de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea
Fisura anală reprezintă o ulcerație la nivelul canalului anal, în porțiunea terminală a tubului digestiv. Deși apariția acesteia este corelată cu existența unui traumatism local, nu trebuie privită doar ca o leziune cu origine pur mecanică. Practic, această problemă poate fi declanșată de mai mulți factori, cum ar fi cei trofici, vasculari, inflamatori ori neuropsihici. Intensificarea durerii după fiecare defecație poate cauza irascibilitate, insomnie și chiar abstinență alimentară cu pierdere în greutate. Totodată, sunt prezente și micile sângerări, ce apar după defecație. Fisurile anale se pot infecta grav. Cum contribuie remediile din natură la vindecarea acestora, aflați de la Cristian Roșca (foto), specialist în fitoterapie și nutriție (www.biorezonantaploiesti.ro).
„Poate fi folosită direct de pe copac”
- Care sunt cauzele apariției fisurilor anale?
- Cauzele sunt variate: constipația repetată, diareea cronică, dieta nepotrivită, diversele boli digestive sau statul prea mult pe scaun în poziții dăunătoare, consumul unor cantități mari de ardei iute, obiceiurile alimentare dăunătoare, unele boli precum diabetul. Altă cauză comună este stresul emoțional. Încordarea cronică a inelului anal reprezintă o reacție foarte comună la stres prelungit. Dacă o astfel de încordare persistă, aceasta poate provoca fisuri anale. Cea mai inofensivă cauză ar putea fi înghițirea din greșeală a unui sâmbure ascuțit. Odată ce s-a produs fisura, aceasta se poate extinde. Nu este exclus ca problema să se agraveze. Cu toții ne-am confruntat la un moment dat cu o crăpătură de buză, ce a apărut în colțul gurii sau fix în mijlocul buzelor. Fetele utilizau balsamul de buze sau recurgeau la crema de gălbenele. Cam același lucru se întâmplă și în cazul fisurii anale: infecțiile cu bacterii diverse pot produce fisura, pe fondul unei imunități scăzute. Totodată, pot fi implicați şi paraziți microscopici.
- Ce plante medicinale vin în ajutorul persoanelor cu fisuri anale?
- Plantele vor fi alese în funcție de gravitatea fisurii anale. Există o serie de remedii tradiționale, care au trecut cu brio testul timpului și au fost validate inclusiv de rigorile științifice moderne. Cel mai puternic remediu natural este rășina de brad alb. Aceasta poate fi folosită la nevoie, direct de pe copac, în stare proaspătă, fluidă, dar poate fi și ușor prelucrată sub formă de cremă tradițională. Totuși, dacă sunteți în pădure, aveți o fisură anală serioasă și prima farmacie este departe, orice rășină de conifer poate fi utilizată cu succes, fiind un bun anestezic local. Dacă simțiți disconfort local, veți constata cum acest produs natural „vă ia durerea cu mâna”. Acesta acoperă zona și o protejează, având efect antibiotic și regenerant.
„Puteți aplica din abundență pastă de pătlagină”
- În lipsa rășinei de brad, ce alte remedii sunt eficiente?
- Dacă nu există conifere în locul în care vă aflați, apelați la o plantă prezentă peste tot în lume și care este ușor de recunoscut: pătlagina. Mestecați câteva frunze de pătlagină până obțineți o pastă și aplicați-o din abundență pe fisura anală. Puteți repeta acest lucru din oră în oră. Este foarte posibil ca, ulterior, intervenția medicală să nu mai fie necesară. În natură, se regăsește din abundență și isma sau menta sălbatică. Alături de pătlagină, se poate adăuga puțină mentă sălbatică. În această problemă de sănătate, poate fi utilizată cu succes și alifia de mărul lupului. De asemenea, se mai pot folosi crema de gălbenele și cea de sânziene.
- Cum se prepară rețeta de cremă tradițională?
