Main menu

header

929 8 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Parte a familiei cepei, prazul are o aromă blândă și, mai ales, o pleiadă de nutrienți care asigură buna funcționare a organismului, prevenind, în același timp, un mare număr de afecțiuni.

Susține vederea

Toate soiurile de praz sunt nutritive și oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Cercetările internaționale au confirmat faptul că această legumă, consumată pe scară largă și în țara noastră, este bogată în nutrienți - carotenoizi de provitamină A, inclusiv betacaroten, foarte importanți pentru vedere, în special pe direcția prevenirii degenerării maculare, precum și pentru funcția imună, reproducere și comunicare celulară. De asemenea, prazul reprezintă o sursă bună de vitamina K1, care este necesară pentru coagularea sângelui și pentru sănătatea inimii. În același timp, prin aportul de vitamina C, dublu față de aceeași cantitate de portocale, prazul susține repararea țesuturilor, absorbția fierului și producerea de colagen, necesar organismului pentru funcționarea articulațiilor și elasticitatea pielii.

Ţine sub control tiroida

Prazul furnizează organismului mangan, care ajută la reducerea simptomelor sindromului premenstrual și la promovarea sănătății tiroidei. Mai mult, această legumă versatilă este o sursă bogată de antioxidanți, în special polifenoli, kaempferol și compuși ai sulfului. În aceste condiții, consumul de praz luptă împotriva oxidării, care deteriorează celulele și contribuie la boli precum diabetul, normalizează coagularea sângelui și scade nivelul colesterolului. În același timp, consumul de praz favorizează scăderea în greutate, grație unui conținut caloric redus.

Prelungeşte saţietatea

Ca în cazul celorlalte legume din aceeași familie, ceapa și usturoiul, prazul promovează sănătatea inimii, scăzând riscul de atac de cord. În același timp, aportul de fibre asigură detoxificarea optimă a sistemului digestiv, combate balonarea și constipația, susține microbiomul, reduce inflamațiile digestive și prelungește sațietatea. Totodată, potrivit rezultatelor unor cercetări pe animale de laborator, kaempferolul din praz se poate dovedi eficient împotriva cancerului, prin reducerea inflamației, distrugerea celulelor tumorale și prevenirea răspândirii acestora.

Prazul conține prebiotice, care susțin absorbția superioară a nutrienților din alimentație

Brioşe cu praz

Ingrediente: 2 fire de praz, 1 linguriţă cu unt, 1 șalotă, 50 ml vin alb, 50 ml smântână, 1 praf de sare, 1 praf de piper, 1 praf de nucşoară, 2 ouă, 2 linguri cu lapte, 50 g făină, 1/2 plic cu praf de copt, 45 g cașcaval ras.

Mod de preparare: curăţaţi şi tăiaţi prazul în rondele fine, topiţi untul şi căliți șalota tăiată fin. Adăugați prazul şi căliți la foc mediu, lăsând apoi pe flacără vasul acoperit timp de 20 de minute. Turnați vinul, mai lăsați la gătit trei minute, apoi puneți smântâna, sarea, piperul şi nucşoara, amestecaţi bine și mai țineți pe foc cinci minute. Între timp, preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Amestecaţi ouăle cu două linguri cu lapte, apoi adăugaţi făina şi praful de copt, peste care turnați prazul călit şi presărați cașcavalul. Amestecaţi bine, așezați compoziția în forme de brioşe şi coaceți timp de 15 minute. Se servesc brioșele cu praz alături de sos de iaurt.