de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
Vara este momentul în care pielea dumneavoastră este afectată datorită expunerii la o serie de factori de risc, fie că e vorba despre temperatura crescută, umiditate sau radiații UV. Desigur, prevenția rămâne cea mai bună soluție, dar dacă veți avea parte de diverse afecțiuni cutanate neplăcute, aveți la îndemână remedii ale naturii, care fac adevărate minuni.
Des întâlnită în rândul bebelușilor și al copiilor
O afecțiune inflamatoare a glandelor sudoripare provocată de căldură este miliaria, care apare în urma obturării ductelor glandelor sudoripare. Se manifestă prin umflături mici și roșii, însoțite de senzația de disconfort și mâncărimi. Miliaria este des întâlnită în rândul bebelușilor și al copiilor, iar motivul îl constituie hainele prea groase cu care sunt îmbrăcați de părinți, ce nu permit pielii să respire. Și adulții se pot confrunta cu o astfel de problemă, mai ales cei care poartă vara îmbrăcăminte strâmbă, care menține transpirația pe suprafața pielii. Erupțiile sunt localizate în special în zona axilelor, dar și pe spate sau în zona decolteului.
Crema de gălbenele tratează miliaria
Potrivit specialiștilor, miliaria se poate instala și în timpul sezonului rece, când apare spontan ca urmare a supraîncălzirii corpului. Atenție! La copiii cu igienă precară sau care nu sunt hrăniți corespunzător, se pot ivi complicații ca periporita sau abcesele subcutanate. Pentru a preîntâmpina această afecțiune, medicii recomandă să optați pentru straturi subțiri de îmbrăcăminte lejeră, de tip ceapă. Aplicați în zonele afectate o soluție mentolată și faceți duș cu apă cât mai rece. Folosiți un săpun delicat, care nu usucă pielea și încercați să nu vă uscați cu prosopul, ci în contact cu aerul. Masați zona cu cremă de gălbenele sau cu aloe vera până la vindecare. Scoateți gelul dintr-o frunză proaspătă și puneți pe zonele afectate, apoi lăsați să acționeze un sfert de oră.
Infuzia din flori de lonicera vă ajută în foliculită
Tot în anotimpul cald, unele persoane se pot confrunta cu foliculită, o afecțiune cauzată de un folicul de păr infectat sau inflamat. Se manifestă prin apariția unor puncte roșii și a unor mici umflături pe suprafața pielii, dar există și cazuri în care se produc coșuri. De aceea, de multe ori, e confundată cu acneea. Epilarea și rasul, transpirația excesivă, dar și fricțiunea cu hainele pot determina apariția foliculitei. De asemenea, există și foliculita cauzată de contactul cu apa din piscină, care are ca factor principal bacteria pseudomonas, prezentă în spații igienizate superficial. Pentru a calma simptomele foliculitei, dizolvați o linguriță cu sare într-o cană cu apă și puneți comprese. Lonicera sau Mâna Maicii Domnului este considerată un remediu eficient pentru foliculită, având proprietăți antiinflamatorii care calmează foliculii inflamați. Se recomandă infuzia din flori de lonicera, care este un adevărat răsfăț pentru pielea dumneavoastră, preparată din două lingurițe cu plantă la o cană cu apă. Lăsați zece minute și puneți comprese cu această poțiune.
Aplicați local pudră de turmeric
Folositor este și uleiul de neem, care este antiseptic și antifungic. Se pun câteva picături de ulei de neem într-o jumătate de cană cu ulei de măsline și se aplică pe zonele afectate de foliculită, folosind dischete din bumbac. Un real ajutor găsiți și în turmeric. Dizolvați o linguriță cu turmeric într-un pahar cu apă și consumați în fiecare zi. Pentru aplicații locale, faceți o pastă din pudră de turmeric cu puțină apă și masați zonele cu probleme. Lăsați să acționeze timp de câteva ore, apoi clătiți. Atenție! Turmericul pătează temporar pielea din cauza pigmentului său galben intens.
Faceți băi cu infuzie de busuioc și uitați de pitiriazis versicolor
În timpul verii, la temperaturi mari și umiditate crescută își poate face apariția și pitiriazis versicolor, o ciupercă care se dezvoltă foarte repede. Pe măsură ce aceasta se înmulțește, se produce un dezechilibru la nivelul pielii, care-și schimbă culoarea și apar pete. Natura vă este de ajutor și în această afecțiune, de aceea se recomandă ca în cazul leziunilor cu întindere mică să tamponați local de mai multe ori pe zi cu tinctură de iod diluată 10% sau tinctură de iod concentrată. Pentru afecțiuni cronice sau întinse, faceți același tratament, dar folosind tinctura de propolis. Excelent este și ceaiul de muguri de plop. Puneți la fiert într-o cană cu apă trei-patru lingurițe cu muguri mărunțiți, apoi strecurați. Introduceți tifoane sterile în acest produs și tamponați zona cu probleme de mai multe ori pe zi. De ajutor sunt și băile cu infuzie de busuioc. Puneți o mână cu plantă bine mărunțită la cinci litri de apă clocotită. Lăsați zece minute la infuzat, strecurați și turnați în apa din cadă. Stați 30 de minute. Atenție! Nu faceți băi supraîncălzite sau cu apă rece. În loc de busuioc puteți folosiți brusture, iar efectul este garantat.
Coșurile de pe fese dispar cu suc de lămâie
O erupție pe fese, mai ales în perioada verii, poate fi o situație greu de controlat, dar există soluții naturale prin care puneți capăt situației neplăcute. Afecțiunea este cauzată de cele mai multe ori de infecția cu diverse bacterii și agravată de factori precum transpirația și frecarea. Ca să țineți totul în frâu, folosiți doar haine din bumbac, iar pentru a elimina infecția cât mai repede puneți comprese calde, pe care le păstrați aproximativ o jumătate de oră. Remediul se folosește de câteva ori pe zi. Aveți grijă să mențineți totdeauna o igienă bună și să păstrați zona curată. Masați locul cu ulei de arbore de ceai diluat cu puțină apă sau apelați la ajutorul unei lămâi. Tăiați o jumătate de lămâie și masați bine zonele afectate sau puneți comprese cu suc de lămâie. În scurt timp, veți putea să purtați liniștiți costumul de baie.
Studeniţa vă este de folos în fitofotodermatoză
Cunoscută în termeni populari ca dermatita de pajiște, fitofotodermatoza este un tip particular de erupție inflamatorie cutanată fototoxică, care este cauzată de contactul pielii cu anumite plante ce conțin substanțe fotosensibilizante, concomitent cu expunerea la soare. Plantele care pot da anumitor persoane mari probleme sunt țelina, pătrunjelul, morcovul, păstârnacul, mazărea, dar și bergamota, brânca ursului sau iedera otrăvitoare. Infecția se instalează, de obicei, la nivelul feței și al extremităților, unde apar leziuni roșii, cu aspect linear, însoțite de mâncărime intensă și uneori durere. În cazurile mai grave vă puteți trezi și cu vezicule. O plantă cu proprietăți emoliente, care poate fi folosită cu succes este studenița. Preparați o infuzie concentrată din patru-cinci linguri cu plantă, la jumătate de litru de apă și turnați în apa în care faceți baie. Sunt eficace și compresele cu sucul preparat din această plantă, care se aplică pe zonele cu probleme. Remediul este foarte bun și împotriva mușcăturilor de țânțari, dar vă ajută să ameliorați și durerile de articulații. Evitați expunerea la soare și protejați leziunile cu îmbrăcăminte care să le acopere.