Main menu

header

896 9 1de Roxana Istudor şi Tatiana Solomon

Renumit în toată lumea pentru proprietățile sale benefice asupra funcționării organismului, savurat pentru aroma sa blândă, cu note florale, de citrice și de mentă, sideritis este suranumit „noul ceai verde” și vine din Antichitate pentru menținerea unui stil de viață sănătos.

Poate preîntâmpina sau inversa Alzheimer

Datorită proprietăților sale medicinale, ceaiul grecesc sideritis vine din timpuri imemoriale și continuă să fie, înainte de orice, o băutură a energizării de fiecare zi. Proprietățile vindecătoare ale acestei plante au fost folosite de medici precum Hipocrate, Teofrastus, Dioscoride și Galen, apoi au devenit cunoscute pe scară largă atunci când a fost publicată lucrarea „De Materia Medica”, în secolul al XII-lea, care a stat la baza cunoștințelor botanice ale lumii. Colectat și în prezent ca în timpurile străvechi, plin de compuși benefici, acest tip de ceai este creditat cu proprietatea de a menține mai mult timp buna dispoziție și starea de bine la nivel psihic, întrucât are capacitatea de a prelungi prezența serotoninei în creier. În același timp, ceaiul poate fi folosit pentru tratamentul tulburărilor de anxietate și depresie. Pe de altă parte, planta a fost studiată de cercetătorii germani, care au pus în evidență, în cadrul unor teste pe animale de laborator, faptul că extractul de sideritis poate preveni sau chiar inversa boala Alzheimer, notează greekflavours.com.

De folos în caz de deficit de atenţie

Prin faptul că nu conține cafeină, ceaiul de sideritis induce apărarea celulară împotriva radicalilor liberi și astfel previne stresul oxidativ. Totodată, potrivit rezultatelor unor cercetări extinse, planta este de folos în cazuri de deficit de atenție. Concret, prin faptul că asigură ca neurotransmițătorul dopamină, responsabil cu vigilența, să rămână mai mult timp în sânge, sideritis este o opțiune complementară în tratamentul ADHD. În plus, ceaiul de plantă calmează tractul digestiv și reduce inflamația la acest nivel, fiind benefic în cazuri de dezechilibre digestive sau sindrom de colon iritabil. De asemenea, sideritis are și un efect expectorant, dovedindu-se secole la rând un aliat redutabil în cazuri de răceală și gripă. Pentru a prepara ceaiul de sideritis, se toarnă un litru de apă clocotită peste șase linguri cu plantă zdrobită și se lasă la infuzat timp de cinci minute, în acest răstimp dizolvându-se în lichid uleiurile esențiale și compușii benefici ai plantei.

Ceaiul de sideritis poate fi folosit, sub formă de comprese, pentru vindecarea rănilor, întrucât are efect antibacterian

„Amână“ osteoporoza

Unul dintre cele mai remarcabile efecte ale consumului regulat de ceai de sideritis este susținerea formării osteoblastelor, băutura fiind astfel un aliat în prevenirea și ameliorarea osteoporozei. Pe de altă parte, datorită efectului său antiinflamator, ceaiul grecesc poate calma durerea în bolile reumatice. De asemenea, cu gustul său ușor, aromat și picant, băutura relaxează vasele sangvine și astfel susține circulația sângelui, oxigenarea organelor și scăderea tensiunii arteriale. Consumat împreună cu lămâie, furnizor de vitamina C, acest tip de ceai ajută organismul să absoarbă fierul, fiind astfel de folos împotriva anemiei și, în paralel, oferă metabolismului minerale, taninuri și flavonoide, compuși confirmați de știință ca având un rol important în prevenirea unor boli cronice grave, inclusiv cancer.