Main menu

header

891 8 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Incredibil de bogate în nutrienți, aliment de bază de pe vremea aztecilor pentru multe populații, semințele de chia sunt apreciate generație după generație pentru aportul lor major la sănătate și la buna funcționare a organismului.

Neutralizează radicalii liberi

Civilizațiile antice considerau semințele de chia ca fiind extrem de nutritive, iar proprietățile acestora au fost certificate de știința modernă. Concret, două linguri cu semințe de chia asigură calorii, proteine, minerale, vitamine. Antioxidanții, fibrele și acizii grași Omega 3 din semințele de chia sunt compuși foarte importanți în dieta persoanelor care își doresc să mențină o bună sănătate a inimii. Acidul clorogenic, acidul cafeic, miricetina, quercetina și kaempferolul au efecte protectoare demonstrate asupra sistemului cardiovascular, precum și proprietăți anticancerigene, întrucât neutralizează moleculele reactive cunoscute sub numele de radicali liberi, care pot deteriora compușii celulari dacă se acumulează în corp - de exemplu, daunele radicalilor liberi contribuie la boli precum cancerul. Concret, acidul clorogenic ajută la scăderea tensiunii arteriale, în timp ce acidul cafeic are efecte antiinflamatoare. Pe de altă parte, fibrele din semințele de chia ajută la scăderea colesterolului total și a LDL („rău”) din sânge și a nivelului trigliceridelor, notează healthline.com. Totodată, unele studii pe oameni au descoperit că suplimentele cu semințe de chia reduc semnificativ tensiunea arterială la persoanele cu această afecțiune.

Previn îmbătrânirea prematură

Fibrele și proteinele din semințele de chia sunt benefice persoanelor care încearcă să slăbească. Potrivit rezultatelor unui mare număr de studii, inclusiv clinice, consumul de fibre joacă un rol important în prevenirea obezității, prelungesc sațietatea și susțin reducerea cantității de alimente ingerate. Semințele de chia sunt bogate în nutrienți cruciali pentru sănătatea oaselor, inclusiv calciu, fosfor sau magneziu. În aceste condiții, potrivit literaturii de specialitate, prezența acestor semințe în dietă asigură menținerea unei densități minerale osoase optime. De asemenea, semințele de chia sunt recomandate pentru întreținerea pielii, întrucât antioxidanții pe care îi conțin previn îmbătrânirea prematură.

Potrivit specialiștilor, consumul acestor semințe poate preveni instalarea diabetului de tip II

Budincă de ciocolată cu seminţe de chia

891 8 4Ingrediente: 3 linguri cu semințe de chia, 1 cană cu apă (suc sau lapte), 1 lingură cu îndulcitor, 1 lingură cu cacao.

Mod de preparare: se dizolvă cacaua în două linguri cu apă fierbinte și se amestecă bine, pentru a nu forma cocoloașe. Se adaugă semințele de chia într-un recipient etanș, se toarnă îndulcitorul, cacaua și lichidul, se sigilează recipientul și se agită viguros. Budinca se lasă la frigider pentru aproximativ opt ore. Se decorează după preferință, cu fructe feliate și poate rezista la rece până la șapte zile.