de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Omniprezent în gastronomia lumii, muștarul este o legumă cruciferă atât de versatilă, încât este percepută ca un condiment, grație aromei de excepție. Pe de altă parte, planta este un tămăduitor redutabil, cu o eficiență extinsă deopotrivă pe direcția vindecării și a prevenției.
Calmează aritmia
Situat printre cele mai timpurii culturi cultivate de oameni, muștarul este cunoscut și prețuit din Antichitate și a rămas extraordinar de popular pe tot globul. Indiferent că este galben, negru sau brun, muștarul este mult mai mult decât o plantă cu proprietăți de condiment - este un redutabil medic al naturii. Potrivit listei Departamentului pentru Agricultură din SUA (USDA), planta furnizează o serie întreagă de minerale cruciale pentru buna funcționare a organismului, printre care calciu, magneziu, fosfor sau potasiu. Alături de acestea se află vitamina A, precum și o doză bună de fibre. Ca urmare, o singură lingură cu ulei din semințe de muștar oferă organismului prețioșii acizi grași Omega 3, extrem de importanți pentru susținerea sistemului cardiovascular. Totodată, semințele de muștar sunt o sursă bogată de antioxidanți - kaempferol, carotenoide și izorhamnetină - care reduc riscul de boli co- ronariene. Și uleiul de muștar este considerat o opțiune mai sănătoasă pentru inimă decât majoritatea altor uleiuri de gătit. Datele unui studiu pe voluntari umani publicat în Clinical Trials Journal au arătat că acest tip de ulei generează rezultate pozitive în ceea ce privește reducerea ratei de aritmie cardiacă și a durerii în piept.
Accelerează vindecarea cicatricilor produse de psoriazis
Eficacitatea muștarului pentru utilizare terapeutică este reflectată de efectul plantei asupra psoriazisului, afecțiune autoimună inflamatorie cronică. Un studiu realizat de o echipă de cercetători chinezi a demonstrat acțiunea benefică a semințelor de muștar pe direcția combaterii inflamațiilor, astfel încât muștarul este studiat intens din perspectiva prezenței în viitoare tratamente pentru această afecțiune. Potrivit rezultatelor cercetării, utilizarea aces- tor semințe poate stimula enzimele benefice care accelerează vindecarea leziunilor generate de psoriazis. De asemenea, semințele de muștar oferă o ușurare terapeutică în dermatita de contact, afecțiune în care pielea dezvoltă o erupție cu mâncărime atunci când vine în contact cu un alergen. Un studiu pe animale de laborator publicat în Journal of Southern Medical University a relevat faptul că prezența semințelor de muștar în dietă susține ameliorarea simptomelor asociate cu dermatita de contact promovând reducerea umflăturii, potrivit organicfacts.net. În același timp, prin menținerea unui nivel optim de vitamina K, muștarul prelungește durata de viață, au pus în evidență rezultatele unei cercetări publicate de The American Journal of Clinical Nutrition.
Relaxează congestia tractului respirator
Semințele de muștar au fost întotdeauna apreciate pentru efectele lor terapeutice împotriva răcelilor și problemelor sinusurilor. Planta este considerată inclusiv de oamenii de știință ca un redutabil decongestionant și expectorant, care curăță secrețiile în exces și ușurează respirația. De secole, diferite remedii naturiste au implicat utilizarea semințelor de muștar sau a uleiului pentru tratarea unei game de afecțiuni legate de sistemul respirator superior, datorită efectului de încălzire pe care îl generează planta. Un studiu publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Journal sugerează că atunci când semințele de muștar măcinate sunt adăugate la apa pentru baia de picioare, relaxează congestia tractului respirator. De asemenea, lucrarea intitulată „Herbal Simples Approved For Modern Uses of Cure” arată că o infuzie din semințe de muștar, administrată medical, ușurează simptomele bronșitei cronice, iar gargara cu ceai din semințe de muștar ajută la calmarea durerilor în gât. Totodată, în timpul unui atac de astm, masajul cu un amestec de ulei de muștar și o cantitate mică de camfor favorizează o respirație mai lejeră, prin descompunerea secrețiilor.
Combate intoxicațiile cu alcool și narcotice
Muștarul este creditat de specialiști cu proprietatea de a îmbunătăți semnificativ circulația sangvină, arată lucrarea „The Encyclopedia of Healing Foods”. În același timp, cataplasmele cu muștar au efect analgezic. Potrivit literaturii de specialitate, aplicarea unui amestec de semințe de muștar și apă calmează spasmele musculare, reducând durerea. Pe de altă parte, semințele de muștar sub formă de decoct sunt redutabile și împotriva intoxicațiilor cu alcool sau narcotice, întrucât planta favorizează curățarea rapidă a organismului de toxine. Studiile de specialitate menționează în dreptul muștarului și al preparatelor pe bază de plantă și capacitatea de a oferi protecție față de infecțiile cauzate de diferite tipuri de bacterii și ciuperci.
Susține gestionarea diabetului
Muștarul este un adevărat campion în gestionarea diabetului. Potrivit rezultatelor unui studiu publicat în „Journal of Nutritional Science and Vitaminology”, frunzele și semințele plantei pot fi benefice în reducerea daunelor cauzate de stresul oxidativ asociat cu această boală cronică, iar o altă cercetare, publicată în „Environmental and Molecular Mutagenesis”, a pus în evidență, în cadrul unor teste de laborator, că uleiul de muștar este util pentru reducerea nivelului de zahăr din sânge din organism, dovedindu-se mai eficient decât medicamentele luate singure. De asemenea, planta stimulează metabolismul glucozei.
Diminuează nivelul colesterolului
Frunzele de muștar au o putere de excepție de a scădea nivelul colesterolului. Un studiu publicat în „Nutrition Research” a arătat că planta manifestă o capacitate redutabilă de a lega acizii biliari în tractul digestiv, ceea ce facilitează eliminarea ușoară a acestora din organism, acest proces având ca rezultat reducerea nivelului de colesterol. De asemenea, muștarul este un aliat valoros în lupta cu simptomele neplăcute ale menopauzei. Magne- ziul și calciul din plantă susțin sănătatea oaselor și previn pierderea osoasă asociată acestei etape biologice prin care trec femeile. Potrivit oamenilor de știință, prezența muștarului într-o dietă sănătoasă este de natură să pună o persoană la adăpost de osteoporoză.
Aliat al sănătăţii pielii şi părului
Semințele de muștar sunt faimoase în lumea înfrumusețării. Combinate cu ulei de susan sau de cocos, îmbogățesc produsul rezultat cu calități de purificare și îl transformă într-un remediu împotriva acneei. De asemenea, amestecat cu gel de aloe vera, muștarul este un excelent agent de hidratare și, totodată, o sursă bogată de antioxidanți, încetinind astfel procesul de îmbătrânire. Pe de altă parte, uleiul de muștar este un aliat al sănătății și frumuseții părului și scalpului. Acest tip de ulei este bogat în vitamina A și acizi grași, substanțe be- nefice pentru creșterea și vitalitatea podoabei capilare și, în același timp, asigură sănătatea pielii capului.