Main menu

header

954 7 3de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Ferigă renumită, coada-calului a fost folosită ca remediu naturist încă din vremea vechilor imperii grec și roman. Cercetările contemporane au confirmat proprietățile acestui vindecător natural, clasificând planta în categoria celor care tratează numeroase probleme de sănătate, deopotrivă interne și externe.

Leac contra retenţiei de apă

Potrivit specialiștilor, coada-calului are multiple proprietăţi medicinale - antiinflamatoare, antioxidante, antimicrobiene, diuretice, cicatrizante şi remineralizante. Ca urmare, planta reprezintă un remediu eficient împotriva retenției de lichide, datorită cantităţilor mari de flavonoide (quercetină şi apigenină), fenoli şi săruri minerale pe care le conține și care ajută la creşterea eliminării lichidelor din organism prin urină. Unul dintre efectele notabile ale acestei acțiuni este scăderea tensiunii arteriale, planta reducând nivelul fluidelor din vasele de sânge, proces care provoacă diminuarea efortului pe care inima trebuie să-l depună pentru a pompa sângele și care scade automat tensiunea arterială. Coada-ca- lului se poate administra sub formă de ceai, preparat din o lingură cu tulpină uscată de plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, se strecoară și se consumă maximum două căni zilnic, pentru cel mult șapte zile consecutiv.

„Ucide” Candida, E. coli și Staphylococcus aureus

Ceaiul de coada-calului este renumit pentru capacitatea de a proteja mucoasa gastrică, prin normalizarea secreţiei de suc gastric. De asemenea, cercetările au evidențiat faptul că această plantă conţine uleiuri esenţiale precum timolul şi cineolul, care au capacitatea de a elimina Candida, E. coli și Staphylococcus aureus (patogen care provoacă infecţii la nivelul plămânilor, pielii şi oaselor). Pe de altă parte, potrivit cercetărilor, coada-calului este o plantă cu un conţinut semnificativ de minerale, precum calciul, fosforul şi magneziul, esenţiale pentru întărirea şi menţinerea sănătăţii oaselor. Rezultatele unor studii de laborator au arătat că ceaiul de plantă poate preveni slăbirea oaselor, stimulează creşterea şi regenerarea acestora și previne afecţiuni grave, cum ar fi osteoporoza, osteopenia (fragilizarea osoasă cauzată pierderii de calciu) şi rahitismul. De asemenea, planta susține remineralizarea ţesutului osos, reduce disconfortul la nivelul articulaţiilor şi consolidează ţesuturile, prin stimularea sintezei de colagen. Fiind planta cu cea mai mare concentraţie de siliciu, coada-calului îmbunătățește densitatea şi consistenţa oaselor şi a cartilajelor, stimulând absorbţia calciului. Siliciul din coada-calului este disponibil sub formă de suplimente alimentare sau extracte, care pot fi utilizate, la recomandarea specialistului, pentru menţinerea sănătăţii oaselor şi încheieturilor.

Acidul cafeic care se găseşte în coada-calului are efect termogenic, care ajută la stimularea metabolismului şi la arderea grăsimilor

Coada-calului este planta cu cea mai mare concentraţie de siliciu, mineral important pentru organism

Favorizează refacerea ţesuturilor

Coada-calului are proprietăţi regenerante care accelerează vindecarea rănilor și favorizează refacerea ţesuturilor. Studiile au pus în lumină faptul că pacientele care au utilizat preparate de uz extern pe bază de plantă timp de zece zile au înregistrat o vindecare mai rapidă și o atenuare a durerilor după o epiziotomie (incizia perineului și a peretelui vaginal posterior efectuată în faza a doua a nașterii). În același timp, un studiu pe animale de laborator a constatat că un- guentele care conţin până la 10% coada-calului au oferit un impuls semnificativ vindecării rănilor diabetice.