Main menu

header

896 6 1de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi

Substanță esențială pentru buna funcționare a organismului, histamina este considerată unul dintre cei mai importanți mediatori ai alergiei și inflamației. Afecțiunile gastrointestinale cronice, mutațiile genetice, utilizarea unor medicamente și alcoolismul sunt unele dintre cauzele ce pot conduce la o deficiență a unei enzime - diaminoxidaza (DAO). Această enzimă este responsabilă cu eliminarea excesului de histamină din corp. La persoanele cu deficiență DAO, alimentele bogate în histamină pot provoca o serie de reacții foarte neplăcute în corp. Ce remedii din natură sunt eficiente în această problemă de sănătate, aflați de la Cristian Roșca (foto), specialist în fitoterapie și nutriție (www.biorezonantaploiesti.ro).

„Iritațiile pielii și migrenele sunt unele dintre simptome”

- Ce este histamina și ce roluri are aceasta în organism?

- Histamina este un mediator inflamator, ce este implicat în mai multe procese biologice, printre care și cele de tip alergic. Este nevoie de ea pentru realizarea normală a funcțiilor organismului. Rolurile histaminei sunt corelate cu procesele fiziologice, dar și cu cele patologice. Unele dintre acestea sunt: contracția mușchilor netezi de la nivelul bronhiilor și intestinelor, creșterea secrețiilor digestive și ale mucoaselor, vasodilatația (cu permeabilitate vasculară crescută). Un exces de histamină poate cauza efecte nedorite în corp. Cele mai comune sunt migrenele, iritațiile pielii, indigestia, diareea, dificultatea de a dormi, astmul, sinusurile congestionate, vertijul și hipotensiunea arterială. Pentru confirmarea suspiciunii de intoleranță la histamină, este necesară efectuarea de analize de sânge. Acestea măsoară atât nivelul histaminei, cât și pe cel al activității diaminoxidazei. Alimentele reprezintă o sursă majoră din care putem procura histamina. Odată pătrunsă în organism, aceasta se depozitează în toate țesuturile. Astfel, în cazul apariției intoleranței, se recomandă evitarea consumului de alimente care conțin histamină.

- Care sunt, mai exact, aceste alimente ce ar trebui evitate?

- Este important să renunțăm temporar, timp de câteva luni, la alimentele cele mai bogate în histamină și să introducem produsele care ajută la eliminarea acestei intoleranțe. Practic, ar trebui să evităm brânzeturile maturate și fermentate, cașcavalurile, brânza de burduf, murăturile, toate mezelurile sau carnea procesată ori care nu este proaspătă, conservele de carne, ciocolata, ceaiul negru, avocado, muștarul, arahidele, soia, spanacul, roșiile și căpșunele. Unele băuturi, cum ar fi alcoolul, energizantele, ceaiul verde, kombucha, blochează producția de DAO. Carnea se află într-o categorie aparte. În cazul în care este prăjită sau pregătită la grătar, carnea conține histamină. Astfel, aceasta poate fi consumată doar fiartă.

„Gălbenelele, florile de salcâm și pătlagina sunt benefice pentru digestie”

896 6 2- Care sunt alimentele care ar trebui introduse frecvent în alimentația celor cu intoleranță la histamină?

- Din categoria alimentelor fără histamină, fac parte aproape toate cerealele ce nu conțin gluten, ouăle proaspăt gătite, laptele vegetal, fructele și legumele proaspete. Printre alimentele care pot fi introduse frecvent în meniul zilnic se numără asparagusul, ardeiul gras, varza, conopida, salatele de verdețuri (fără spanac), ceaiul verde, ficatul de pui sau de curcan, zucchini, dovleacul și pătrunjelul. Acolo unde sistemul digestiv permite, se recomandă peștele alb și carnea ecologică de vită. 

- Ce remedii naturale sunt de ajutor?

