Main menu

header

893 7 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Din tabloul ciupercilor „funcționale”, introduse de oamenii de știință în categoria superalimentelor, chaga se remarcă în top, prin aportul de antioxidanți și beneficiile impresionante pentru sănătate.

Reglează semnalizarea celulelor imunitare

Omul contemporan, invadat de stres fizic, emoțional și de mediu, caută în alimentație și în stilul de viață metode de combatere a efectelor acestor agresiuni. Ciuper- cile în general și chaga în special sunt campioane ale fortificării sistemului imunitar. Așa-numita „Regină a ciupercilor medicinale”, chaga se detașează prin aportul masiv de antioxidanți și de modulatori ai sistemului imunitar, care fortifică apărarea na- turală a organismului, combat stresul oxidativ și elimină inflamațiile. Urmările administrării acestei ciuperci, la recomandarea specialistului, sub formă de capsule, suplimente sau pulbere, sunt notabile. În primul rând, crește rezistența corpului în fața agresiunilor interne, generate de alimentația haotică sau opțiunile nutriționale greșite sau de diverse vici, cum ar fi consum de alcool sau fumat. De asemenea, această protecție acționează dinspre interior spre exterior, chaga prevenind îmbătrânirea prematură. Potrivit unor studii de amploare, chaga furnizează compuși care susțin funcția imună printr-un răspuns care implică potențarea diferitelor celule imunitare și o reglare a sistemelor de semnalizare a acestora, notează medicalnewstoday.com.

Acțiune benefică în artrita reumatoidă

Prin capacitatea de a scădea inflamațiile, chaga se adresează unora dintre cele mai răspândite boli ale omului contemporan, de la cele articulare la cele mintale. Folosită de secole în diverse părți ale lumii, chaga, ciuperca de culoarea cărbunelui care crește în pădurile reci din Rusia, Scandinavia, Coreea, Japonia, SUA și Canada a schimbat lumea sănătății pe măsură ce oamenii de știință i-au confirmat proprietățile. Potrivit specialiștilor, chaga aduce organismului o cantitate însemnată de fibre naturale. Ca urmare, prezența ciupercii în dietă asigură sănătatea intestinală, prin echilibrarea florei microbiene, precum și o bună detoxificare a organismului, în paralel cu favorizarea digestiei și combaterea constipației. În același timp, consumul de chaga are efect în afecțiuni care implică inflamațiile, cum sunt astmul, artrita reumatoidă, boala Crohn sau scleroza.

Chaga reduce colesterolul LDL, susținând sănătatea sistemului cardiovascular

Susţine funcţionarea glandelor suprarenale

Potrivit literaturii de specialitate, chaga furnizează steroli, aminoacizi, zinc, calciu, vitamina D și vitamine din complexul B, inclusiv biotină. În aceste condiții, consumul ciupercii are nenumărate avantaje. Potasiul este un mineral cu rol fundamental pentru organism, intervenind în toate procesele metabolice şi susținând buna funcţionare a muşchiului cardiac şi a creierului. De asemenea, potasiul din chaga sporeşte diureza şi ajută la eliminarea sodiului, asigurându-se astfel o eliminare eficientă a toxinelor şi o activitate normală a glandelor suprarenale. Iar în dreptul vitaminei D furnizate de chaga se pot menționa sănătatea mușchilor și oaselor, absorbția calciului și atenuarea oboselii cronice.