- Pentru prepararea alifiei, sunt necesare două mâini cu mărul lupului (cu fruct), o mână cu flori de gălbenele, o mână cu flori de sânziene, o lingură cu vârf cu rășină de brad. Peste amestec, se adaugă ulei de măsline. Compoziția se pune la foc mic, într-o oală, și se lasă până când uleiul se colorează bine. Apoi, se adaugă o mână mai mică cu ceară de albine. Preparatul se amestecă bine, după care se strecoară totul printr-o sită, direct în borcane. Este nevoie ca ceara de albine să fie naturală, procurată direct de la apicultori sau din magazinele de apicultură. Dacă puneți mai multă ceară, crema va ieși mai tare. În cazul în care adăugați mai puțină ceară, crema va fi mai fluidă. Cantitatea de ulei utilizată va acoperi cu un deget sau două toate ingredientele din oală. O altă rețetă eficientă se prepară respectând același procedeu. Astfel, va fi nevoie de două mâini cu pelin, două cu flori de gălbenele, o mână cu rostopască, o mână cu flori de lavandă și una cu rășină de brad. Totodată, crema poate fi preparată doar din pătlagină și este suficient de puternică. Personal, am făcut cremă de uz general, cu plante din propria grădină. Remediul poate fi folosit inclusiv pentru fisuri. Am utilizat aproximativ 50% pătlagină și am adăugat suplimentar, în proporții egale, gălbenele, roiniță și rozmarin.
- Pentru ce perioadă de timp se administrează această cremă?
- De regulă, este nevoie să continuați să aplicați crema măcar cinci zile după dispariția totală a simptomelor. Astfel, va fi eliminat riscul de recidivă.
„Se poate ajunge relativ repede la infecție”
- La ce complicații pot conduce fisurile anale?
- De la o mică fisură anală, se poate ajunge relativ repede la infecție. Dacă zona s-a umflat și a amorțit, iar durerea devine insuportabilă, mergeți repede la medic. În această situație, poate fi nevoie de intervenție chirurgicală. Problema poate deveni atât de gravă, încât să se umfle un picior, să se contracteze mușchii sau să apară alte complicații care necesită spitalizare de urgență. Fisurile foarte grave pot duce la afectarea severă a musculaturii sfincterului anal sau la dureri cronice după vindecare.
- Ce contraindicații au remediile naturiste recomandate pentru o astfel de afecțiune?
- Există un risc redus de alergie cutanată. Astfel, este indicat ca persoanele care știu că au pielea foarte sensibilă să testeze în prealabil produsul pe antebraț și să aștepte o perioadă, reacția alergică putând să apară în maximum trei zile. Așa cum am mai spus, în unele situații, zona poate să se infecteze rapid, fără să dea de veste asupra gravității situației. În acest caz, este nevoie și de antibiotic, nu doar de cremă naturistă. În scurt timp, veți uita de neplăceri. Remediul trebuie considerat un cadou de la natură, de la Divinitate, chiar dacă îl cumpărăm de la farmacie. Dacă primim remediul cu veselie, ca pe un dar divin, atunci pot apărea vindecări miraculoase.
„Evitaţi preparatele culinare care conţin condimente iritante!“
- Ce alimente ar trebui să consume cu preponderență persoanele care se confruntă cu o astfel de afecțiune?
- Alimentația adecvată este foarte importantă pentru cei care au fisuri anale. Printre alimentele recomandate, se regăsesc pruna și sucul de prună, citricele, ananasul, nucile și semințele, mazărea verde, cerealele integrale, sucurile proaspete, nepasteurizate de fructe, salatele bogate, morcovii între mese, mâncărurile gătite cu multe legume. Ar trebui evitate dulciurile și alimentele din făină de grâu, toate mâncărurile procesate industrial, preparatele culinare care conțin condimente iritante, dar și cele bogate în grăsimi animale. Dacă rana este încă des- chisă, nu se consumă niciun fel de carne sau de produse lactate. Acestea se reintroduc în alimentație doar după vindecare. Consumați probiotice naturale (kefir, murături în saramură) sau farmaceutice.