de Carmen Bădulescu şi Sorin Dumitrescu
Sovârvul este o plantă recunoscută pentru proprietățile vindecătoare, încă de pe vremea strămoșilor daci. Aceștia o utilizau pentru numeroase afecțiuni, printre care și antrax. Datorită conținutului ridicat de ulei volatile, taninuri, vitamina C, dar și săruri minerale, în terapii se folosește planta înflorită, de preferat, culeasă dimineața. Sovârvul se utilizează sub formă de infuzie concentrată, pulbere sau ceai.
De folos pentru epileptici
Sovârvul are proprietăți antiseptice, antispastice, purgative, ușor astringent, expectorante, bronhodilatatoare, fluidizante, stimulente și, foarte important, este un antibiotic ce își face treaba excelent. De aceea, este recomandat pacienților care suferă de astm, bronșite, tuse convulsivă, răceli, gripă sau faringită. Infuzia de sovârv calmează spasmele căilor respiratorii, ameliorând tusea și inflamațiile traheei. De asemenea, acesta fluidifică secrețiile bronhice și provoacă expectorație. Remediul se prepară din 15 g plantă mărunțită, adăugată la 200 ml apă. Pentru a ușura expectorația, infuzia se poate prepara și dintr-un amestec de 10 g sovârv și 10 g rădăcină de nalbă, care se opărește cu 1 pahar cu apă clocotită. După 15-20 de minute, infuzia se strecoară, se îndulcește cu o linguriță cu miere și se bea câte un sfert de pahar de trei-patru ori pe zi, timp de o săptămână. Grație principiului amar pe care-l conține, cât și a uleiului volatil, sovârvul este întrebuințat și în boli de stomac, pentru a mări pofta de mâncare, mai ales acolo unde se constată o diminuare a sucului gastric, dar este recomandat și persoanelor diagnosticate cu epilepsie. Compoziția plantei ajută pacienții să își controleze crizele, dacă vor reuși să își formeze o rutină din a consuma câte o cană cu infuzie de sovârv cel puțin o dată pe zi, vreme de o săptămână. Se face pauză o lună, și se reia cura.
Preîntâmpină angina pectorală
Mai multe studii efectuate în Anglia au demonstrat că sovârvul este mai eficient împotriva stafilococilor și bacteriilor intestinale decât oricare alt antibiotic, fiind un bun adjuvant și în caz de gastrită. De asemenea, este eficient în tratamentul pacienților diagnosticați cu boli ale ficatului, și chiar angina pectorală. Specialiștii recomandă ceaiul concentrat sau pulberea din flori de sovârv. Dacă preferați lichid, puneți la fiert 300 ml apă, la care adăugați două lingurițe cu plantă. Lăsați să dea într-un clocot, opriți focul și, după ce s-a răcit, puteți consuma ceaiul. Faceți acest lucru 14-16 zile, în fiecare seară, înainte de somn. Pentru afecțiuni mai grave, puteți repeta cura, după o lună pauză. Pulberea obținută din 30-40 g plantă uscată, mărunțită bine până devine praf, se consumă dimineața, un vârf de linguriță, timp de 20 de zile. Pulberea de sovârv le poate fi de folos și diabeticilor.
Sovârvul blochează infecțiile genitale, fiind mai eficient decât antifungicele utilizate în mod obișnuit
Vindecă ulceraţiile
Sovârvul este utilizat și în uz extern, sub formă de spălături sau gargară cu ceai. Folosită la timp, planta vindecă eczemele, ulcerațiile, arsurile, pitiriazisul și chiar mușcăturile de șerpi. Puneți la fiert 250 ml apă și după ce a clocotit apa opriți focul și adăugați 20 g plantă. Acoperiți vasul și lăsați la infuzat zece minute. Folosiți o compresă sterilă, înmuiați-o în soluție și aplicați-o pe zonele cu probleme, de câteva ori pe zi, până se vindecă pielea. Iar dacă aveți dureri de dinți, infecții gingivale, este recomandată gargara cu ceai de sovârv, dimineața și seara, după igiena obișnuită.