Main menu

header

888 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Foarte nutritiv, alcalinizant şi uşor de gătit, cultură majoră în Africa și Asia, meiul este una dintre cele mai hrănitoare cereale din lume și printre puținele care pot fi consumate de persoanele cu intoleranţă la gluten (boala celiacă), având în acelaşi timp şi un conţinut ridicat de proteine (aproape dublu față de orez).

Util în aciditatea stomacului

Meiul este încărcat cu nutrienți sănătoși și este foarte de ușor de preparat într-o varietate de meniuri diferite. Cultivată în India, Nigeria și alte țări din Asia și Africa, această cereală străveche este considerată, înainte de orice, „motorul” digestiei. Consumul de mei oferă mai multă energie, enzime digestive, combate aciditatea şi împiedică dezvoltarea ciupercilor, susține flora intestinală sănătoasă, pentru a se preveni ulcerul peptic și a se reduce riscul de cancer de colon. De asemenea, meiul este inclus de Consiliul Internațional al Cerealelor pe lista celor neschimbate în ultimele câteva secole, ceea ce, de pildă, grâul modern nu este. Concret, nivelurile ridicate de fibre din mei ajută la reducerea colesterolului „rău” (LDL), în timp ce cresc lipoproteinele de înaltă densitate (HDL sau colesterolul „bun”). De asemenea, cereala susține sănătatea inimii prin reducerea tensiunii arteriale și, în acest fel, previne atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Concret, adiponectina din mei are efect antiinflamator, susține sănătatea inimii și stimulează oxidarea acizilor grași.

Preîntîmpină diabetul de tip II

Meiul oferă o serie întreagă de beneficii, prin conținutul său de vitamine, minerale și antioxidanți (seleniu, quercetină, acid pantotenic etc.). Pe lângă susținerea sistemului imunitar și combaterea stresului oxidativ, această cereală a confirmat, pe parcursul unor studii internaționale riguroase, proprietatea de a stimula funcția ficatului și a rinichilor (previne formarea calculilor, reduce secreția de acid biliar), organe esențiale pentru detoxificarea organismului. Totodată, ca aliment bogat în fier și în acid folic, meiul ajută la prevenirea anemiei, susținând formarea globulelor roșii și menținând un nivel adecvat de hemoglobină, notează healthline.com. În același timp, consumul de mei aduce organismului magneziu, care contribuie la îmbunătățirea sensibilității la insulină și astfel ajută la prevenirea diabetului de tip II. O serie de studii clinice pe voluntari umani a evidențiat faptul că simpla înlocuire a orezului cu aceeași cantitate de mei poate acționa benefic asupra nivelului de glucoză din sânge după masă. În paralel, această cereală are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu crește nivelul zahărului din sânge.

Studii efectuate pe animale de laborator au demonstrat legătura dintre acidul ferulic din mei și vindecarea rapidă a rănilor

Supă-cremă de mei

888 7 2Ingrediente: 1 ceapă mare, 2 morcovi, 2 cartofi, 2 l apă, cu 2 mâini cu boabe de mei, 1 linguriță cu ulei, sare după gust.

Mod de preparare: se curăţă legumele, se taie şi se pun la fiert în apă, cu meiul şi puțină sare. După ce au fiert bine (meiul este desfăcut ca bobul de orez), se ia vasul de pe foc, se lasă să se răcească, după care se pasează conținutul în blender. Piureul obţinut se pune din nou pe flacără, se adaugă uleiul și se mai dau câteva clocote. Supa-cremă se servește decorată cu verdeața preferată.