Main menu

header

927 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Puțini vindecători naturali sunt mai faimoși și mai apreciați decât aloe vera. De la cosmetice la băuturi energizante, de la geluri la diferite suplimente, planta este supranumită „elixirul tinereţii”, iar cercetările i-au confirmat aria extinsă de beneficii pentru organism.

Accelerează de milenii cicatrizarea rănilor

În Egiptul Antic, aloe vera era o vedetă a medicinei naturiste, iar medicii o numeau „planta nemuririi”. De altfel, din Egiptul antic vin și primele atestări documentare ale proprietăților tămăduitoare remarcabile ale acestei plante. Nu doar vechii egipteni credeau în puterea de vindecare a aloe vera, ci și arabii, care o foloseau pentru tratarea rănilor şi alte probleme ale pielii. Dincolo de Oceanul Atlantic, populațiile băștinașe din Mexic au utilizat pe scară largă acest vindecător, în puterile căruia a crezut inclusiv Alexandru cel Mare. Secolele care s-au scurs în istoria terapiilor naturiste și cercetările moderne au confirmat proprietățile benefice ale acestei plante, aloe vera fiind astăzi aceeași vedetă a terapiilor fără efecte secundare care a fost permanent în ultimele secole. De pildă, aloe vera este constituită din 97% lichid folosit de plantă pentru propria creştere, ceea ce înseamnă că atunci când aloe vera este aplicată pe o rană, o multitudine de substanțe se pun în mișcare pentru a vindeca locul.

Inhibă ciupercile, bacteriile și virusurile

Frunza de aloe vera conţine aproape 80 de substanţe active - diferiţi aminoacizi, minerale, vitamine, fitosteroli, hormoni vegetali, mucopolizaharide. În aceste condiții, un gel bazat pe această plantă este în mod automat bogat în glicoze antrachinonice şi antracene, cum ar fi aloina şi cristalele de oxilat de calciu, proprietăți care fac minuni pentru piele. Totodată, planta conține șase agenţi antiseptici (lupeol, acid salicilic, uree, acid cinamic, fenoli şi sulf), cu acţiune inhibitoare asupra ciupercilor, bacteriilor şi virusurilor. În același timp, o direcție majoră de acțiune a acestei plante este eliminarea efectelor radicalilor liberi, care intervine grație prezenței antioxidanților în aloe vera. Ca urmare, planta este redutabilă pentru prevenirea stresului oxidativ și a unor tipuri de daune care pot genera patologii dintre cele mai grave.

Activează răspunsul imunitar al organismului

Aloe vera este de mare ajutor în special pacienților care suferă de dureri provocate de artrita reumatoidă. Studiile au demonstrat că planta calmează durerile provocate de afecţiuni localizate la nivelul nervului sciatic, iar administrarea de suc de aloe vera în cure de două săptămâni ajută la reducerea durerii şi a rigidităţii la nivelul articulațiilor. În același timp, aloe vera funcţionează ca un adevărat tonic pentru sistemul imunitar, având un rol important în activarea răspunsului de apărare al organismului, precum şi în întărirea imunității în general. Acest efect se datorează atât vitaminelor şi mineralelor din componenţa plantei, cât şi a unor substanţe precum acemananul şi alprogenul. De asemenea, studii recente au evidențiat faptul că aloe vera are un cert efect pozitiv în prevenirea afecţiunilor gingivale și combate acumularea de placă bacteriană pe dinți, fiind la fel de eficientă ca alte substanțe de sinteză folosite în același scop. Toate efectele cunoscute ale plantei - antiinflamator, analgezic, antiseptic - intră în ecuația menținerii sănătăţii orale, potrivit medicalnewstoday.com. Iar un studiu al Revistei Societăţii Indiene de Parodentologie a relevat faptul că aplicarea locală a sucului de aloe îmbunătăţeşte sănătatea parodontală după proceduri stomatologice.

Contracarează simptomele refluxului gastric

927 6 2Aloe vera este un mare aliat al unei digestii sănătoase. Planta a demonstrat capacitatea de a atenua ulcerațiile din stomac şi intestine, iar sucul său are faimoase efecte pozitive în cazul celor care suferă de sindromul colonului iritabil. Mai mult, grație antrachionelor pe care le conține, planta are un efect laxativ blând, fără efecte secundare, contribuind astfel la menținerea sănătății colonului și la reglarea tranzitului intestinal. Sucul de aloe vera este eficient pentru a contracara simptomele refluxului gastric şi are un efect calmant asupra mucoasei gastrice. Pentru aceste beneficii, planta se poate consuma în fiecare dimineață, având efect nu doar asupra problemelor digestive, prin susținerea bacteriilor „prietenoase” din intestine, ci și de tonic general al organismului.

Protejează de răcelile generate de schimbarea de anotimp

Sucul de aloe este foarte eficient în menţinerea unui nivel optim de colesterol, scăzând și nivelul de trigliceride. De asemenea, planta a fost studiată timp îndelungat din perspectiva proprietăților de a susține o bună reglare a nivelului de zahăr din sânge. Mai multe studii clinice au evidențiat că o cură de trei luni cu aloe vera a îmbunătăţit nivelul glicemiei şi a scăzut colesterolul voluntarilor care au participat la teste. În plus, consumul de suc de aloe vera în mod regulat compensează deficienţa de aminoacizi din organism. Toate aceste beneficii, atât generale, cât și locale, țin la adăpost organismul de răceli, tuse, gripă, secreţii nazale abundente, bronşită şi alte probleme respiratorii, în special pentru persoanele sensibile la schimbările de anotimp. Pe de altă parte, aloe vera este unul dintre cele mai recomandate mijloace de a curăța organismul de efectele poluării și de agresiunea unor patogeni externi.

Susține ameliorarea psoriazisului

Gelul din frunzele de aloe vera se foloseşte de sute de ani pentru rolul său în menținerea sănătății pielii. Substanţele active din plantă încetinesc schimbările degenerative şi stimulează producţia de colagen şi de elastină, cu efect în refacerea pielii și în întârzierea îmbătrânirii. Prin antioxidanţii pe care îi furnizează, planta reface fermitatea pielii şi o menţine hidratată, iar tenul devine neted, luminos, cu ridurile estompate. Mai mult, planta este suficient de redutabilă pe direcția vindecării și ameliorării stării pielii încât să se potrivească oricărui tip de ten. Totodată, sucul de aloe vera calmează iritaţiile şi inflamaţia pielii, reduce mâncărimea şi înroşirea acesteia și susține vindecarea psoriazisului, a eczemelor sau acneei, estompând în același timp și cicatricile. Mai mult, prin aplicarea de aloe vera pe piele se formează un strat care acţionează ca un scut de protecţie împotriva factorilor de mediu - vânt, soare, temperaturi extreme. 

Potrivit rezultatelor unor studii internaționale, aloe vera poate distruge celulele canceroase

Ajută la oxigenarea organelor şi ţesuturilor

Mai multe studii au pus în lumină faptul că aloe vera generează beneficii multiple pentru sânge, favorizând transportarea oxigenului spre organe și țesuturi. În același timp, prin echilibrarea colesterolului și aportul de minerale, planta scade riscul de boli cardiovasculare. O altă direcție majoră de acțiune în care se remarcă aloe vera este proprietatea de a susține pierderea în greutate fără ca acest proces să implice și o diminuare a nivelului de energie a organismului.