Main menu

header

952 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Puterea vindecătoare a naturii este o realitate pe care au cunoscut-o toate generațiile de oameni, iar astăzi este confirmată de știință. Numită terapie verde, această modalitate de echilibrare fizică, psihică și emoțională este studiată intens, într-o lume tot mai complicată și mai apăsătoare.

Accelerează producția de celule albe din sânge

Terapia verde vine din ideea că oamenii fac parte din mediul lor. Eco-psihologia afirmă că psihicul uman nu este izolat de lumea din jur - dimpotrivă, stările emoționale și mintale sunt puternic afectate de acesta. Deși acest tratament furnizat de natură este ușor de autoadministrat, uneori este nevoie de mai multe detalii și studii care să le arate oamenilor că este necesar. Petrecerea timpului în natură, pentru exerciții sau relaxare, aduce beneficii bunăstării fizice și psihice, precum și celei sociale. Numeroase cercetări medicale ample atestă acest lucru. Mai precis, s-a constatat, de exemplu, că traiul într-un cartier urban care are puțină verdeață crește producția de cortizol, care reglează stresul. Prin comparație, producția de celule albe din sânge se accelerează după timpul petrecut într-un cadru natural.

Mindfulness mai simplu și mai rapid

Drumeții, canotaj pe un lac, plimbarea câinelui într-un parc - toate acestea sunt forme de terapie verde. Practicarea mindfulness, demonstrată ca o modalitate de a reduce anxietatea, este cea mai eficientă în natură. După cum afirma în timpul vieții preotul budist vietnamez și specialist în mindfulness Thic Nhat Hanh, această practică implică pentru o persoană să se simtă vie, iar acest efect este mult mai simplu și mai rapid de obținut în natură, unde toate ființele vii trăiesc doar în momentul prezent. Odată ce practicantul de mindfulness intră în acord cu natura, cele mai fundamentale lucruri au o logică profundă, începând cu respirația, iar „oamenii încep să inspire ceea ce respiră copacii”.

Activează toate simțurile

Terapia verde implică a aloca timp pentru a studia cu atenție cele mai banale lucruri, pe care le trecem cu vederea în viața agitată de fiecare zi, cum ar fi o crenguță de rozmarin, care poate fi evaluată ca plantă vie înainte de a fi pusă într-un meniu - gust, miros, culoare, formă… Acesta este un exemplu foarte simplu de terapie verde accesibilă oricând și cu nenumărate prilejuri și care demonstrează că această modalitate de acord cu natura activează toate simțurile. De asemenea, potrivit specialiștilor, plivitul în grădină nu este doar o activitate cu beneficii fizice și cu un efect spectaculos asupra plantelor, ci generează și o stare de meditație care, la rândul său, sporește capacitatea de concentrare.

Alungă efectele devastatoare ale singurătății

Singurătatea este un flagel al societății contemporane și antrenează o mulțime de probleme de sănătate, în primul rând mintală. Potrivit studiilor, singurătatea generează întotdeauna sentimente negative care afectează sănătatea fizică, mentală și emoțională. Cercetătorii au ajuns la concluzia că singurătatea are o influență asupra organismului la fel de puternică precum fumatul. Apariția handicapurilor fizice și creșterea riscului de hipertensiune sunt, de asemenea, efecte ale singurătății. Din punct de vedere mintal, acest fenomen poate duce la declin cognitiv, la demență și se poate ajunge chiar la sinucidere. Sănătatea bună, așa cum este definită de Organizația Mondială a Sănătății, este un model complex de interacțiuni, cu oamenii intrinsec conectați cu comunitățile și cu lumea naturală. În acest tablou general, o parte a scopului unei prescripții de terapie ecologică este lucrul în aer liber cu alte persoane. De exemplu, cultivarea alimentelor este în mod clar utilă, întrucât produce hrană, dar este și benefică pentru cineva care suferă o traumă mintală cum este singurătatea. Sentimentul de grijă față de ceva care crește, o plantă care va da rod, este uimitor de benefic pentru persoanele care se simt singure, mai ales după ce au trecut de o anumită vârstă. Mai mult, experții punctează că semănatul, creșterea și recoltarea oferă un sentiment acut al timpului prezent și al utilității, precum și de inevitabilitate sezonieră și de viitor.

Lucrul cu solul este… antidepresiv!

952 6 2A lucra pământul cu mâinile este o altă componentă a terapiei verzi care a demonstrat rezultate uimitoare, întrucât generează o interacțiune mai specifică cu pământul. Nu întâmplător grădinăritul este prescris de Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie. Potrivit studiilor, inclusiv a respira aerul de deasupra unui pământ fertil răscolit cu propriile mâini este de natură să declanșeze producția de serotonină în creier, îmbunătățind starea de spirit și funcția cognitivă. Mai mult, solul sănătos este viu și interacționează pozitiv cu bacteriile intestinale umane. Pe de altă parte, a lucra pământ și a cultiva plante sau alimente combate cu succes sentimentele negative generate de abundența de informații negative cu care oamenii sunt bombardați în fiecare zi și care poate genera un foarte periculos sentiment de neputință, de abandonare a tuturor scopurilor. Terapia verde pe componenta lucratul pământului reînvie un spațiu mort, îl face atractiv din nou pentru păsări și albine și, în plus, la nivelul psihicului uman, este un mod sănătos și benefic de a gândi profund locul fiecăruia în rețeaua vieții.

Pune problemele în perspectivă reală

Terapia verde este considerată de multe persoane, specialiști și practicanți, modalitatea perfectă de a pune lucrurile în perspectivă. Mai precis, o drumeție care duce spre vârful înverzit al unei coline și contemplarea de sus a peisajului în care predomină verdele (culoare a liniștii, clasificată astfel în cromoterapie) este de natură să pună propria persoană, propria viață într-o perspectivă în care problemele nu mai sunt exacerbate, par mai îndepărtate în spațiu, mai mici și mai ușor de rezolvat. De asemenea, oboseala plăcută a unei aventuri în aer liber, focul de tabără cu cei dragi și o noapte petrecută sub strălucirea stelelor, în miros de frunze proaspete, adaugă nenumărate alte nuanțe benefice întregii experiențe.

Terapia verde este considerată una dintre cele mai accesibile și mai eficiente modalități de a combate gândirea negativă și percepțiile distructive

Scade riscul de atac de cord şi de diabet de tip II

Unul dintre beneficiile majore ale terapiei ecologice este ieșirea în aer liber și exercițiul fizic. Creditată de specialiști cu efecte uimitoare, inclusiv cu prelungirea vieții în stare bună de sănătate, mișcarea în aer liber reduce semnificativ riscul de atac de cord, de diabet de tip II și de cancer, în paralel promovând o mai eficientă gestionare a greutății, o dispoziție mai bună, energie pozitivă și un somn odihnitor. Și nici măcar nu este nevoie de excursii îndelungate - potrivit experților, rezultate similare se pot obține prin lucrul de câteva zeci de minute în grădina proprie sau cu o scurtă plimbare în soarele prietenos al dimineții sau al asfințitului.