Main menu

header

888 9 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Ștevia este o plantă foarte răspândită, inclusiv în România, în gastronomie fiind celebră pentru gustul acrișor. Pe lângă faptul că este ușor de integrat în preparate culinare, această plantă și-a recăpătat în ultima vreme popularitatea, dat fiind faptul că numeroase cercetări i-au pus în evidență calitățile de vindecător al naturii și aliat al sănătății omului.

Taie pofta de mâncare

Pigmenţii din compoziţia şteviei au un rol foarte important în reglarea greutăţii corporale, ajutând organismul să elimine kilogramele în plus. Pe lângă faptul că ștevia are capacitatea de a elimina surplusul de lichide din ţesutul adipos, întrucât acţionează ca un diuretic natural, planta stimulează tranzitul gastrointestinal, ajută la funcționarea bilei, favorizează digestia, detoxifică și protejează buna funcționare a colonului. În plus, planta reduce pofta de mâncare şi de dulciuri şi este recomandată persoanelor care suferă de diabet de tip I şi II. Un studiu clinic a descoperit că ştevia are proprietăţi antidiabet, fiind comparabilă cu medicația, dar fără efectele secundare ale acesteia. Planta se poate consuma sub formă de infuzie, preparată din o linguriță cu ștevie la o cană cu apă fierbinte, în reprize de trei ceşti pe zi.

Luptă cu anemia

Proprietăţile expectorante şi antibacteriene fac din ștevie un ajutor de nădejde pentru a diminua frecvenţa şi intensitatea acceselor de tuse. Pe de altă parte, planta scade oboseala fizică şi psihică şi conferă vitalitate. Totodată, datorită conţinutului de vitamine şi minerale, ştevia combate cu succes anemia și remineralizează organismul. Practic, planta este o sursă excelentă de vitaminele A, B și C. În același timp, ștevia conţine cantităţi semnificative de fibre, flavonoide şi antocianine. În aceste condiții, știința a confirmat o veche tradiție de utilizare a acestei plante împotriva asteniei de primăvară, a virusurilor și a inflamațiilor. Pentru a beneficia de compușii de excepție pe care îi conține această delicioasă plantă, se poate consuma în stare naturală, nepreparată termic, adăugată în salate.

Remediu pentru infecțiile gingivale

Prin conținutul semnificativ de vitamina C, ștevia este un aliat al sistemului imunitar și favorizează absorbția nutrienților. De asemenea, prin fibrele pe care le aduce organismului, această plantă ajută la gestionarea nivelului colesterolului. Pe de altă parte, ştevia conţine foarte mulţi antioxidanţi polifenolici, care ajută la creşterea rezistenţei organismului faţă de radicalii liberi. În plus, potrivit rezultatelor unor cercetări de dată recentă, ceaiul de ștevie poate creşte agerimea mentală și combate stările de depresie. Extern, ștevia manifestă un puternic efect antibacterian, tratând eficient leziunile de la nivelul cavității bucale și infecțiile gingivale.

Frunzele de ştevie sunt recomandate pentru ameliorarea unor boli ale pielii, precum acneea, psoriazisul sau diverse eczeme

Mâncare de ştevie

888 9 2Ingrediente: 1 kg ștevie, 3 linguri cu ulei, 3 linguri cu pastă de tomate, 5 fire de ceapă verde, sare, 1 cub de concentrat de legume.

Mod de preparare: ștevia se spală foarte bine în mai multe ape, se rup cozile şi nervurile mai groase. Se pune apă cu un praf de sare la fiert, se adaugă ştevia şi se lasă până dă două clocote, apoi se scurge bine de apă (păstrându-se o cană din lichid), se pune pe un tocător şi se taie bucăţi. Ceapa se toacă mărunt, se căleşte ușor în ulei, se adaugă pasta de tomate şi o jumătate de cană din zeama în care a fiert ştevia, apoi frunzele, sare și cubul de concentrat. Se amestecă bine, iar după 15 minute este gata de servit, alături de mămăliguță.