Main menu

header

955 8 3de Georgiana Mihalcea

Trifoiul roșu este o plantă cu flori sălbatice care aparține aceleiași familii cu mazărea și fasolea, fiind utilizat pe scară largă în medicina tradițională ca remediu pentru simptomele menopauzei, astmului, tusei convulsive, artritei și chiar cancerului. Proprietățile sale binefăcătoare pentru sănătate îl fac un aliat de nădejde pentru cei care vor să prevină și să trateze multe simptome neplăcute.

Reduce manifestările osteoporozei

Osteoporoza este o afecțiune în care oasele prezintă o densitate minerală scăzută și acestea devin fragile. Pe măsură ce o femeie ajunge la menopauză, o scădere a hormonilor reproductivi - și anume estrogenul - poate duce la creșterea turnoverului osos și la o scădere a densității osoase. Trifoiul roșu conține izoflavone care sunt un tip de fitoestrogen - un compus vegetal care poate imita estrogenul din organism. Unele cercetări au arătat o legătură între aportul de izoflavone și scăderea riscului de osteoporoză. Un studiu din 2015 efectuat pe 60 de femei aflate în premenopauză a constatat că administrarea a 150 ml extract de trifoi roșu, care conține 37 mg izoflavone, zilnic, timp de 12 săptămâni, a dus la o pierdere mai mică a densității osoase la coloana lombară și la gât, în comparație cu grupul placebo.

Alină neplăcerile aduse de menopauză

Conținutul ridicat de izoflavone al trifoiului roșu ajută și la reducerea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne, susțin unii oameni de știință. Două studii de revizuire au constatat că 40-80 mg trifoi roșu pe zi pot duce la atenuarea bufeurilor la femeile cu simptome severe (cinci sau mai multe pe zi) cu 30%-50%. Un alt studiu a observat o scădere cu 73% a bufeurilor în decurs de trei luni după administrarea unui supliment care conține numeroase ierburi, inclusiv trifoiul roșu. Aduce, de asemenea, îmbunătățiri ușoare altor simptome ale menopauzei, cum ar fi anxietatea, depresia și uscăciunea vaginală.

Are grijă de sănătatea pielii și a părului

Extractul de trifoi roșu a fost folosit în medicina tradițională pentru a stimula sănătatea pielii și a părului. Într-un studiu randomizat pe 109 femei aflate în postmenopauză, participanții au raportat îmbunătățiri semnificative ale texturii părului și pielii, aspectului și calității generale, după ce au luat 80 mg extract de trifoi roșu timp de 90 de zile. Un alt studiu pe 30 de bărbați a arătat o creștere cu 13% a ciclului de creștere a părului (anagen) și o scădere cu 29% a ciclului de cădere a părului (telogen) atunci când un extract de trifoi roșu a fost aplicat pe scalp timp de patru luni, comparativ cu grupul placebo. Cu ani în urmă, medicina tradițională îl aprecia pentru utilizarea sa ca purificator de sânge, folosindu-l pentru a elimina toxinele din organism. Unele cercetări au arătat că trifoiul roșu poate îmbunătăți sănătatea inimii la femeile aflate în postmenopauză. Un studiu din 2015 efectuat pe 147 de femei în postmenopauză a indicat o scădere cu 12% a colesterolului LDL (rău) după ce au luat zilnic 50 mg trifoi roșu timp de un an. O analiză a studiilor efectuate la femei în postmenopauză care au luat trifoi roșu timp de 4-12 luni a arătat o creștere semnificativă a colesterolului HDL (bun) și o scădere a colesterolului total și LDL (rău).

Trifoiul roşu poate fi de ajutor și la pierderea în greutate, în lupta cu cancerul, astmul, tusea convulsivă, artrita și alte afecțiuni

Calmează spasmele bronşice

Trifoiul roșu promovează drenajul mucusului din plămâni prin subțierea mucusului și lubrifierea tractului respirator iritat. Favorizează secreția de spută (flegmă), din căile respiratorii inferioare, într-un proces cunoscut sub numele de expectorație. Este prescris în mod obișnuit de fitoterapeuți pentru afecțiuni respiratorii, cum ar fi tuse convulsivă, bronșită, astm și răceli. Trifoiul roşu este o plantă excelentă de luat înainte de culcare, pentru a atenua tusea pe timp de noapte, datorită capacității sale de a calma spasmele bronșice.