de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea
Medicina Tradițională Chineză (MTC) ne învață că energia este cea care formează și susține materia (nu invers, cum afirmă teoriile materialist-dialectice). Atunci când energia vitală (Qi sau Chi) curge armonios în ființa umană, omul este sănătos. Dacă există blocaje de orice fel, apar bolile. Dezechilibrele pot apărea la nivel fizic (acumulare de toxine, suprasolicitare, alimentație neadecvată), emoțional (stres, anxietate, tensiuni în relațiile cu ceilalți) sau mental (prejudecăți, supărări, neîncredere). Practic, cauzele lipsei de energie trebuie identificate la toate aceste niveluri. Cum ne putem simți energici în orice parte a zilei, aflați de la doctorul Adrian Petre (medalion) din Timișoara, specialist în medicină alternativă.
„Tulburările apar mai întâi la nivel subtil”
- Ce boli se pot ascunde în spatele lipsei de energie?
- Potrivit MTC, tulburările apar mai întâi la nivel subtil (emoțional, mental, energetic) și, ulterior, tardiv, se manifestă la nivel fizic prin simptome. Medicii știau să depisteze aceste dezechilibre înainte ca ele să se manifeste concret, prin diagnosticul după puls și limbă (din care doar mici părți au fost preluate de semiologia medicală occidentală). De aici, faimosul dicton din cel mai vechi text medical chinezesc: „Medicul superior previne boala. Medicul mediocru tratează boala înainte ca ea să se manifeste. Medicul inferior tratează boala deja manifestată”.
- Ce remedii naturale recomandați pentru energizare?
- Câteva dintre remediile naturale, ce pot energiza în mod real (nu aparent, cum o face cofeina), sunt: ginsengul, spirulina, cătina, lăptișorul de matcă (Royal Jelly), vitamina C în doze adecvate (megadoze), maca, ciupercile medicinale sau „super mushrooms” (Cordyceps, Reishi, Shiitake, Maitake, Coriolus versicolor, Chaga, coama-leului, ciuperca de mesteacăn), formulele de multivitamine şi multiminerale.
- Ce asocieri de plante sunt indicate?
- Se pot administra diverse combinații precum ginseng și lăptișor de matcă sau cătină și spirulină. De asemenea, pot fi administrate și alte combinații cunoscute: vitamina C, magneziu, zinc și vitamina D3; miere, polen, propolis și lăptișor de matcă.
„Spirulina are puternice proprietăți antioxidante”
- Cum acționează remediile?
- Acestea cresc nivelul de energie, fie prin stimularea directă a energiei vitale, cum o face ginsengul, fie printr-un aport concentrat de enzime, multivitamine și minerale, fitonutrienți și antioxidanți. Ginsengul (în toate variantele existente în comerț) are o multitudine de acțiuni farma- cologice, dovedite în numeroase studii clinice: antiinflamatoare (prin modularea citokinelor proinflamatorii și a macrofagelor), anticancerigene, antifungice, antibacteriene (pe un spectru larg de bacterii gram-negative și gram-pozitive), antivirale (pe un spectru larg de virusuri), imunomodulatoare, antidiabetice și antioxidante. De asemenea, ginsengul are efecte hepatoprotectoare, dar și neurotrofice, potențând memoria și capacitatea de învățare și prevenind degenerarea neuronală. Spirulina, un alt remediu eficient, este o algă de culoare albastru-verzui, folosită și de vechii azteci, redevenită populară după ce NASA a propus să fie crescută în spațiu, pentru a fi consumată de astronauți. Această algă conține proteine, vitaminele B1, B2, B3, cupru, fier, magneziu, potasiu, mangan și aproape toți ceilalți nutrienți necesari organismului. Ea are puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, scade colesterolul LDL și trigliceridele, reduce tensiunea arterială, ameliorează alergiile, crește hemoglobina, fiind benefică în anemii, îmbunătățește forța, controlează glicemia. Totodată, are efecte anticancerigene. Fructele de cătină sunt un alt remediu benefic. Ele conțin mai mult de 200 de tipuri de nutrienți, alături de antioxidanți (inclusiv vitaminele A, C și E) și acizi grași (Omega 3, 6, 7, 9). Cătina este un superaliment, la fel ca ginsengul și spirulina. Cu o tradiție de mii de ani, ciupercile medicinale reprezintă surse de fibre și proteine de bună calitate. Acestea au efecte dovedite adaptogene, imunomodulatoare, antiinflamatoare, antitumorale, asigurând longevitatea. Proprietățile benefice ale ciupercilor medicinale au fost demonstrate și în diabetul de tip II, în prevenirea și tratamentul cancerului și bolilor neurodegenerative, protecția ficatului și inimii, potențarea funcției cognitive. Ciupercile medicinale îmbunătățesc nivelurile de energie celulară, protejează sistemul gastrointestinal, cresc fertilitatea și libidoul.
