Main menu

header

890 7 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cu florile sale mici, albe, galbene, albastre sau roșii, eclipta s-a răspândit în întreaga lume și este utilizată pe scară largă în medicina tradițională, care a adoptat-o direct din Ayurveda, pentru proprietățile sale terapeutice remarcabile.

Remediu pentru funcțiile ficatului

Potrivit literaturii de specialitate, extractele din frunzele și florile de eclipta sunt impresionant de puternice și pot fi folosite în numeroase moduri, atât extern, cât și intern, împotriva mai multor afecțiuni. Pe de altă parte, planta poate fi consumată și crudă, în salate. Printre primele beneficii ale ecliptei se numără echilibrarea funcțiilor ficatului și asigurarea funcționării normale a acestui organ vital. De asemenea, frunzele plantei au un conținut foarte mare de caroten, antioxidant crucial pentru sănătatea ochilor și care combate radicalii liberi ce provoacă degenerescența maculară și formarea cataractei, notează organicfacts.net.

Neutralizează bacteriile din vezica urinară

Atunci când este consumată pe cale orală, eclipta calmează majoritatea tulburărilor stomacului, începând cu indigestia. Datorită varietății de substanțe chimice și compuși organici găsiți în extractul de plantă, eclipta restabilește echilibrul digestiv și susține funcționarea stomacului. De asemenea, varietatea de eclipta albă are proprietăți antibacteriene și antiseptice, care o fac foarte eficientă în prevenirea și tratarea infecțiilor tractului urinar, reducând rapid disconfortul și neutralizând bacteriile de la nivelul vezicii urinare.

Elimină secreţiile în exces

Mai multe studii au indicat eclipta ca pe un potențial agent anticancer, s-a evidențiat capacitatea extractului de plantă de a induce moartea celulelor tumorale și prevenirea modificărilor ADN. În același timp, eclipta este evaluată științific din perspectiva unei potențiale utilizări ca sistem natural de transport al tratamentului anticancer. De asemenea, eclipta este utilă în cazuri de infecții respiratorii, grație naturii antibacteriene a acțiunii plantei, care ajută la eliminarea secrețiilor în exces, în care se înmulțesc necontrolat bacteriile.

Eclipta este studiată ca posibil agent de inversare a rezistenței multiple la medicamente