Main menu

header

893 7 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Adevărat star al medicinei naturiste, cu nenumărate beneficii certificate și cunoscute din cele mai vechi timpuri, păpădia uimește și azi prin proprietățile terapeutice remarcabile și rămâne la loc de cinste în galeria vindecătorilor naturali.

Conţine vitamine, minerale şi fibre

Prezentă în magazinele cu profil naturist sub formă de ceaiuri sau suplimente, păpădia are capacitatea rară de a se adresa mai multor afecțiuni diferite cu părți diferite - floare, tulpină, rădăcină, frunze - din care se prepară infuzii cu gust diferit. De asemenea, este un caz mai special de plantă medicinală cu vitamine (A, C, E, K), minerale (fier, calciu, magneziu şi potasiu) şi fibre, așadar este comparabilă cu un aliment. Totodată, deoarece păpădia conţine polifenoli, poate ajuta la reducerea inflamaţiei, rezultat derivat dintr-o cercetare pe animale de laborator care a arătat scăderea semnificativă a inflamațiilor pulmonare ale exemplarelor testate cărora li s-a administrat păpădie. În plus, potrivit datelor altei cercetări, planta stimulează producţia de urină şi astfel contribuie la eliminarea excesului de lichid din organism.

Previne îmbătrânirea prematură

Grație prezenței inulinei, o fibră solubilă care se găsește în păpădie, cercetătorii sunt de părere că această plantă poate avea proprietăţi antidiabetice, fapt susţinut şi de un studiu publicat recent, citat de healthline.com. Concret, planta aduce un complex de carbohidraţi care susţin multiplicarea bacteriilor benefice la nivelul tractului gastrointestinal şi care ajută la eliminarea celor nocive. Ca urmare a acestei acţiuni, se evită creșterea bruscă a nivelului de glucoză din sânge. Mai mult decât atât, potrivit rezultatelor unui studiu extins, planta conţine şi un nivel ridicat de antioxidanţi, printre care la loc de cinste se află betacarotenul. În aceste condiții, preparatele pe bază de păpădie oferă organismului „arme” de luptă împotriva stresului oxidativ și a îmbătrânirii premature.

Potrivit rezultatelor unor studii efectuate pe animale de laborator, păpădia poate reduce nivelul de trigliceride din sânge