de Ștefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu
Ruta caprei este o plantă folosită de foarte mult timp în medicina tradițională, datorită numeroaselor proprietăți pe care le are. Le amintim pe cele antiseptice, antitoxice, diuretice, stimulatoare și tonice. Conține uleiuri esențiale, taninuri, rășini, flavonoide, acid ascorbic, vitamine B, dar și vitamina E, iar în scop terapeutic se folosesc florile proaspete sau uscate sub formă de infuzie și tinctură.
Stimulează producția de lapte în cazul mamelor
Ruta caprei este o plantă recunoscută pentru aportul pe care îl aduce în cazul pacienților diagnosticați cu diabet, datorită efectului hipoglicemiant. În cazul persoanelor insulino-dependente, se continuă administrarea de insulină, dar se va ajusta în timp, în funcție de rezultatele analizelor medicale, realizate periodic, după ce se începe utilizarea plantei, și, bineînțeles, în funcție de recomandările medicului specialist. Ruta caprei se folosește sub formă de infuzie, câte două căni pe zi, după preferințe, 10-12 zile, câte cinci cure pe an. Se prepară din 25 g plantă ce se adaugă la 300 ml apă clocotită. Se consumă neîndulcită. De asemenea, buruiana ajută și la stimularea producției de lapte în cazul proaspetelor mămici.
Previne ulcerul
În cazul pesoanelor care se confruntă cu gastrite în fază de debut, ruta caprei este indicată în cure de două ori pe an, cel puțin, pentru prevenirea agravării și apariției ulcerului. Astfel, se prepară o tinctură din două lingurițe cu plantă uscată, puse într-un borcan cu capac, peste care se toarnă alcool de 70 de grade, până acestea sunt acoperite de trei degete. Se lasă la macerat o săptămână, apoi se strecoară și se consumă astfel. În primele zile ale tratamentului, se ia o doză mai mare, trei lingurițe pe zi, înainte de mesele principale, apoi se face o pauză de 48 de ore. Se continuă cu două lingurițe pe zi, timp de o lună, după care se face pauză 60 de zile, apoi se reia tratamentul, dar nu se fac mai mult de trei cure pe an.