Main menu

header

955 8 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta 

Folosit pe scară largă în Asia pentru realizarea de suplimente bogate în fibre, prăjituri și făină, konjac joacă, totodată, un rol important în medicina tradițională chineză și japoneză.

Ajută la arderea grăsimilor

Rădăcină care seamănă întrucâtva cu sfecla, konjac a căpătat renumele de aliat în menținerea unei greutăți optime întrucât inhibă apetitul și ajută la arderea grăsimilor. Dar proprietățile plantei sunt mult mai numeroase. Konjac, cunoscut de secole în ţările asiatice, are capacitatea de a absorbi până la o sută de ori greutatea sa în apă, datorită vâscozităţii. Acest lucru determină un efect imediat de saţietate şi, în cazul unui consum regulat de trei grame zilnic, se poate observa o stabilizare a nivelului colesterolului. De asemenea, konjac are un rol important în reglarea eliberării de insulină și îmbunătăţirea absorbţiei de minerale, în special de calciu. În același timp, preparatele din konjac cresc imunitatea. În aceste condiții, prezența rădăcinii în dietă asigură o bună sănătate digestivă și previne afecțiuni cardiovasculare grave, ajutând și la gestionarea diabetului.

Tratează acneea

Prin aportul semnificativ de fibre, konjac susține detoxificarea organismului și protejează stratul mucos al colonului. În același timp, prin menținerea peristaltismului intestinal, rădăcina previne constipația - inclusiv cea generată de sarcină, potrivit unui studiu recent - și echilibrează digestia. În cadrul unor teste pe animale de laborator, s-a observat că administrarea de konjac are efect de accelerare a vindecării rănilor, prin susținerea pe care planta o acordă proceselor organismului. În același areal se înscriu, de altfel, și rezultatele unei cercetări recente, care au atestat efectele benefice ale konjac în tratarea acneei. Planta există sub formă de făină, ce se poate utiliza pentru prepararea tăițeilor (care se pot cumpăra și gata făcuți), sub formă de supliment furnizor de fibre solubile, precum și sub formă de jeleu, ce poate fi folosit la îngroșarea sosurilor.

Rădăcina konjac este renumită pentru capacitatea de a menține un grad ridicat de energie a organismului

Shirataki de konjac cu sardine

955 8 2Ingrediente: 6 cuiburi de tăiței konjac Shirataki (150 g), 1 conservă cu sardine în sos de roşii, 2 șalote mici, 1 căţel de usturoi, 1 lingură cu ulei de măsline, 1 lingură cu apă caldă, 1/2 linguriţă cu sos Worcester, 1/3 linguriţă cu sos Tabasco, pătrunjel tocat.

Mod de preparare: se umple o oală cu apă şi se pune la fiert. În momentul în care dă în clocot, se adaugă puţină sare şi tăițeii. Se lasă circa 15 minute, se scurg, se păstrează un polonic cu apa în care au fiert și se clătesc foarte bine sub un jet de apă rece. Se lasă în continuare la scurs. Într-o tigaie antiaderentă se încălzește uleiul amestecat cu o lingură cu apă caldă, se pun șalotele şi usturoiul tocate mărunt şi se călesc două minute. Se adaugă sardinele din conservă, se amestecă bine, apoi se „stinge” cu apa păstrată, turnând și sosurile şi presărând pătrunjel proaspăt tocat. Se menține sosul pe foc mic două-trei minute, apoi se pun pastele şi se amestecă încă două minute. Se pot servi calde sau reci.