Main menu

header

889 9 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Pătrăuceanu

Piciorul-caprei are în spate o istorie veche de utilizări medicale, oferind beneficii uriașe pentru sănătatea oaselor și a articulațiilor. Conform specialiștilor, rădăcina are un conținut semnificativ de caroten, fier, vitamina C, potasiu, dar și alte elemente active, care țin bolile deoparte.

Țineți o cură de alcalinizare a organismului

Fitoterapeuții susțin că în perioada celor două războaie mondiale, planta a fost cultivată în grădinile multor mănăstiri și folosită drept hrană atât pentru oameni, cât și pentru animale. În cazul în care suferiți de reumatism vă este de un real ajutor tinctura binefăcătoare de piciorul-caprei. Un pumn cu plantă se spală bine și se taie cât mai mărunt, apoi se pune într-un borcan cu capac. Deasupra se toarnă 200 ml alcool de 40 de grade și se închide ermetic. Se lasă la macerat pentru două săptămâni, la loc luminos. În toată această perioadă, aveți grijă ca borcanul să fie zilnic scuturat. Ulterior, tinctura se strecoară și se depozitează în sticle închise la culoare. Puneți câteva picături de tinctură pe o bucățică de vată și ungeți locurile cu probleme. Pentru o cură de alcalinizare a organismului, adăugați opt picături de tinctură într-o lingură cu apă. Țineți în cavitatea bucală o jumătate de minut, apoi înghițiți.

Infuzia, leac pentru vezica urinară

Piciorul-caprei reușește să învingă şi simptomele gutei, în acest sens fiind de mare ajutor o alifie calmantă. Mod de preparare: 200 ml extract uleios de piciorul-caprei se pune într-un borcan alături de 25 g ceară de albine. Se ține pe baia de apă până se topește ceara, se lasă puțin la răcit și se adaugă 15 picături de tinctură de piciorul-caprei. Se amestecă până când alifia începe să se închege. Pentru a prepara extractul uleios de piciorul-caprei, tăiați mărunt o legătură de plantă proaspătă și turnați peste aceasta 500 ml ulei de floarea-soarelui. Puneți pe foc până când atinge punctul de fierbere, lăsați să se răcească și mai repetați odată procedura. Mai lăsați odată la răcit, strecurați printr-o sită fină și depozitați în sticluțe. Cu această alifie se masează foarte bine zonele afectate, până ce durerea dispare. Pentru a vindeca rinichii și vezica urinară, lăsați la infuzat pentru o oră două linguri cu plantă în 300 ml apă clocotită. Strecurați și consumați 50 ml de patru ori pe zi, înainte de mese. Împotriva bolilor de piele, puneți trei lingurițe cu plantă în 500 ml apă clocotită. Lăsați la infuzat două ore, strecurați și consumați un sfert de ceașcă de patru ori pe zi, înainte de mese.

Chiar dacă nu s-au raportat efecte secundare, piciorul-caprei se folosește doar la recomandarea unui specialist și în dozele corespunzătoare

Sucul este bun pentru tăieturi

Lăstarii tineri de piciorul-caprei fac adevărate minuni în cazul tăieturilor și al rănilor. Alegeți-i pe cei proaspeți, treceți prin mașina de tocat sau stoarceți cu ajutorul storcătorului. Sucul rezultat urmează să-l consumați în maximum zece zile. În prima zi, se va administra o lingură, de trei ori, cu o jumătate de oră înainte de masă. A doua zi se vor consuma două linguri cu suc și a treia zi se va bea o jumătate de cană. Ulterior, se face o pauză de cinci zile, apoi cura se poate relua. Pentru un gust mai bun, puteți îndulci cu miere. Poțiunea poate fi folosită și extern, și este excepțională în durerile articulare, vezicule și diferite erupții cutanate asociate cu leziuni fungice sau boli de origine alergică. Frunzele plantei, de o textură foarte plăcută la atingere, lucioase și fine, zimțate, de un verde crud, se pot consuma crude sau gătite.