Main menu

header

894 7 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Ca una dintre plantele medicinale atât de populare încât au intrat în folclor, pelinul este un tămăduitor de calibru, cu numeroase efecte benefice asupra mecanismelor organismului și cu un renume bine consolidat pe direcția prevenției.

Ameliorează simptomele bolii Crohn

Pelinul are multiple beneficii pentru sănătate, certificate de cercetările moderne. Planta conține, printre altele, tanin, fitosteroli, flavone, acizi organici. Ca urmare, pelinul este utilizat pe scară largă împotriva afecţiunilor de natură gastrointestinală, cum sunt indigestia sau balonarea. În plus, ceaiul de pelin este folosit prin tradiție pentru stimularea apetitului și a secreţiilor de natură gastrică, întrucât protejează și regenerează mucoasa digestivă. Din toate aceste motive, pelinul poate fi considerat și un aliat împotriva simptomelor bolii Crohn. Pe de altă parte, pelinul este renumit și pentru proprietatea de a ameliora unele afecţiuni ale vezicii biliare. Ceaiul se prepară punând 250 ml apă clocotită peste o lingură cu frunze uscate de plantă. Se lasă lichidul la infuzat 15 minute, apoi se strecoară și se consumă, preferabil neîndulcit, chiar dacă este amar.

Combate astenia

Potrivit unei îndelungate tradiții de utilizare, care a fost certificată de studii moderne, pelinul este un excelent adjuvant în osteoporoză, în afecţiuni de natură reumatismală, precum și în tulburările specifice menopauzei. Se poate administra tinctură de plantă, care se găsește în maga- zinele cu profil naturist, diluată în apă, în dozele prescrise de un specialist. Totodată, pelinul este un tonic de renume, combătând cu succes astenia și oboseala cronică. Din același tablou al proprietăților vindecătoare face parte și capacitatea plantei de a lupta împotriva simptomelor de răceală și gripă, acționând prin reducerea presiunii asupra căilor respiratorii, a tusei persistente și a durerilor de cap asociate. Pelinul este disponibil și sub formă de capsule, supozitoare, creme, pentru ameliorarea unor afecţiuni genitale sau, după caz, ca adjuvant în eliminarea paraziţilor intestinali.

Uleiul esențial de pelin normalizează secreţiile seboreice de la nivelul scalpului