Main menu

header

895 7 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Arbore de poveste, teiul este nu doar decorativ și parfumat, ci și un remarcabil aliat al sănătății, tratând numeroase afecțiuni dintre cele mai diverse încă din timpurile străvechi.

Calmează migrenele

Florile de tei sunt considerate, printr-o tradiție care vine din zorii omenirii, ca detoxifiante de excepție, datorită proprietăţilor sudorifice şi diuretice. Pentru un efect benefic deplin se recomandă o cură de două săptămâni cu ceai din flori de tei, două reprize zilnic, preparat din două lingurițe cu flori uscate la o cană cu apă fierbinte. Această infuzie este ideală și în cazuri de insomnie - o cană cu ceai înainte de culcare - sau fierbinte, pe stomacul gol, împotriva migrenelor persistente. La rândul lor, frunzele teiului sunt eficiente în cazul conjunctivitei. Se pregăteşte o infuzie de frunze de tei, se strecoară, se răcește şi se folosește sub formă de comprese. În același timp, o cercetare de dată recentă a evidențiat capacitatea unei specii de tei de a fi un aliat al organismului în cazuri de limfom malign. Florile acestui arbore au demonstrat efecte de inhibare a multiplicării celulelor tumorale şi de generare a autodistrugerii acestora.

Scoarţa dizolvă acidul uric la nivelul articulaţiilor

Un remediu tradițional împotriva gutei are la bază scoarța teiului, care conține compuși ce dizolvă acidul uric la nivelul articulațiilor. Se poate administra ceai de scoarță de tei, preparat în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj, câte două, trei reprize zilnic, timp de două săptămâni. Totodată, în cazuri de simptome neplăcute ale menopauzei - anxietate, iritabilitate, schimbări bruște de dispoziție - se poate face o cură cu tinctură de tei, care se găsește în magazinele cu profil naturist, câte 50 de picături diluate într-un pahar cu apă, de trei ori pe zi, timp de opt săptămâni. De asemenea, teiul este eficient și sub formă de pulbere, acționând pentru dilatarea vaselor sangvine. Se administrează câte o linguriță cu pulbere de tei, de patru ori pe zi, în cure de 60 de zile, urmate de 15 zile pauză.

PONT. Potrivit rezultatelor unui studiu recent, infuzia de tei argintiu are efecte hepatoprotectoare.