Main menu

header

927 7 1de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Una dintre cele mai populare legume ale lumii este și un redutabil vindecător, precum și un aliat al greutății optime, cea care, la rândul său, prelungește viața. Plină de nutrienți, hidratantă, gustoasă, țelina este studiată intens ca terapeut al naturii și vădește constant proprietăți remarcabile.

Favorizează un microbiom sănătos

Consumul de țelină aduce organismului fibre. Potrivit oamenilor de știință, acestea asigură o detoxificare naturală a organismului, ajută la eliminarea toxinelor din colon, previn bolile digestive și favorizează un microbiom sănătos. De asemenea, țelina este plină de antioxidanți. Studiile internaționale au relevat capacitatea acestor compuși de a anihila efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, de a reduce stresul oxidativ, de a întări imunitatea și astfel de a ține corpul la adăpost de boli grave, care se pot instala pe fondul excesului de radicali liberi.

Induce moartea celulelor tumorale

Țelina conține un compus vegetal numit apigenină, care joacă un rol de agent antiinflamator. Plecând de la tradiția utilizării țelinei ca tratament în vechea medicină chineză, experții au realizat o serie de teste de laborator care au evidențiat faptul că amintita apigenină are capacitatea de a reduce expresia anumitor proteine inflamatorii, ceea ce face din această legumă un aliat împotriva proceselor care generează inflamații în organism și care stau la baza instalării unor afecțiuni grave, de la cele cardiovasculare la cele neurodegenerative și de la gută la boli reumatismale. De asemenea, apigenina a vădit proprietatea de a induce moartea celulelor tumorale, ceea ce a determinat specialiștii să continue studiile care să evidențieze un potențial al țelinei de a fi utilizată în lupta globală împotriva cancerului.

Previne accidentul vascular cerebral

Pornind de la faptul că de secole practicienii medicinei tradiționale chineze folosesc extracte de țelină pentru a reduce tensiunea arterială, specialiștii au descoperit, pe parcursul unor experimente pe animale de laborator, că semințele acestei legume au redus hipertensiunea sistolică și au crescut ritmul cardiac. Potrivit oamenilor de știință, în ansamblu, fibrele din țelină sunt considerate ca stând la baza acestui efect, întrucât este demonstrat faptul că persoanele care consumă mai multe fibre sunt mai puțin pasibile de a suferi de hipertensiune. De asemenea, extractul de țelină s-a dovedit, pe parcursul altor cercetări, un aliat împotriva nivelurilor crescute de lipoproteine cu densitate joasă (LDL sau colesterolul „rău”), factor favorizant al bolilor de inimă și accidentului vascular cerebral.

Banala ţelină întăreşte şi imunitatea, păzind astfel organismul de boli grave

Potrivit studiilor de specialitate, semințele de țelină sunt benefice în cazuri de bronşită și astm

Aliat împotriva bolilor hepatice

Pe cât de săracă este în colesterol și calorii, pe atât de bogată este țelina în vitamine şi minerale - practic, le conține aproape pe toate, arată studiile oamenilor de știință. Acest aspect face din leguma populară în toată lumea un prieten al sănătății generale și un aliat împotriva bolilor hepatice. Mai mult, apigenina din țelină este creditată cu proprietatea de a stimula neurogeneza - creșterea și dezvoltarea celulelor nervoase. O cercetare derulată pe animale de laborator a evidențiat faptul că extractul din țelină a îmbunătățit capacitatea de a învăța și memoria exemplarelor studiate.