Main menu

header

888 7 3de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Vara, când arborele de mir înflorește în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, pe trunchiul său se scurge o rășină galbenă dintre cele mai prețioase pentru sănătatea umană, apreciată din cele mai vechi timpuri și utilizată în scop terapeutic pe scară largă și astăzi.

Elimină bacteriile bolii Lyme

Creștinii sunt familiarizați cu mirul din învățăturile Bibliei. Pe lângă simbolistica spirituală a acestei rășini, veacurile trecute, ca și știința modernă, au ținut cont dintotdeauna de proprietățile vindecătoare de excepție ale mirului. Prin distilare cu abur se extrage uleiul esențial de mir, folosit de secole în medicina tradițională chineză și cea ayurvedică. Oamenii de știință testează de multă vreme potențialele utilizări ale acestui ulei de excepție, care are proprietăți de analgezic și antimicrobian. Practic, pornind de la obiceiul vechilor egipteni de a îmbălsăma mumiile cu ajutorul mirului, cercetătorii au explicat această proprietate de conservare a rășinii prin capacitatea de a elimina bacteriile, mucegaiurile și microbii. Un studiu recent a constatat că arderea de mir într-o încăpere reduce cu aproape 70% procentul de bacterii din aer. De asemenea, într-un studiu de laborator, uleiul de smirnă la o diluție scăzută, de 0,1%, a ucis toate bacteriile latente ale bolii Lyme.

Tratează spasmele asociate colonului iritabil

Potrivit rezultatelor unei cercetări de laborator, o cremă de protecție solară SPF 15 cu ulei de mir adăugat s-a dovedit semnificativ mai eficientă în blocarea razelor ultraviolete decât crema de protecție solară singură, rășina amplificând astfel protecția împotriva daunelor aduse pielii de expunerea excesivă la razele solare, notează healthline.com. De asemenea, produsul a fost testat pe linii de celule canceroase de ficat, prostată, sân și piele, contribuind la eliminarea sau încetinirea creșterii acestora. Pe de altă parte, o serie de studii pe animale de laborator au pus în evidență faptul că anumiți compuși din mir ajută la tratarea spasmelor intestinale legate de sindromul colonului iritabil, precum și la vindecarea ulcerelor de stomac.

Mirul blochează producţia de substanţe chimice care generează inflamaţii