Main menu

header

888 6 3de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Spectaculoase, colorate uimitor, rezistente și foarte iubite ca plante decorative, mușcatele se află la loc de cinste și printre vindecătorii naturii, întrucât au proprietăți terapeutice relevate cu fiecare nouă cercetare științifică.

Reduce reacțiile alergice

Uleiul esenţial de mușcate este extras prin distilarea cu abur a tulpinilor şi frunzelor plantei şi este cunoscut pentru proprietăţile sale antidepresive. În urma unui studiu clinic, femeile aflate în travaliu pentru prima dată au beneficiat de calitatea acestui ulei inhalat, manifestând calmare a stării generale de agitație și anxietate. Ca tratament de aromoterapie, se poate pune puțin ulei într-un difuzor de cameră. Pe de altă parte, potrivit rezultatelor unui studiu, ca antiseptic și antiinflamator, uleiul esenţial de mușcate este eficient pentru reducerea reacţiilor alergice. În plus, este demonstrat faptul că utilizarea locală externă a produsului poate reduce mâncărimea cauzată de reacţii alergice, tratând cu succes și acneea, dermatita, eczemele, zona zoster sau arsurile. De asemenea, uleiul esențial de mușcate poate fi benefic şi pentru oprirea sângerării rănilor minore, prin accelerarea coagulării şi contractarea vaselor de sânge.

De ajutor în premenopauză

Uleiul esențial de mușcate este un excelent antibacterian. Astfel, mai multe studii au evidențiat că acest produs poate fi la fel de eficient ca antibioticele în lupta împotriva Stafilococului auriu (Staphylococcus aureus). Totodată, aromoterapia cu ulei esenţial de muşcate s-a dovedit benefică în stimularea secreţiei de estrogen salivar, cercetătorii concluzionând că acest tip de ulei ar putea fi eficient pentru femeile care se confruntă cu simptome legate de menopauză şi premenopauză. De asemenea, o serie de cercetări recente au pus în lumină faptul că uleiul esențial de mușcate are efect benefic pe direcția tratării anumitor afecţiuni neurodegenerative - Alzheimer, scleroza multiplă, Parkinson şi scleroza laterală amiotrofică - datorită concentraţiilor mari de citronellol, sub- stanță care combate moartea neuronilor.

PONT. Un studiu pe animale de laborator a evidențiat faptul că uleiul esențial de mușcate are efect împotriva edemului.