„Lăptișorul de matcă prelungește durata vieții”
- Ce produse apiterapice pot fi de folos în energizarea organismului?
- De pildă, lăptișorul de matcă, ce dă longevitate reginei albinelor, are efect similar de vitalizare și prelungire a duratei vieții și la om, în special prin proprietățile antioxidante ale proteinelor și peptidelor pe care le conține. Crescând aportul de oxigen, crește și performanța musculară la efort. Lăptișorul de matcă stimulează eritropoieza (procesul de formare a globulelor roșii în măduvă), îmbunătățește performanțele sexuale și fertilitatea și potențează funcțiile sistemului imunitar.
- Ce alte suplimente alimentare stimulează longevitatea?
- Vitamina C este una dintre cele mai desconsiderate substanțe de către medicina alopată, din cauza unor prejudecăți rigide perpetuate de zeci de ani. În doze corecte (mii de mg, nu doar câteva sute!), vitamina C are și efecte puternice antibacteriene și antivirale (pe toate tipurile de virusuri și bacterii, inclusiv acolo unde terapiile antibiotice sau antivirale au eșuat). Aceasta stimulează funcția mitocondriilor, ducând la creșterea nivelului de energie și având rol crucial în producția de colagen. Administrarea vitaminei C reface toate structurile organismului și prelungește durata de viață, inclusiv datorită efectului antioxidant. S-a dovedit și proprietatea ei de neutralizare a toxinelor (inclusiv venin de scorpion) și a efectelor negative după radioterapie sau chimioterapie.
„Alimentaţia vegetariană poate vindeca boli cronice“
- Cum se administrează remediile naturale?
- În general, se recomandă să se respecte instrucțiunile de administrare de pe prospectul produselor. Un medic pregătit poate face eventuale recomandări de a mări sau de a micșora doza și durata de administrare, în funcție de particularitățile persoanei în cauză. În general, plantele medicinale nu au contraindicații, dacă sunt recomandate corect, dar pot interacționa cu anumite medicamente, care, în multe cazuri, sunt prescrise inutil. Astfel, unele medicamente ar putea să fie înlocuite cu remedii din plante, fără efecte adverse, sau cu schimbarea alimentației și a modului de viață.
- Ce dietă ar trebui asociată tratamentului fitoterapic?
- Alimentația pentru care este construit sistemul nostru digestiv este cea vegetariană (bazată pe vegetale în stare integrală). Numeroase studii științifice dovedesc că o astfel de alimentație poate preveni sau chiar vindeca mai toate afecțiunile cronice (diabetul de tip II, boala coronară, cancerul, obezitatea, bolile autoimune) și prelungi longevitatea. Numeroși doctori de renume mondial au dovedit acest lucru - Dean Ornish, Neal Barnard (cu care am avut plăcerea să colaborez), Caldwell Esselstyn și alții. Numeroase filme documentare („The Game Changers”, „What the Health”) arată cum atleți și chiar campioni mondiali (Novak Djokovic, Lewis Hamilton, Carl Lewis, Patrik Baboumian, Serena Williams și mulți alții) obțin performanțe incomparabil mai bune după ce au trecut la o astfel de alimentație.