Main menu

header

899 7 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Un tip de pepene originar din Guineea și Tasmania este utilizat de secole și pentru gustul său deosebit, ca și pentru proprietăți care îl fac un aliat al sănătății umane. Cercetătorii au confirmat o serie întreagă de utilizări tradiționale ale acestui fruct exotic.

Atenuează simptomele răcelii

Considerat un detoxificant de calibru și o opțiune alimentară pentru prevenirea diabetului, calabash are o îndelungată istorie a utilizării deopotrivă ca desert gustos și medicament naturist, no- tează businessmirror.com. În toate punctele cardinale, calabash este folosit pentru calitățile antitusive și expectorante ale siropului pe care îl furnizează. Fructul se fierbe cu zahăr, apoi se consumă, după răcire, zeama rezultată. În India se aplică în același scop terapeutic pulpa fructului, zdrobită, sub formă de comprese direct pe piept. 

De folos împotriva migrenelor persistente

Calabash are un binecunoscut efect asupra echilibrului digestiv. În Africa occidentală, precum și în Indiile de Vest se prepară un decoct din scoarță de arbore împotriva diareei, în timp ce pulpa fructului este un renumit laxativ. De asemenea, calabash macerat este utilizat împotriva durerilor persistente de cap. În același timp, mai multe culturi africane folosesc frunzele plantei, crude, mestecate îndelung, pentru efectul lor diuretic. Iar în Sumatra sunt utilizate frunze proaspete zdrobite de calabash pentru efectul antiinfla- mator și alinarea durerilor provocate de articulații. Și în Haiti sau în Panama planta are utilizări extinse, de la suferințele dentare la menstruația neregulată.

Reduce nivelul de zahăr din sânge

Cercetările moderne asupra proprietăților calabash au evidențiat o serie de compuși bioactivi care fac din acest fruct un aliat al sănătății oamenilor. Una dintre cele mai importante descoperiri se referă la prezența flavonoidelor, care se găsesc și în frunzele de calabash, și în fruct, aceste substanțe fiind cunoscute pentru capacitatea de a suprima fluxul sangvin către tumori, a căror proliferare o inhibă. „Extractul de calabash poate fi utilizat pentru a preveni apariția și extinderea celulelor canceroase în organism”, sintetizează un studiu al unui grup de cercetători de la Universitatea Notre Dame of Dadiangas, din General Santos, Filipine. De asemenea, cercetări efectuate în cadrul Fundației Școlii Medicale Davao au confirmat, după o serie de teste pe animale de laborator, capacitatea calabash de a scădea nivelul de zahăr din sânge.

Calabash este utilizat pe scară largă în gastronomie, din China, unde este ingredient pentru supe, până în Japonia, unde face parte din sushi sau Burma, unde frunzele sunt consumate cu sos de pește

Previne anemia

Pe lângă amintitele flavonoide, cercetările au pus în evidență prezența în calabash a vitaminelor B și C, precum și a unor minerale foarte importante pentru buna funcționare a organismului - calciu, fier, sodiu și potasiu. În aceste condiții, consumul de calabash, fruct foarte apreciat în zonele în care este disponibil, previne anemia, susține sistemul imunitar și sănătatea inimii. În același timp, potrivit mărturiilor unor persoane care au băut suc de calabash timp de zece zile, acest preparat are capacitatea de a scădea semnificativ efectele unui atac vascular cerebral, grăbind recuperarea pacientului.