Main menu

header

892 7 4de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Arbust înalt cu fructe roșii spectaculoase, călinul este și un notabil vindecător al naturii, apreciat ca atare de multe generații și ale cărui proprietăți au fost certificate de numeroase studii.

Diminuează manifestările anxietății

Un supliment pe bază de călin, realizat din coaja uscată a arbustului, este renumit pentru tratarea durerilor cauzate de crampele musculare, inclusiv atunci când vine vorba despre mușchii uterini. Ca urmare, aceste suplimente sunt recomandate nu doar pentru calmarea mușchilor încordați, ci și pentru atenuarea suferințelor menstruale. În același timp, un studiu pe animale de laborator a constatat că antioxidanții din scoarța de călin sunt utili în tratamentul endometriozei, o boală care afectează sistemul reproducător feminin, notează healthline.com. Pe de altă parte, călinul ameliorează simptomele sindromului premenstrual, având efect calmant asupra sistemului nervos și diminuând manifestările anxietății.

Favorizează eliminarea pietrelor de la rinichi

Potrivit literaturii de specialitate, preparatele pe bază de plantă, administrate în dozele prescrise, au efect notabil în funcționarea sănătoasă a rinichilor, prevenind forma- rea calculilor. În cadrul unui studiu recent, efectuat pe pacienți cu pietre la rinichi, s-a demonstrat că persoanele care au luat extract de călin împreună cu medicația au excretat mai mulți calculi într-o perioadă mai scurtă. În plus, voluntarii cărora li s-a administrat călin au avut nevoie de mai puține tratamente suplimentare pentru a elimina pietrele la rinichi și au necesitat mai puține medicamente împotriva durerii.

Ameliorează constipația

Mai multe cercetări indică faptul că extractele pe bază de călin relaxează vasele sangvine, planta fiind indicată în cazuri de hipertensiune. În același timp, în mod tradițional, fructele călinului sunt creditate cu proprietatea de a ameliora constipația. Totodată, potrivit rezultatelor unor studii extinse, antioxidanții din scoarța arbustului ajută la prevenirea daunelor celulare și, în același timp, a instalării diabetului de tip II, după cum au arătat mai multe studii pe animale de laborator.

PONT. Cercetătorii au descoperit că extractul de scoarță de călin a încetinit creșterea tumorilor la animalele de laborator testate.