mangan, fier, fosfor, cupru, vitamina B1 și potasiu), lintea neagră aduce organismului carbohidrați și fibre alimentare. Ca urmare, consumul acestei leguminoase este asociat cu o bună detoxificare, cu echilibru digestiv, cu o menținere a nivelului optim de colesterol și cu un excelent control al zahărului din sânge, arată un articol publicat de The American Journal of Clinical Nutrition.

Provoacă moartea celulelor tumorale

Foarte săracă în grăsimi, lintea neagră menține în cea mai bună formă sistemul cardiovascular, favorizând scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, potrivit rezultatelor unei cercetări derulate în cadrul Universității din Dakota de Nord, SUA, consumul de linte oferă un aport de antioxidanți care au diminuat riscul subiecților testați de a dezvolta ateroscleroză, au neutralizat radicalii liberi și astfel au prevenit deteriorarea celulelor, a genelor și implicit îmbătrânirea prematură. În același timp, cercetătorii de la Universitatea din Illinois au descoperit că lectinele vegetale din lintea neagră au o mare influență asupra celulelor canceroase, cărora le provoacă citotoxicitate și apoptoză, inhibându-se astfel dezvoltarea și extinderea tumorilor. Tot lintea neagră este creditată cu proprietatea de a susține buna dezvoltare a fătului, prin aportul de acid folic. Potrivit unui studiu realizat la Institutul de Cercetare Rowett, din Aberdeen, Marea Britanie, folatul din lintea neagră ajută la formarea celulelor roșii din sânge și joacă un rol-cheie în menținerea nivelului de homocisteină, fiind eficient împotriva hipertensiunii arteriale și a leziunilor ADN.

Pateu de linte neagră

Ingrediente: 200 g linte neagră, 1 ceapă medie, 1 roşie, 2 căţei de usturoi, sare, 1 linguriţă cu legume deshidratate.

Mod de preparare: lintea se spală bine şi se lasă la înmuiat 30 de minute, după care se pune la fiert împreună cu ceapa curăţată şi puţină sare. Se fierbe o oră, se scurge surplusul de apă şi se adaugă roşia spălată şi tăiată, usturoiul curăţat şi ras pe răzătoarea fină, sare după gust şi legumele deshidratate. Totul se procesează cu blenderul până la o consistenţă de cremă fină. Se serveşte cu roşii cherry pe biscuiţi din făină integrală sau pe felii de pâine.