- Între mese, ne putem relaxa cu ceaiuri care au efecte vindecătoare. De pildă, infuzia realizată din părți egale de gălbenele, flori de salcâm și pătlagină este eficientă pentru digestie și nu numai. Aceste plante furnizează o diversitate de substanțe nutritive, cum ar fi antioxidanţi, minerale, vitamine, dar şi antibiotice naturale complexe şi substanțe ce contribuie la vindecarea rănilor. Ceaiul susține funcția hepatică, detoxifică și echilibrează. În cazul în care aveți intoleranță la histamină, puteți consuma și infuzie de salvie, roiniță și mentă. Toate aceste plante sunt utile dacă preparați un ceai combinat sau dacă le consumați separat. Este indicat să alternați remediile naturale. Evitați utilizarea unei singure formule timp îndelungat, pentru a preveni potențialele efecte secundare. De pildă, menta va fi utilizată doar ocazional, pentru că această plantă poate cauza constipație. Pe de altă parte, gălbenelele și pătlagina pot fi consumate timp îndelungat.

„Împiedică apariția astmului bronșic”

- Cum se prepară ceaiul respectiv?

- Infuzia se prepară dintr-o lingură cu plantă sau cu amestec de plante la o cană cu apă. Se beau până la trei ceaiuri pe zi. Durata unei cure va fi de minimum trei luni.

- Ce alte suplimente alimentare sunt eficiente în intoleranța la histamină?

- Cel mai cunoscut tip de tămâie indiană, Boswellia serrata, este un ajutor valoros în acest sens. Boswellia a fost utilizată de mii de ani ca medicament ayurvedic, pentru a ameliora o varietate de probleme de sănătate. Aceasta are rolul de a inhiba mediatorii proinflamatori din organism, cum ar fi leucotrienele. De asemenea, scade intensitatea durerilor articulare, contribuie la minimizarea deteriorării cartilajului și a țesutului articular, ameliorează simptomele bolii inflamatorii intestinale și împiedică apariția crizelor de astm bronșic. Mai mult, un studiu realizat de Universitatea Hamdard din New Delhi, India, demonstrează că acizii boswellici din compoziția tămâiei au și proprietăți antitumo- rale. Cercetătorii au concluzionat că rezultatele obținute în urma studiului îi vor ajuta să producă noi tratamente pe bază de tămâie indiană, ce vor fi eficiente în cazul pacienților care suferă de cancer. Boswellia serrata protejează organismul de infecții, prin normalizarea producției de imunoglobuline G, anticorpi produși de sistemul imunitar pentru apărarea împotriva agenților patogeni. În China, această tămâie este folosită încă din Antichitate ca un remediu pentru piele, fiind utilă în vindecarea vânătăilor și a rănilor infectate. Extractul din arborele de Boswellia calmează pielea iritată, diminuează roșeața și uniformizează aspectul pielii. În plus, unul dintre acizii boswellici contribuie la reducerea ridurilor fine de expresie, relaxând pielea.

„În China, Boswellia serrata este folosită încă din Antichitate ca un remediu pentru piele, fiind utilă în vindecarea vânătăilor şi a rănilor infectate“

Greaţa şi arsurile la stomac, posibile efecte secundare

- Cum se administrează Boswellia serrata?

- Pentru uz intern, Boswellia serrata se găsește în farmacii, sub formă de pudră sau capsule. Pentru a beneficia de efectele acizilor boswellici asupra organismului, se administrează 300-400 miligrame de Boswellia, de trei ori pe zi.

- Ce efecte secundare au suplimentele pe bază de Boswellia serrata?

- Tămâia Boswellia este, în general, bine tolerată de organism și este considerată ca fiind sigură pentru utilizare. Potențialele efecte secundare includ greața, durerile abdominale, arsurile la stomac și pruritul. Nu există suficiente date pentru administrarea suplimentelor pe bază de tămâie la femeile însărcinate sau la cele care alăptează. Este indicat ca administrarea unor astfel de suplimente să fie realizată doar cu acordul medicului de specialitate. Înainte de a folosi capsulele cu extract natural de Boswellia serrata, dacă urmați un tratament cu ibuprofen sau cu aspirină, consultați medicul. Boswellia serrata poate interacționa și cu anumite medicamente anticoagulante.