de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Vedetă a medicinei tradiționale Ayurveda, urzica indiană este un vindecător de calibru, faimos de secole pentru capacitatea de a trata o serie întreagă de afecțiuni diverse, ceea ce a adus planta în prim-planul cercetărilor științifice internaționale.
Inhibă bacteriile patogene
În India există peste 6.000 de plante care au fost recunoscute pentru valorile lor medicinale și terapeutice. La loc de frunte se situează urzica indiană, a cărei utilizare s-a extins în timp în multe părți ale lumii. Dat fiind faptul că planta conține compuși fenolici, steroizi, flavonoizi, saponine și taninuri, frunzele, rădăcinile și lăstarii tineri ai acestui tip de urzică au o valoare medicinală dovedită. Cercetările indică faptul că extractele obținute din rădăcinile și frunzele de urzică indiană au proprietăți antibacteriene și sunt capabile să inhibe creșterea mai multor tulpini de bacterii patogene. De asemenea, planta este extrem de eficientă pentru eliberarea căilor respiratorii de secreții în exces, fiind utilizată împotriva simptomelor de răceală și gripă. Planta se administrează sub formă de suc, două-trei lingurițe, la nevoie, oferind o ușurare rapidă a respirației.
Reduce nivelul de glucoză din sânge
Potrivit unor cercetări de anvergură, extractele din rădăcini de urzică indiană prezintă proprietăți antioxidante semnificative, ceea ce recomandă preparatele pe bază de plantă în gestionarea diabetului de tip II. Practic, după numeroase experimente pe animale de laborator, a fost evidențiat faptul că urzica indiană contribuie la scăderea semnificativă a nivelului de glucoză din sânge. În același timp, frunzele plantei au proprietăți laxative. Un ceai eficient se poate prepara din două lingurițe cu frunze de urzică indiană la o cană cu apă clocotită. Totodată, amestecul de usturoi și suc de plantă este un bun remediu împotriva paraziților intestinali. Pe de altă parte, studiile internaționale arată că extractul de urzică indiană prezintă proprietăți de protecție a ficatului, datorită efectului antioxidant al plantei, care este recomandată împotriva disfuncției hepatice. De asemenea, ca diuretic redutabil, care ajută la creșterea producției de urină, urzica indiană ajută la prevenirea retenției de apă și este utilă pentru prevenirea infecțiilor tractului urinar.
Urzica indiană conține anumiți metaboliți activi, care au capacitatea de a proteja sistemul cardiovascular
Utilă în infecţiile oculare
Eczemele, iritațiile, acneea, coșurile, petele și cicatricile de la nivelul pielii pot fi tratate eficient cu o pastă din frunze de urzică indiană zdrobite și amestecate cu puțină apă, care se aplică direct pe locurile afectate. De asemenea, extractul de plantă și-a demonstrat utilitatea împotriva rănilor superficiale, pe care le vindecă mai rapid. În plus, potrivit literaturii de specialitate, seva frunzelor de urzică indiană este utilă, sub formă de picături, în cazuri de infecții oculare. Tot extern, frunzele plantei sunt zdrobite, iar sucul extras este combinat cu suc de ceapă, amestecul fiind folosit tradițional în cazuri de suferințe articulare. Iar pentru a ameliora durerile musculare, se extrage suc de frunze de urzică indiană și se amestecă cu o cantitate egală de ulei de susan. Se încălzește până când toată apa se evaporă, uleiul rămas se răcește la temperatura camerei și se aplică prin masaj pe zona dureroasă.