Main menu

header

894 6 1de Simona Soare Ghișea şi Tatiana Solomon

Creșterile bruște și semnificative ale tensiunii arteriale se pot manifesta prin cefalee, amețeli, acufene (zgomote în urechi), tulburări de vedere, greață și stare de rău generalizată. Nediagnosticată și netratată, hipertensiunea arterială afectează inima (infarct miocardic, aritmii, insuficienţă cardiacă) și vasele cerebrale (accidente vasculare). Cum puteți ţine în frâu această problemă de sănătate prin remedii naturiste, aflaţi de la prof. ing. Ana Maria Demetrescu (medalion), fitotera- peut şi nutriţionist în cadrul Centrului de Nutriţie şi Sănătate SanSlim (www.cabinetnutritiesanslim.com).

„Pereții arterelor se îngroașă, iar organele nu mai primesc suficient sânge”

- Când poate apela o persoană hipertensivă la tratamentul naturist?

- Hipertensiunea arterială accelerează procesul de ateroscleroză, adică depunerea de colesterol și trigliceride în interiorul vaselor de sânge și îngustarea arterelor. Pereții arterelor se îngroașă, iar organele nu mai primesc suficient sânge. Potrivit specialiștilor, nivelul tensiunii sistolice ar trebui să fie în intervalul 120-129 mmHg și al celei diastolice, în intervalul 80-84 mmHg. Depășirea pentru o perioadă îndelungată a valorilor de 130-139/85-89 presupune un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială. Dacă valorile măsurate timp de o săptămână au tendințe de creștere, dar nu depășesc foarte mult intervalul 140-159/90-99, se poate apela la un tratament din plante. Contează și dacă persoana în cauză are un surplus mare de greutate și se află într-un proces de slăbire. În acest caz, tensiunea arterială are tendințe de scădere. 

- Când anume este necesar tratamentul alopat?

- În general, dacă tratamentul naturist nu dă rezultate, se apelează la cel alopat. În acest sens, sunt importante diagnosticul și recomandările medicului specialist.

„Lavanda are un efect neurosedativ, oferind relaxare”

894 6 2- Ce proprietăți au plantele medicinale care ajută în hipertensiunea arterială?

- De exemplu, mesteacănul este bogat în saponine și flavone, substanțe benefice în reducerea tensiunii arteriale. Datorită conținutului de acetilcolină și acid oleanolic, vâscul este un bun vasodilatator, împiedicând depunerea grăsimilor pe vasele de sânge. Substanțele responsabile pentru scăderea tensiunii arteriale sunt acizii fenolici, fenilpropanoidele și flavonoidele, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. De asemenea, păducelul este utilizat în tratarea hipertensiunii arteriale, având în compoziția sa hiperoxid, viteroxid și overcetrol. Și leonurida din talpa-gâștei ajută la reglarea tensiunii arteriale. Lavanda are un efect neurosedativ, grație conținutului de tanin și pectine, oferind relaxare și contribuind la reducerea tensiunii arteriale. Rozmarinul este bogat în flavonoizi și împreună cu usturoiul ajută foarte mult la stimularea circulației sângelui. Foile de dafin abundă în potasiu și magneziu, contribuind la buna funcționare a inimii. Un remediu naturist foarte util în tratarea aterosclerozei, afecțiune ce poate provoca hipertensiunea arterială, este frunza de măslin. Toate aceste remedii din plante cresc permeabilitatea vasculară, sunt vasodilatatoare coronariene și periferice, hipotensive imediate și de durată.

- Pe lângă aceste remedii din plante, ce alte suplimente alimentare sunt esențiale în această problemă de sănătate?

- Un supliment indicat este complexul de Omega 3 Ulei de Somon și Vitamina E, care conține DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic). Acesta contribuie la funcționarea normală a inimii, la menținerea concentrațiilor normale de trigliceride din sânge și a tensiunii arteriale normale. Se recomandă două capsule pe zi, înainte sau după masă. Durata unei cure este de trei luni.

