Main menu

header

900 8 3de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume, amarant își datorează numele termenului „amàranthos”, care în limba greacă înseamnă „nemuritor”. Nu întâmplător. Multe dintre proprietățile terapeutice legendare ale acestei pseudo-cereale au fost confirmate de serii extinse de cercetări ale oamenilor de știință, amaranth figurând astăzi printre cele mai apreciate alimente din perspectiva beneficiior pe care le aduce organismului.

Contribuie la sinteza ADN

Amarant este o plantă omniprezentă în panteonul cultural mondial, începând de la simbolistica sacră care i s-a conferit în Grecia antică. Dincolo de încărcătura spirituală, beneficiile nutriționale și terapeutice ale amarant fac ca această pseudo-cereală să facă parte la loc de cinste din gastronomiile din America de Sud, India sau Nepal. Străvechile boabe ale amarant sunt celebre pentru bogăția de fibre, proteine, carbohidrați, minerale și numeroși micronutrienți foarte importanți pentru buna funcționare a organismului. De pildă, conţinutul de mangan dintr-o porţie de amarant depăşeşte doza zilnică necesară - acest nutrient este crucial pentru funcţio- narea normală a creierului şi protejează împotriva afecţiunilor neurologice. La rândul lor, magneziul și fosforul din amarant contribuie la sinteza ADN, contracţia musculară, respectiv sănătatea oaselor. În același timp, lipsit de gluten, amarant este o excelentă opțiune pentru persoanele care suferă de boala celiacă.

Curăţă colonul

Un studiu internațional a pus în evidență faptul că amarant este bogat în acizi fenolici, care acţionează ca antioxidanţi. Ca urmare, pseudo-cereala este creditată cu capacitatea de a crește eficiența luptei organismului cu radicalii liberi și implicit scăderea stresului oxidativ, precum și cu combaterea inflamațiilor, care în timp pot genera boli cronice grave. De asemenea, amarant a fost studiat din perspectiva capacității de a scădea colesterolul „rău” (LDL), iar experimentele au relevat faptul că uleiul acestei pseudo-cereale are capacitatea de a diminua LDL și, în același timp, de a crește nivelul colesterolului „bun” (HDL), notează healthline.com. În același timp, prin aportul de fibre, amarant susține eforturile de eliminare a kilogramelor în plus, detoxifică natural organismul și susține sănătatea colonului. O altă proprietate pe care a demonstrat-o amarant este protejarea ficatului de efectele consumului excesiv de alcool. În timp ce seminţele de amarant sunt cea mai cunoscută şi consumată parte a plantei, și frunzele sunt comestibile.

Prin tradiție, amarant este considerat un excelent agent astringent, decoctul din florile plantei fiind utilizat de secole împotriva hemoragiilor

Ingredient cu fibre şi proteine pentru smoothie-uri

Amarant are un gust asemănător cu nuca, o aromă uşor picantă şi o textură gelatinoasă. În general, o cană cu amarant și trei căni cu apă se fierb la foc mic timp de 25 de minute, apoi boabele se pot combina cu hrişcă, mei, orez brun, porumb, ceapă sau fasole. De asemenea, cereala se poate adăuga în smoothie-uri, pentru un plus de fibre și proteine, se poate folosi în loc de cușcuș, pentru îngroșarea supelor sau poate face parte dintr-un mic dejun sănătos, alături de fructe și nuci. Ţinut într-un loc rece, uscat şi întunecos, într-un recipient etanş din sticlă, amarant se poate păstra aproape un an.