Main menu

header

929 8 2de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

În cultura japoneză, ciupercile Matsutake ocupă un loc special, grație aromei și gustului lor deosebit. Rarități culinare, aceste ciuperci sunt cele mai scumpe din lume și dublează calitățile gastronomice cu proprietăți terapeutice remarcabile.

Reglează colesterolul

Cele mai scumpe ciuperci din lume, Matsutake au fost vândute în cadrul unor licitații chiar și cu 7.000 de dolari kilogramul, cererea continuând și astăzi să depășească oferta. Nu întâmplător aceste ciuperci sunt deopotrivă extraordinar de gustoase, cu o aromă de scorțișoară și pin, arborele pe care cresc, și acționează ca un tonic pentru organism. Potrivit unor cercetări extinse, aceste delicatese stimulează producerea de energie, datorită conținutului masiv de antioxidanți și compuși benefici, favorizând în același timp și stocarea resurselor pe termen mai lung. Potrivit rezultatelor cercetărilor efectuate de oamenii de știință, extractul de ciuperci Matsutake a demonstrat capacitatea extinsă de captare a radicalilor liberi, care generează boli cronice, precum și inhibarea producției de oxid nitric, ceea ce subliniază proprietățile antiinflamatoare ale acestor ciuperci. De asemenea, prin fibrele pe care le aduc organismului, Matsutake contribuie la echilibrarea sistemului digestiv, scăderea colesterolului și detoxificarea colonului.

Inhibă extinderea ţesutului adipos

Ciupercile Matsutake s-au remarcat, în cadrul studiilor, prin capacitatea de combatere a extinderii țesutului adipos, fiind astfel recomandate împotriva obezității și a diabetului de tip II. În același timp, literatura de specialitate menționează în dreptul ciupercilor Matsutake proprietăți anticancer încă din 1969, când s-a demonstrat faptul că activitatea antitumorală a acestor delicatese se extinde și în faza pretumorală. Polizaharidele din aceste ciuperci reduc proliferarea și migrarea celulelor canceroase, inducând și moartea acestora. Totodată, alte serii de experimente de laborator au evidențiat capacitatea acestor ciuperci de a menține sănătatea creierului, prevenind bolile neurodegenerative prin inhibarea enzimei acetilcolinesterază. Pe de altă parte, ciupercile Matsutake conțin peptide, care relaxează vasele de sânge și scad volumul sangvin, prin blocarea enzimei care îngustează vasele de sânge. Ca urmare, prezența ciupercilor Matsutake în dietă tratează hipertensiunea arterială și insuficiența cardiacă, promovând sănătatea sistemului cardiovascular.

Betaglucanul din ciupercile Matsutake activează celulele imune şi fortifică sistemul natural de apărare a organismului

O serie de experimente de laborator au evidențiat capacitatea ciupercilor Matsutake de a menține sănătatea creierului

Combat pierderea de colagen

Ciupercile Matsutake conțin polifenoli și polizaharide care ajută la protejarea pielii împotriva radiațiilor UV dăunătoare. De asemenea, consumul acestor ciuperci ameliorează și alte afecțiuni ale pielii, combate roșeața, îngroșarea epidermei, ridurile profunde și pierderea de colagen. Consumul acestor ciuperci previne îmbătrânirea pielii asociată cu stresul oxidativ și inflamația. În plus, amintitele polizaharide inhibă creșterea diferitelor bacterii dăunătoare, fiind demonstrată eficiența ciupercilor Matsutake împotriva Staphylococcus albus, E. coli, Bacillus subtilis sau Salmonella.