Main menu

header

891 8 2de Ștefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu

Piciorul cocoşului argintiu, care se mai numeşte curcupeniţă sau leuştean broştesc, este o plantă des folosită în scop medicinal, pentru tratarea nevralgiilor, al reumatismului şi al infecţiilor stomacale, dar mai ales pentru eliminarea viermilor intestinali. Buruiana nu se foloseşte pe termen lung.

Tratează guta

Piciorul cocoşului argintiu este folosit, încă de pe vremea străbunicilor noştri, în tratamentul contra reumatismului, al gutei şi al bolilor de piele. Şi-a păstrat utilitatea şi astăzi, dar, din cauza toxicităţii, nu se recomandă consumul ei pe termen lung. În scop medicinal, se folosesc partea aeriană a plantei şi rădăcina (pentru decoct), sub formă de ceai şi infuzie. De regulă, decoctul se recomandă a se obţine din rădăcina plantei bine uscate. Astfel, pentru vindecarea gutei şi a reumatismului, se beau câte 500 ml ceai, obţinuţi din 30 g plantă, în fiecare zi, timp de 10 zile, câte două cure pe an. Decoctul este recomandat în cazul crizelor de astm. În aceeaşi cantitate de apă, se pun la înmuiat 50 g piciorul cocoşului. Se lasă 24 de ore, apoi se strecoară şi restul se pune la fiert până scade cantitatea la jumătate. Se bea dimineaţa pe stomacul gol, două săptămâni.

Recomandat în infecţiile stomacale

Partea aeriană a plantei conţine anemonină, tanin, răşină, flavonoide şi săruri minerale care ajută la eliminarea viermilor intestinali şi a bacteriilor. În stare verde, piciorul cocoşului argintiu este toxică, de aceea, înainte de utilizare, întotdeauna se lasă la uscat şi aerisit bine. Pentru infecţiile stomacale se recomandă capsulele, câte două pe zi, dimineaţa şi seara, timp de 14 zile, sau infuzia din florile plante: 25 g la 250 ml apă clocotită. Se bea dimineaţa şi seara, până se reface flora intestinală. În cazul bolilor de piele şi al eczemelor, planta se zdrobeşte şi se utilizează sub formă de compresă. Se aşază pe zona afectată şi se lasă să acţioneze minimum două ore. Nu o țineți mai mult, pentru că irită pielea.