de Ștefania Băcanu şi Gabriela Comşa
Ciumărea, care se mai numește iarba ciumei sau scrânțitoarea, este o plantă ce se folosește în scop terapeutic încă din Evul Mediu, având proprietăți verbifunge, diuretice, antibacteriene și afrodisiace. Are un conținut ridicat de crom, taninuri și flavonide, vitamina K și acizi organici. În scop terapeutic, se utilzează partea aeriană sau vârfurile înflorite, sub formă de infuzii, extract sau tincturi.
Elimină paraziții intestinali
Planta era utilizată în țări precum Italia, Spania și Germania în scop terapeutic pentru tratarea bolilor digestive și pentru eliminarea paraziților intestinali. Extractul din ciumărea ajută și la rezolvarea problemelor hepatice, susține secreția biliară cunoscută sub numele de acțiune coleretică, favorizând eliminarea sucurilor biliare în duoden. Se pun 50 g plantă într-un litru de apă rece, se lasă patru-cinci ore, apoi, toată cantitatea se așază pe foc. Se dă într-un clocot și se lasă 15 minute la infuzat, se strecoară și se beau trei căni pe zi, înainte de mesele principale. Repetați şapte-zece zile consecutiv, apoi, reluați după 20 de zile de pauză. În cazuri severe, se recomandă câte trei-patru cure pe an. De asemenea, studiile recente efectuate la Universitățile din Scoția și Franța au demonstrat că extractul obținut din frunzele ciumăreaei ajută la controlul glicemiei din sânge.
Controlează crizele epileptice
Ciumărea este indicată și în tratarea epilepsiei, ajutând la un control mai bun al crizelor, dar și în cazul urinărilor dese provocate de diabet. Se recomandă tinctura de plantă, preparată din 25 g flori uscate, peste care se adaugă 400 ml alcool de 40 de grade. Toată cantitatea se pune într-un vas ce se închide ermetic. Se lasă într-un loc răcoros cinci-şase zile, apoi se strecoară, și soluția obținută, adică, tinctura, se consumă timp de o săptămână şi jumătate, în fiecare dimineață, pe stomacul gol, câte o linguriță. Pentru cazurile severe de diabet, se pot face trei cure pe an, câte două săptămâni, cu pauze de 60 de zile între ele. Tinctura este un tratament excelent și în afecțiunile inimii, acționând ca un relaxant miocardic. Dacă este combinată cu traista-ciobanului, ciumărea reglează tensiunea arterială, fluidizează sângele, optimizează funcția cardiacă, previne producerea infarctului și a aterosclerozei. Pentru afecțiunile inimii, tinctura se consumă dimineața și seara, după masă, câte o linguriță, diluată într-un pahar cu apă sau nu, cum o tolerați mai bine. Repetați procedura timp de 14 zile și puteți relua după două luni de pauză.
Infuzia de ciumărea reduce oboseala picioarelor și stimulează circulația sângelui. Se folosește călduță
Stimulează secreţia de lapte
Ceaiul de ciumărea stimulează secreția de lapte în cazul proaspetelor mămici care nu au suficient pentru a-i hrăni pe cei mici. Substanțele ce se regăsesc în compoziția ciumăreaei acționează asupra secreției de hormoni care îmbunătățesc secreția de lapte matern. Astfel, mămicile pot bea o cană cu ceai de ciumărea dimineața, pentru a beneficia de efectele plantei. Pentru rezultate mai bune, se pot consuma până le trei căni cu ceai pe zi. Preparați dintr-o linguriță cu ciumărea, adăugată la 300 ml apă. Lăsați să dea de două ori în clocot, opriți focul, acoperiți vasul și lăsați-l trei-patru minute. Consumați lichidul călduț. Ceaiul este recomandat și pentru reglarea menstruației și pentru reducerea disconfortului și al durerilor din acea perioadă a lunii. Puteți folosi și comprese înmuiate în ceai pe care să le aplicați pe abdomen, pentru un efect de calmare mai rapid.