Main menu

header

954 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Condiment a cărui culoare galbenă înviorează imediat orice meniu și îi conferă un gust ușor picant, irezistibil, turmericul este un aliat prețios al sănătății. Studii recente au pus în evidență o nouă proprietate a acestei pulberi aurii, care demonstrează că medicina naturii este în multe cazuri capabilă să reprezinte o alternativă viabilă la medicamentele de sinteză.

Susține remisia colitei ulcerative

Un studiu considerat revoluționar, publicat în revista BMJ Evidence-Based Medicine, a relevat faptul că turmericul poate fi la fel de eficient ca medicamentele convenționale în tratarea indigestiei. Studiul s-a concentrat pe curcumină, un compus natural din turmeric. Cercetătorii au descoperit că această substanță acționează ca un medicament prescris în mod obișnuit pentru reducerea acidității stomacului. Aceste rezultate confirmă o tradiție seculară de utilizare a condimentului, în special în Asia, împotriva problemelor digestive. Studiul clinic a pus în evidență nu doar că administrarea de turmeric are aceleași efecte ca medicamentul, dar, spre deosebire de acesta, care, administrat pe termen lung, generează dezechilibre metabolice și carențe de nutrienți, nu are urmări neplăcute pentru organism. După patru săptămâni de administrare, toți participanții la cercetare au înregistrat diminuări notabile ale severității durerii și a altor simptome de dispepsie. Pe de altă parte, un studiu la care au participat pacienţi care sufereau de colită ulcerativă a demonstrat că pacienții care au primit două grame de condiment pe zi, împreună cu medicamentele prescrise, au avut rezultate mai bune în menținerea remisiei.

De folos împotriva artritei reumatoide

De-a lungul timpului, turmericul a fost utilizat în Ayurveda şi în alte sisteme medicale tradiţionale din India, precum şi în cele din estul Asiei, pentru tratarea unor afecţiuni ale pielii, tractului respirator superior, articulaţiilor. În prezent, condimentul este promovat ca supliment alimentar, recomandat în cazuri de tulburări articulare, infecţii respiratorii, alergii, afecţiuni hepatice. Datorită efectului antiinflamator, pacienţii cu artrită, de exemplu, răspund bine la tratamentul cu suplimente pe bază de turmeric. În urma unui studiu care a inclus bolnavi de artrită reumatoidă, condimentul s-a dovedit chiar mai eficient decât un medicament antiinflamator.

Îmbunătăţeşte memoria

Un studiu clinic a arătat că 90 de miligrame de turmeric, administrate de două ori pe zi, timp de 18 luni, au ajutat la îmbunătăţirea memoriei în cazul adulţilor cu demență. Cercetătorii au considerat că reducerea inflamaţiei de la nivelul creierului şi proprietăţile antioxidante ale condimentului au determinat încetinirea declinului funcţiilor cognitive. Date fiind aceste descoperiri, turmericul este studiat intens, în prezent, din perspectiva elaborării unor tratamente împotriva bolii Alzheimer. De asemenea, proprietățile antioxidante ale condimentului pot feri organismul de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, pe care îi neutralizează.

Diminuează riscul bolilor coronariene

Datorită capacităţii de a reduce inflamaţia şi oxidarea, turmericul poate aduce beneficii în protejarea organismului împotriva afecţiunilor inimii. Potrivit rezultatelor unor studii clinice riguroase, în cazul adulţilor sănătoşi, de vârstă medie, care timp de 12 săptămâni au luat suplimente pe bază de turmeric, s-a înregistrat creșterea rezistenței endoteliului vascular, cu rol important în caz de hipertensiune. Un alt studiu care a vizat pacienți care suferiseră o intervenţie chirurgicală pentru bypass aorto-coronarian a relevat faptul că administrarea a 4 grame de turmeric pe zi a redus cu 65% riscul de infarct pe parcursul spitalizării.

Alungă depresia

Utilizarea turmericului ca adjuvant în cazuri de depresie a relevat rezultate cel puțin încurajatoare. Astfel, în cazul persoanelor cu această afecțiune mintală, prezența condimentului duce la scăderea cantității proteinei cunoscute sub denumirea de „factor neurotrofic derivat din creier”, motivul pentru care hipocampusul pacienţilor respectivi începe să se micşoreze. Descoperiri științifice de dată recentă arată că turmericul are capacitatea de a anula aceste modificări. De altfel, o cercetare de anvergură a evidențiat și în acest caz că administrarea condimentului poate fi aproape la fel de eficientă, ca efect, cu acțiunea unui medicament standard, prescris în cazuri de depresie. Potrivit oamenilor de știință, condimentul conține un compus care poate stimula nivelurile serotoninei şi dopaminei, substanţe chimice care reglează dispoziţia.

Preîntâmpină cancerul

Conform rezultatelor unor cercetări recente, turmericul poate interfera eficient cu extinderea tumorilor, ceea ce îl face o opțiune de cercetare pentru lupta împotriva cancerului. Potrivit rezultatelor obținute de oamenii de știință, condimentul a demonstrat proprietatea de a determina moartea celulelor canceroase, scade angiogeneza (transformarea în tumori a noilor vase sangvine) şi metastazele (răspândirea cancerului). De exemplu, în cazul can- cerului colorectal s-a constatat reducerea cu 40% a leziunilor de la nivelul colonului pacienţilor de sex masculin cărora li s-a administrat supliment cu turmeric. Pentru a beneficia de efectele condimentului, este indicat ca acesta să fie consumat împreună cu piper negru, care conţine piperină, o substanţă care creşte în mod natural absorbţia compușilor din turmeric cu 2.000%. De asemenea, studiile sugerează că un consum de până la 8 grame de turmeric pe zi este sigur pentru majoritatea populaţiei, dar este de preferat limitarea la doze mai mici, stabilite de specialist în funcție de afecțiunea fiecărui pacient în parte.

Femeile însărcinate trebuie să evite suplimentele cu turmeric, din cauza efectului de fluidizare a sângelui, care poate favoriza o potenţială hemoragie

Rădăcina de turmeric conţine un compus special numit curcumină, ce are proprietatea de a reduce inflamaţia

Batata Harra

954 6 2Ingrediente: 10 cartofi medii curăţaţi, 4 linguri cu ulei de măsline, 4 căţei de usturoi mărunţiţi, 3 linguriţe cu seminţe de coriandru, 2 linguriţe cu fulgi de ardei roşu afumat, 2 linguriţe cu turmeric praf, zeama de la 1 lămâie, 3 linguri cu pătrunjel proaspăt mărunţit, 2 linguri cu mărar proaspăt tocat, 1 linguriţă cu chili pulbere, 1 vârf de cuțit cu piper, sare după gust.

Mod de preparare: într-o oală se pun cartofii curăţaţi şi se toarnă apă peste ei, până sunt acoperiți. După ce lichidul dă în clocot, se micşorează focul şi se fierb cartofii aproximativ șapte minute, apoi se strecoară, se lasă să se răcească și se taie cubulețe. Se încălzeşte uleiul de măsline într-o tigaie mare, la foc mediu, se pun usturoiul, coriandrul şi turmericul și se frig o jumătate de minut, se adaugă cartofii şi se amestecă, să se combine ingredientele. Se presară fulgii de ardei, piperul şi praful de chili și se gătesc cartofii, amestecând ocazional, încă șapte minute, până capătă o crustă crocantă. Se completează cu verdeaţa mărunţită și se sărează după gust. Se servesc cartofii rumeniți stropiți cu zeamă de lămâie.