Main menu

header

929 7 1de Daniel Şuta şi Gabriela Comşa

Arbust înalt din familia ardeiului, care crește în insulele Pacificului, kava face parte din tradiția medicinei populare din această zonă. Beneficiile stării de relaxare pe care o induce au început să fie studiate de oamenii de știință, care au confirmat o serie de proprietăți ale acestei plante.

Opțiune eficientă de tratament pentru anxietate

În zona Pacificului, rădăcina de kava este folosită în mod tradițional pentru băuturi care au efecte sedative ușoare până la moderate. Astăzi, multe persoane folosesc planta, disponibilă sub formă de suplimente, pentru a trata insomnia. Se consideră că un anumit tip de kavalactonă, numit kevain, poate sta la baza efectului sedativ al plantei. În același timp, kava este utilizată, la recomandarea și în dozele prescrise de un specialist, pentru a trata crizele de anxietate. Conform unei analize asupra rezultatelor generate de șapte studii clinice pe 645 de persoane, kava a fost considerată a fi o „opțiune eficientă de tratament simptomatic pentru anxietate”. Un alt studiu recent a constatat că planta a fost eficientă în tratamentul tulburării de anxietate generalizată.

Poate preîntâmpina cancerul pulmonar

Dat fiind faptul că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) etichetează kava ca având „un nivel acceptabil de scăzut de risc pentru sănătate”, planta este studiată din perspectiva potențialelor efecte antiinflamatoare, pentru tratarea afecțiunilor în care inflamația joacă un rol. De asemenea, potrivit literaturii de specialitate, kava poate ajuta la reducerea riscului de cancer. O serie de studii pe animale de laborator au evidențiat proprietatea acestei plante de a preveni cancerul pulmonar, de prostată sau de colon. Pe de altă parte, în cadrul unor ceremonii sau cu ocazia unor sărbători, kava este consumată pentru sentimentele de euforie pe care le induce. Ca urmare, OMS sugerează că formulele cu kava pe bază de apă sunt „mai sigure” pentru consum.

Dat fiind faptul că formulele cu această plantă pot ridica toxicitatea la nivelul ficatului, extractele și suplimentele cu kava se folosesc doar pe perioade strict limitate