Main menu

header

893 7 2de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Frumoasele sânziene înveselesc peisajul de peste tot, de la pajiști la zone stâncoase. Utilizată prin tradiție în medicina naturistă, spectaculoasa plantă este pe cât de veselă, pe atât de puternică în tratarea unor afecțiuni.

Reduc nivelul acidului uric

Sânzienele sunt prezente în arhivele medicinei naturiste încă din Evul Mediu, fiind documentată capacitatea acestei plante de a aduce beneficii sistemelor de lichide din organism. Chiar dacă gama de afecțiuni cărora li se adresează sânzienele nu este foarte extinsă, planta este redutabilă ca diuretic. La recomandarea specialistului, se poate recurge la ceaiul de sânziene pentru tratarea unor afecțiuni urina- re sau a pietrelor la rinichi. Totodată, sânzienele reduc nivelul acidului uric, cauza principală a durerii în gută și artrită, notează healthbenefitstimes.com. În toate aceste cazuri se poate administra tinctura de sânziene, preparată din adăugarea a 20 de linguri cu pulbere proaspăt măcinată de plantă la un litru de alcool de 50 de grade. Se închide bine recipientul, apoi se lasă la macerat două săptămâni, agitând zilnic, pentru omogenizare. La final, se filtrează şi se toarnă în sticluţe mici, închise la culoare. Se iau una-trei linguriţe cu preparat, de trei ori pe zi.

Curăță ficatul, pancreasul și splina

Sânzienele au fost apreciate de-a lungul secolelor pentru că pot coagula laptele, transformându-l în brânză. De asemenea, colorantul galben obținut din tulpinile înflorite ale plantei a fost folosit ca pigment alimentar, iar semințele prăjite sunt considerate un excelent înlocuitor de cafea. Pe de altă parte, ceaiul preparat din sânziene este eficient în curățarea ficatului, pancreasului și splinei, planta fiind cunoscută pentru tratarea cu succes a ulcerelor intestinale. Ceaiul se prepară din două lingurițe cu plantă uscată la o cană cu apă fierbinte, în câte trei reprize zilnic, timp de șase luni. Pe de altă parte, sânzienele au capacitatea de a ameliora afecțiuni ale pielii dintre cele mai greu de vindecat, ca psoriazis, eczeme, furuncule, dermatoze sau erupții cutanate. De regulă se recomandă un unguent pe bază de plantă, procurat din magazinele cu profil naturist.

SFAT. În cazuri de nevroze și astenii, se iau una, două linguriţe cu tinctură de sânziene, diluată în 100 ml apă, de trei ori pe zi.