de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Spectaculos arbust de origine eurasiatică, scumpia sălbatică este cameleonică din perspectiva aspectului, schimbând culoarea frunzelor toamna și oferind oricărei grădini o imagine aparte, iar pe de altă parte este o plantă medicinală în toată regula, binecunoscută pentru numeroase proprietăți terapeutice.
Accelerează vindecarea rănilor
Scumpia sălbatică este atât de spectaculoasă, încât a fost adoptată rapid ca plantă ornamentală în curțile și grădinile oamenilor, dar este cultivată ca medicament. Potrivit literaturii de specialitate, scumpia are o lungă tradiție de utilizare ca febrifug și pentru tratarea externă a afecțiunilor oculare. În același timp, planta este un renumit agent antihemoragic, contribuind la accelerarea vindecării rănilor, la dezinfectare și la scăderea inflamației. Totodată, extractul de scumpie este recomandat de specialiști în tratarea anumitor afecțiuni ale sistemului genito-urinar. Cercetările moderne au confirmat faptul că preparatele pe bază de scumpie au un conținut ridicat de compuși fenolici și proprietăți antioxidante.
Aliat împotriva ulcerelor gastrice și duodenale
Frunzele scumpiei conțin taninuri și uleiuri esențiale. În aceste condiții, planta este utilizată pentru prepararea unui ceai eficient în cazuri de inflamații ale cavității bucale, precum și de ulcere gastrice și duodenale. Potrivit healthbenefitstimes.com, ceaiul de scumpie trebuie administrat intern numai sub strictă supraveghere medicală. Pentru a-l prepara, se toarnă un litru de apă clocotită peste trei linguri cu frunze de plantă, tăiate mărunt. Se fierbe aproximativ 20 de minute, apoi se lasă să se odihnească o oră și se strecoară. Extern, sub formă de comprese, gargară sau spălături, acest tip special de ceai este utilizat pe scară largă împotriva hemoroizilor, stomatitei, inflamațiilor gingiei, acneei adolescenților și furunculelor.
Preparatele pe bază de scumpie, administrate sub supravegherea unui specialist, tratează gastroenterocolita şi ameliorează durerile provocate de colici intestinale
Uleiul esenţial apără pielea de daunele razelor UV
Sub formă de ulei esențial, scumpia se adresează unui mare număr de afecțiuni și este deosebit de eficient în cazuri de distonie vasculară (complex de tulburări autonome, în care vasele își pierd parțial sau complet capacitatea de a răspunde normal la orice stimul și se pot extinde sau contracta involuntar), hipertensiune arterială, probleme de circulație venoasă. Se pot aplica local comprese cu ulei de scumpie încălzit. În același timp, acest tip de ulei stabilizează funcționarea sistemului nervos, fiind eficient împotriva nevrozelor. Se folosește turnând patru picături de ulei într-un difuzor de cameră. De asemenea, potrivit essentialoils-bg.com, uleiul esențial de scumpie are efecte antivirale și poate fi utilizat în răceli și faringite. În plus, date fiind proprietățile de antiseptic și efectul antioxidant pronunțat, uleiul esențial de scumpie protejează pielea de radiațiile UV dăunătoare. Se amestecă 15 picături de ulei esențial de plantă în loțiunea de protecție solară obișnuită.