„Este eficientă și tinctura din șapte plante”

894 6 3- Ce preparate fitoterapice sunt eficiente în tratarea hipertensiunii arteriale?

- Pentru un efect mai bun, se poate realiza un amestec din două lingurițe cu frunze de mesteacăn, o linguriță cu păducel, o linguriță cu frunze de vâsc, o linguriță cu flori de lavandă, o linguriță cu talpa-gâștei. Peste jumătate din compoziție se adaugă 250 ml apă la temperatura camerei și se lasă la macerat timp de opt ore. Preparatul se bea de trei ori pe zi, timp de opt zile. Un alt preparat se realizează din 15 g rozmarin și cinci căței de usturoi. Ingredientele se fierb într-un litru de apă, pentru cinci minute. Compoziția se ia de pe foc, se acoperă și se lasă la răcit 15 minute, după care se strecoară. Se consumă pe parcursul zilei. Tratamentul naturist va dura două săptămâni. În funcție de rezultate, există posibilitatea de a prelungi perioada. Un alt preparat naturist se realizează din foi de dafin (două bucăți), ce se adaugă în 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de zece minute, se strecoară și se consumă patru căni pe zi. Tratamentul durează două săptămâni. Un alt preparat benefic în hipertensiunea arterială are la bază frunzele de măslin. O linguriță cu frunze de măslin se adaugă în 500 ml apă fiartă. Amestecul se acoperă și se lasă la infuzat timp de zece minute. Apoi, se strecoară și se bea o cană dimineața, pe stomacul gol, și o cană seara. Se consumă timp de o lună. Păducelul se poate lua și sub formă de capsule (o capsulă sau două de maximum trei ori pe zi), preferabil imediat după mese, timp de trei luni. Eficientă în tratarea hipertensiunii arteriale este și tinctura realizată din mai multe plante medicinale: păducel (20%), talpa-gâștei (20%), vâsc (20%), captalan (10%), rozmarin (10%), sunătoare (10%) și traista-ciobanului (10%). Maximum trei lingurițe cu tinctură se diluează în 100 ml apă (jumătate de pahar), de trei-patru ori pe zi, pe stomacul gol, cu 30 de minute înaintea mesei. Durata tratamentului naturist este de zece zile.

„Vâscul, mesteacănul, lavanda, păducelul și talpa-gâștei se pot consuma individual, sub formă de infuzie, la 250 ml apă fiind necesară o lingură cu plantă“

„Recomand un regim hipocaloric, hipoglucidic, hiposodat“

894 6 4- Ce contraindicații pot avea aceste suplimente alimentare?

- Singurele contraindicații sunt în cazul în care există o alergie la o substanță folosită în tratament sau tendințe de scădere a tensiunii arteriale sub nivelul minim brusc ori o stare de amețeală în urma tratamentului. În cazul sarcinii și alăptării, este necesară recomandarea medicului specialist.

- Ce regim alimentar ar trebui să adopte persoanele care suferă de hipertensiune arterială?

- Ținând cont și de faptul că aceste persoane au, în general, nivelul crescut al colesterolului și al trigliceridelor, recomand un regim hipocaloric, hipoglucidic, hiposodat, fără alimente cu conținut ridicat de grăsime de origine ani- mală. Consumate cu moderație și sub îndrumarea nutriționistului, fructele oleaginoase și semințele crude sunt unele dintre alimentele adjuvante pentru hipertensivi. Fructele și legumele de sezon pot avea o contribuție benefică asupra vaselor de sânge. Rodia stimulează circulația sângelui. Aceasta abundă în antioxidanți și potasiu și se poate consuma sub formă de suc. De asemenea, puteți adăuga o lingură cu semințe de rodie într-un pahar de 250 ml cu apă. Compoziția se mixează și se consumă ca atare. Modificarea stilului de viață este esențială pentru hipertensivi. Un stil de viață sănătos include scăderea ponderală, dacă este cazul, renunțarea la fumat, evitarea prăjelilor, 30-45 de minute zilnic de tip alergare ușoară, mers în pas alert, înot.