de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
În plină vară, când piețele abundă de legume proaspete și gustoase de sezon, este momentul să vă schimbați dieta și să optați pentru porții zilnice de sănătate. Ridichile roșii, salata verde, ceapa verde și roșiile vor ține la distanță multe afecțiuni.
Ceapa verde vă scapă de pleurezie
I se mai spune cea mai umilă dintre legume, însă ceapa verde are niște proprietăți cu adevărat incredibile, fiind benefică mai ales pentru persoanele care suferă de boli cardiovasculare, edeme, ascită, pleurezie și pericardită. În acest sens, se recomandă să consumați zilnic, de trei ori pe zi, câteva fire de ceapă verde. Puteți opta însă și pentru tinctura de ceapă. Se pun la macerat în 100 ml alcool 20 g ceapă verde, mărunțită cât mai bine. După șapte zile filtrați și depozitați într-o sticlă închisă la culoare. Se administrează cinci picături de tinctură, cu puțină apă, de trei ori pe zi.
Sucul proaspăt scade glicemia
Și tot ceapa verde este de folos în boli respiratorii, tuse, sinuzită, răceală, faringită, laringită sau bronșită. Mărunțiți cât mai bine patru-cinci fire de ceapă și puneți la fiert într-un litru de apă timp de zece minute, la foc mic. Lăsați la infuzat 20 de minute, strecurați și amestecați cu o linguriță cu miere. Se consumă o ceașcă, de trei ori pe zi. Un sfert de pahar cu suc proaspăt de ceapă verde băut zilnic, la care adăugați suc de morcovi sau de măr este eficient în cazul bolilor sistemului urinar. Și tot sucul de ceapă verde este de mare ajutor celor cu glicemia crescută. În acest caz se administrează o lingură cu suc de ceapă verde de trei ori pe zi, amestecat cu puțin ceai fără zahăr sau apă.
Salata verde alungă insomnia
Unul dintre cele mai bune remedii pentru a stimula ficatul, vezica biliară și intestinele rămâne salata verde. Se recomandă să mâncați zilnic o porție înainte de mesele principale. Salata nu se păstrează la frigider, se consumă doar proaspătă și se rupe cu mâinile. În cazul în care folosiți cuțit, își pierde din proprietăți. Se consumă asezonată cu ulei de măsline și lămâie. Pentru reglarea activității intestinale, administrați două pahare cu suc proaspăt de salată verde. Pentru un gust mai bun, puteți adăuga suc de țelină sau de morcovi. Dacă suferiți de arsuri la stomac, tot salata verde vă vine în ajutor. Puneți o jumătate de salată bine mărunțită şi un pahar cu apă la blender. Veți obține un piure care se consumă odată pe zi, cu o oră înainte de masă.
Tratament pentru căderea părului
Persoanele care se confruntă cu inflamații sau umflături ale pielii pot aplica frunze zdrobite de salată verde pe zonele cu probleme. Se lasă să acționeze 20 de minute. Pentru stoparea tusei, se consumă trei-patru căni cu ceai obținut din 40 g tulpini strivite și fierte de salată verde. Puneți la fiert într-un litru de apă și lăsați până ce apa scade la jumătate. Ceaiul este mai puternic dacă veți adăuga și nalbă mare. Îndulciți cu miere. Salata le este un bun prieten și celor cărora le cade părul. Pregătiți un suc din salată verde, spanac și lămâie și consumați dimineața. Veți constata că părul devine mai strălucitor. Când vine vorba despre slăbit, salata este pe primul loc în topul celor mai bune legume, pentru că intensifică metabolismul. Pentru a scăpa de kilogramele nedorite, mâncați o porție de salată verde de două ori pe zi. Amestecați o salată verde mărunțită cu trei kiwi tăiați bucăți, adăugați apă și blenduiţi. Preparatul se administrează zilnic, timp de o lună.
Roșiile păstrează sănătatea ochilor
Potrivit istoricilor, primele informații despre utilizarea tomatelor datează de pe vremea aztecilor, iar cei care le-au folosit inițial în scop terapeutic și ulterior în scop alimentar au fost locuitorii din Peru. O bogăție de acizi organici, zinc, cupru, magneziu, iod și brom, roșiile conțin și licopen, care este un antioxidant puternic, ce protejează organismul de radicalii liberi. Roșiile vă ajută să păstrați sănătatea ochilor, de aceea e bine ca dimineață să spălați două legume, să le tăiați felii și să le consumați cu puțină sare și piper. Pentru anemie este foarte bun sucul de roșii în amestec cu măr, consumat în fiecare zi. Legu- mele au efecte laxative și ajută la combaterea constipației, de aceea e indicat să mâncați o roșie, dimineața, pe stomacul gol, stropită cu puțin ulei de măsline.
Îndepărtează punctele negre
Dacă aveți cearcăne, amestecați o linguriță cu suc de roșii cu un sfert de linguriță cu pulbere de turmeric și o jumătate de linguriță cu suc de lămâie. Aplicați pasta sub ochi și lăsați să acționeze în jur de un sfert de oră. Îndepărtați cu apă călduță și spălați pielea. Ca să scăpați de punctele negre, zdrobiți o roșie și aplicați pe ten pentru 20 de minute, apoi clătiți. Roșiile au și capacitatea de a catifela pielea mâinilor și a înlătura iritațiile provocate de detergenții chimici. Pregătiți o soluție din 50 ml suc de roșii, o linguriță cu glicerină și un vârf de cuțit cu sare. Aplicați pe mâini și lăsați să acționeze cât puteți de mult. Împotriva arsurilor solare, tăiați roșii în felii, înmuiați în iaurt și puneți pe zonele cu probleme.
Ridichile roşii combat retenţia de apă
Potrivit oamenilor de știință, ridichiile roșii îmbunătățesc circulația sângelui și previn formarea trombilor, contribuind la prevenirea aterosclerozei. De asemenea, studiile au scos la iveală faptul că acestea mențin sănătatea ficatului, dar și a vezicii urinare. Pentru combaterea constipației, consumați două linguri cu suc proaspăt de ridichi, în combinație cu o lingură cu suc proaspăt de păpădie, de trei ori pe zi. Pentru un gust mai bun, puteți pune și suc de morcov sau de mere. Nu în ultimul rând, o cură de ridichi vă ajută să combateți retenția de apă în organism. Bogate în potasiu, elimină și surplusul de apă și păstrează echilibrul mineral. Tot ridichile roșii ajută la eliminarea toxinelor din corp, reprezentând un leac tradiţional pentru tratarea urticariei. Se beau zilnic zece linguri cu suc pe stomacul gol şi se consumă multe ridichi crude, în salate. Pentru afecţiunile plămânilor, se face, de asemenea, o cură cu ridichi roşii. Pregătiți o salată din zece ridichi și ceapă verde şi consumați zilnic, timp de trei săptămâni. Dacă aveți coșuri, tamponați locurile afectate cu zeamă de ridichi și veţi vedea imediat diferența. Atenție! Ridichiile sunt contraindicate celor cu ulcer, gastrită sau insuficiență renală.