Main menu

header

954 8 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Oamenii folosesc de sute de ani izma, atât datorită aromei sale inconfundabile, cât şi pentru proprietăţile sale medicinale. Milioane de persoane din toată lumea beau ceai de plantă datorită gustului, dar delicioasa băutură aduce o serie de beneficii incontestabile pentru sănătate și longevitate.

Combate răul de mișcare

Ceaiul de izmă este o băutură deopotrivă răcoritoare şi vindecătoare, extrem de populară, care întăreşte sistemul imunitar. Cercetătorii au studiat uleiurile şi compuşii frunzelor de plantă și au identificat mentona, limonenul şi mentolul, care aduc organismului numeroase beneficii. Primul efect prin care se remarcă izma este acțiunea digestivă. Practic, potrivit rezultatelor studiilor, care confirmă o îndelungată tradiție de utilizare în medicina naturistă, efectul răcoritor al mentolului din ceaiul de izmă ajută la ameliorarea problemelor stomacale, relaxează muşchii stomacului, care se contractă şi produc crampe, îmbunătățește circulaţia şi atenuează inflamaţia care provoacă dureri de stomac. Pe de altă parte, mentolul din izmă stimulează eliberarea de sucuri gastrice, care pot descompune alimentele, şi accelerează digestia, reducând astfel simptome neplăcute ca balonarea și acumularea de gaze intestinale. De altfel, ceaiul de izmă este renumit și pentru proprietatea de a reduce semnificativ aciditatea gastrică, asigurând confortul digestiv. Nu în ultimul rând, mentolul din izmă provoacă secreţia bilei, ceea ce ajută la digerarea mai eficientă a alimentelor, ameliorează diareea şi constipaţia şi este un remediu excelent pentru persoanele care suferă de sindrom de intestin iritabil. Mai departe, ceaiul de izmă are proprietăţi antispastice care combat greaţa şi previn vărsăturile, fiind foarte eficient împotriva răului de mişcare.

Stimulează concentrarea mentală

Nu întâmplător, foarte multe paste de dinţi conţin izmă. Mentolul din această plantă este foarte eficient în lupta împotriva halitozei, datorită capacității plantei de a anihila bacteriile din cavitatea bucală. Totodată, ceaiul de izmă are un renume consolidat pe direcția combaterii simptomelor de răceală și gripă. Practic, această băutură cu gust inconfundabil conţine compuşi care atenuează durerile de gât, diluează mucusul acumulat în exces în căile respiratorii și favorizează eliminarea toxinelor, ajutând la deschiderea căilor respiratorii și la eliminarea congestiei, inclusiv în cazuri mai severe, de bronșită. În același timp, este binecunoscut faptul că ceaiul de izmă este un aliat al organismului împotriva febrei și durerilor musculare care o însoțesc, grație acțiunii benefice a amintitului mentol din această plantă remarcabilă. Ceaiul de izmă se obține prin fierberea a două căni cu apă, iar după ce lichidul a clocotit, se adaugă două plicuri cu ceai, se acoperă vasul și se lasă la infuzat cinci minute, după care se scot plicurile și se consumă ceaiul încet, cu înghițituri mici. Pe de altă parte, un studiu publicat în International Journal of Neuroscience a relevat faptul că izma îmbunătăţeşte memoria şi sporeşte atenţia. Potrivit cercetării, mentolul din plantă stimu- lează zona hipocampului, regiunea din creier care controlează claritatea şi concentrarea mentală. Mai mult, planta a demonstrat un efect pozitiv asupra funcției creierului, ajutând la creșterea vigilenței și la prevenirea oboselii mentale. Aceste beneficii pot fi cel mai bine obținute prin inhalarea uleiurilor esențiale ale plantei. Din același tablou de acțiuni benefice face parte și capacitatea izmei de a combate sentimentele de frustrare, oboseală psihică și anxietate. Mai multe studii au evidențiat faptul că aroma acestei plante calmează tensiunea nervoasă, difuzarea uleiurilor de izmă în încăpere fiind unul dintre cele mai uzitate mijloace de a obține acest efect.

Favorizează un somn odihnitor

Ceaiul de izmă are proprietăţi care ajută la eliminarea bacteriilor. Datorită conţinutului de antioxidanţi, vitamina B, potasiu şi calciu din această plantă, organismul poate absorbi mai uşor nutrienţii, pentru a lupta împotriva microorganismelor care pot provoca boli. Totodată, prin antioxidanții pe care îi conține, izma ajută la combaterea daunelor radicalilor liberi și are un impact notabil asupra sistemului imunitar, a cărui funcționare este esențială pentru o viață sănătoasă. În același timp, izma este faimoasă pentru capacitatea de a ajuta organismul să producă mai multă energie, studiile evidențiind faptul că vitaminele, mineralele și compușii din această plantă reduc oboseala acumulată pe timpul zilei. De altfel, tocmai pentru această proprietate, ceaiul de izmă poate fi utilizat și înainte de culcare, întrucât este un mijloc de a obține un somn odihnitor, fără efectele secundare pe care le pot genera unele medicamente destinate aceluiași scop. Fără cofeină și cu efect de relaxare a musculaturii, acest ceai este un aliat de calibru al unui program de somn eficient, care să asigure resetarea întregului organism. De asemenea, izma conține acid rozmarinic, un compus vegetal care se găseşte în rozmarin și care oferă beneficii în cazurile de reacții alergice, cum ar fi secreţiile nazale, mâncărimea ochilor şi simptomele astmului. În același timp, grație compușilor pe care îi conține, izma este extrem de utilă în cazuri de vertij. Una dintre cele mai eficiente formule este infuzia obținută din 30 g plantă și aceeași cantitate de verbină, la un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de zece minute și se bea lichidul în trei reprize, pe parcursul unei zile, după mese, până la vindecare.

Calmează durerile alăptării

Un beneficiu mai puțin cunoscut al izmei este că poate fi folosită pentru a face alăptarea mai puțin dureroasă. Multe proaspete mămici care cunosc proprietățile plantei o aplică pe piele, sub formă de ulei esențial sau de gel, pentru a calma durerile de la alăptare și pentru a preveni crăparea pielii. Extern, produsele cu izmă pot fi o completare excelentă pentru rutina de îngrijire a pielii, deoarece au proprietăți antibacteriene, conțin acid salicilic și vitamina A, toate benefice pentru pielea predispusă la acnee sau iritată. Produsele cosmetice care conțin izmă desfundă porii, reduc roșeața și elimină coșurile. În același timp, grație aportului de caroten și antioxidanți, izma este un aliat al sănătății scalpului și implicit al frumuseții podoabei capilare.

Limonadă cu izmă şi miere

Ingrediente: 250 ml suc de lămâie proaspăt stors, 250 g miere, 125 ml apă, coajă rasă de lămâie, frunze de izmă.

Mod de preparare: se pun într-o crăticioară pe foc ingredientele (cu jumătate din cantitatea de suc de lămâie) și se lasă la înfierbântat până se topește mierea. Se dă vasul deoparte şi se lasă la răcit, până ajunge la temperatura camerei. Se strecoară siropul obținut, se toarnă restul de suc de lămâie și se dă la rece. La servire, se adaugă alte câteva frunze de izmă și felii de lămâie.