Main menu

header

953 8 2de Simona Lazăr

Potrivit unui studiu publicat în numărul din august al revistei științifice „Menopause”, adoptarea unei diete vegane ar fi la fel de eficientă ca și tratamentul hormonal, în gestionarea anumitor aspecte ale menopauzei. Menopauza corespunde încetării funcționării ovarelor și, prin urmare, a menstruației. În general, apare între 45 și 55 de ani, cu o vârstă medie în jur de 50 de ani, estimează Inserm (Institutul Național de Sănătate și de Cercetări Medicale al Franței). Menopauza presupune o oprire a ovulației din cauza unei epuizări a tuturor foliculilor primordiali localizați în ovare, care sunt responsabili de eliberarea ovocitelor în tuburile uterine. Menopauza marchează încetarea definitivă a menstruației și deci a ciclurilor menstruale, din cauza încetării secreției de estrogen.

Bufeuri și îngrăşare

Această perioadă poate avea un impact considerabil asupra vieții de zi cu zi a unor femei, care vor experimenta numeroase manifestări legate de aceste fluctuații hormonale. Printre tulburările funcționale cel mai frecvent observate se numără: bufeuri, creștere în greutate, iritabilitate, anxietate, dureri articulare. Pentru a le depăși, terapia de substituție hormonală (TSH) este uneori prescrisă pacientului de către medici. Aceasta presupune administrarea de hormoni naturali sau sintetici (estrogen, progesteron sau ambele). Cu toate acestea, administrarea acestei terapii, ca și în cazul oricărui tratament, nu este lipsită de risc. Mai multe studii au observat o asociere între administrarea unui TSH și un risc crescut de demență sau cu un risc crescut de cancer de ovar sau de sân. Pe baza acestei observații, cercetătorii specializați în menopauză, printr-un studiu numit Women’s Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms (Studiu pentru ameliorarea simptomelor vasomotorii la femei), au căutat și alte modalități de gestionare a tulburărilor și a efectelor adverse asociate menopauzei. Descoperirile lor au fost publicate în numărul din august 2023 al revistei științifice Menopause.

Dieta vegană. Cu ce rezultate?

Autorii studiului au implicat 84 de femei aflate în postmenopauză, cărora li s-a recomandat să urmeze o dietă vegană bogată în soia. Fiecare dintre voluntare a raportat cel puțin două bufeuri legate de menopauză pe zi. Oamenii de știință au împărțit voluntarele în două grupuri: în primul, femeile au urmat o dietă vegană săracă în grăsimi, timp de 12 săptămâni, cu jumătate de pahar cu boabe de soia gătite pe zi. În al doilea (grupul de control), participanții nu au adoptat nicio modificare alimentară, timp de 12 săptămâni. Cercetătorii au descoperit că efectele unei diete vegane sunt similare cu cele ale consumului de medicamente care substituie hormonii naturali, respectiv s-au redus bufeurile asociate menopauzei cu 70% până la 90%.

Care este cheia pierderii în greutate?

Mai exact, acest tip de dietă a redus bufeurile la participantele la studiu cu 88%, dar le-a și ajutat să slăbească (în medie, 3,6 kg). „Nu înțelegem pe deplin de ce funcționează această combinație, dar s-ar părea ca aceste trei elemente – evitarea produselor de origine animală, reducerea grăsimilor și adăugarea de boabe de soia în dieta dumneavoastră – să reprezinte cheia unei vieți sănătoase, la menopauză”, a spus într-o declarație publică profesorul de medicină Neal Barnard, realizatorul studiului. „Rezultatele noastre sunt în concordanță cu unele diete similare adoptate în diferite locuri din lume, cum ar fi Japonia și Peninsula Yucatán (Mexic), unde dietele pe bază de plante, inclusiv soia, sunt mai frecvente și unde femeile aflate la menopauză simt mai puține simptome”, conchide el.