Main menu

header

927 8 3de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Plantă medicinală faimoasă, frumos mirositoare, obligeana și-a vădit proprietățile terapeutice din cele mai vechi timpuri, iar știința modernă a confirmat o mare parte dintre beneficiile remarcabile pe care acest vindecător al naturii le aduce organismului uman.

Asigură o digestie sănătoasă

Rizomii de obligeană și-au consolidat renumele de vindecători de calibru grație conținutului de ulei volatil, substanţe amare, mucilagii, rezine, substanţe sapronine şi tanin, la care se adaugă cantităţi impresionante de acizi (oxalic, palmitic şi ascorbic). Ca urmare, planta se adresează unui mare număr de afecțiuni, unele complexe și răspândite. De pildă, datorită efectului carminativ, obligeana este un aliat al stomacului, stimulând sucurile gastrice şi favorizând eliminarea toxinelor de la nivelul stomacului şi intestinelor. Ca urmare, tratamentul cu obligeană asigură o digestie sănătoasă și o detoxificare naturală. Planta se poate folosi sub formă de ceai, preparat prin amestecare a 250 ml apă clocotită cu o lingură cu rizomi uscaţi de obligeană. Lichidul se lasă la infuzat zece minute, după care se strecoară. Se consumă când ajunge la temperatura camerei.

Benefică în insomnie

Substanţele chimice complexe ce se găsesc în obligeană oferă proprietăţi curative deosebite la nivelul sistemului nervos. Cu efectul său antiinflamator şi sedativ, planta ajută la relaxarea sistemului nervos central, tratează nevroza şi insomnia. Pectinele din compoziţia obligeanei susțin pereții celulari, astfel că celulele nervoase devin mai puţin predispuse la degenerare. De asemenea, potrivit unor cercetări de dată recentă, preparatele la rece cu rizomi de obligeană au acţiune profilactică împotriva depresiei şi anxietăţii. Planta se poate administra sub formă de suc, făcut din rizomi spălaţi, curăţaţi şi trecuţi prin storcătorul de fructe. Lichidul obţinut se consumă imediat, pentru a nu-şi pierde din calităţi. De asemenea, planta este redutabilă pe direcția combaterii răcelilor şi guturaiului, întrucât compușii pe care îi conține au acțiune antiseptică și antiinflamatoare naturală. Concret, preparatele terapeutice cu obligeană uşurează eliminarea secreţiilor bronhice şi împiedică dezvoltarea infecţiilor bacteriene la nivelul căilor respiratorii.

Potrivit literaturii de specialitate, obligeana scurtează convalescența, grăbind vindecarea organismului

Rizomii de obligeană au proprietăţi curative la nivelul sistemului nervos

Întăreşte membranele celulare

Cercetări extinse au relevat faptul că obligeana are capacitatea de a întări sistemul imunitar, pregătind organismul să lupte cu agenții patogeni. Această proprietate se datorează prezenței principiilor amare în plantă, care acţionează ca tonic, întărind membranele celulare. Obligeana se poate administra inclusiv sub formă de capsule, care se găsesc în magazinele cu profil naturist, în dozele prescrise de specialist. În aceași timp, planta are și efect terapeutic extern. Sub formă de cataplasmă, rizomii de obligeană tratează micozele cutanate, iar băile cu infuzie de plantă fortifică părul, împiedicând căderea acestuia.