Main menu

header

898 8 2de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Minunata floarea-miresei, care poartă o simbolistică nupțială aparte, este și un vindecător care vine cu acest renume din timpuri imemoriale. Prin tradiție, această delicată corolă a stat la baza unor preparate terapeutice cu efecte extinse asupra multor boli.

Calmează migrenele şi durerile reumatice

Mai puțin cunoscută în postura de vindecător decât alte plante medicinale, floarea-miresei este un excelent sudorific, hemolitic, depurativ, diuretic, antireumatic și cicatrizant. Pornind de la tradiția utilizării sale, oamenii de știință i-au studiat proprietățile și au confirmat calități remarcabile, dezvoltându-se în paralel și metode moderne de realizare a extractelor din această plantă. Practic, grație antioxidanților pe care îi conține, floarea-miresei elimină efectele radicalilor liberi și combate cu succes stresul oxidativ. Planta este creditată şi cu proprietatea de a favoriza regenerarea celulară, întrucât are acțiune tonică, relatează drhealthbenefits.com. Pe de altă parte, extractul de floarea-miresei a demonstrat calitatea de a combate inflamațile din corp, fiind de ajutor împotriva suferințelor generate de afecțiunile care au la bază acest proces nociv, de la migrene la reumatism.

Ajută la funcționarea creierului

Una dintre cele mai promițătoare direcții de cercetare asupra plantei floarea-miresei se referă la combaterea cancerului. Potrivit experților, extractul de plantă previne tumorile, iar în cazul în care acestea sunt instalate, luptă împotriva celulelor care le compun, fiind eficient în special în cazuri de leucemie. Stimulând în paralel formarea de celule noi, sănătoase, floarea-miresei nu afectează țesuturile din jurul tumorilor. Pe de altă parte, planta are proprietatea de a îmbunătăți circulația sangvină, având astfel efect asupra oxigenării optime a organelor. Una dintre urmările benefice este susținerea activității creierului pe termen lung.

Specialiștii au descoperit că floarea-miresei este un aliat al reglării nivelului colesterolului

Rădăcina mărunţită tratează faringita

Consumul extractului de floarea-miresei, administrat la recomandarea și în dozele prescrise de un specialist, fortifică sistemul imunitar, grație prezenței antioxidanților, și este una dintre cele mai bune metode de detoxificare, întrucât reînnoirea celulară pe care o promovează contribuie la eliminarea naturală a toxinelor. Unul dintre cele mai semnificative efecte este buna funcționare a ficatului, planta mărind și cantitatea de suc biliar. Totodată, floarea-miresei este renumită pentru inducerea unei stări de calm, benefică în cazuri de stres, atât de des întâlnit în ritmul vieții cotidiene. În plus, are efect extern împotriva afecțiunilor respiratorii. Se poate folosi sub formă de macerat, o linguriță cu rădăcină mărunțită de floarea-miresei, lăsată într-un pahar cu apă timp de opt ore. Se strecoară și se folosește sub formă de gargară, în tratamentul faringitelor.