Main menu

header

955 7 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Scoruşul este un arbust remarcabil prin proprietățile sale vindecătoare. De la scoarță la fructe, planta pune la dispoziția sănătății oamenilor preparate care au devenit renumite pentru tratarea eficientă a unui mare număr de afecțiuni.

Vă fereşte de efectele razelor Roentgen

În flora spontană, scoruşul se întâlneşte aproape în toată Europa. De-a lungul timpului, oamenii au învățat să exploateze proprietățile terapeutice de excepție ale acestei plante, care este în prezent studiată cu atenție de oamenii de știință. De altfel, îmbinarea rară a vitaminelor din aceste fructe le recomandă pentru tratamentul aterosclerozei şi hipertensiunii arteriale. Mai departe, fructele de scoruş sunt bogate în acizi organici, pectine, săruri minerale, care participă la procesele majore din organism. Potrivit lucrărilor de specialitate, scorușele ajută la protecţia împotriva razelor Roentgen. Componentul principal al fructelor îl constituie pectinele în complex cu acizii organici şi glucidele, care leagă toxinele formate în intestine şi le elimină din organism.

Combat avitaminoza

Proprietăţile terapeutice ale scoruşului au fost cunoscute încă din timpuri străvechi. Aceste fructe au fost utilizate prin tradiție pentru tratarea problemelor digestive, întrucât reprezintă un astringent natural de excepție. La rândul lor, fructele uscate au fost utilizate ca tratament naturist al afecţiunilor hepatice şi ale vezicii biliare. În general, planta se recomandă în cazuri de constipaţii cronice, însoţite de afecţiuni ale căilor biliare, în principal sub formă de pulbere sau pastă din fructe. Pe de altă parte, prin bogăția sa de nutrienți, scoruşul este principala materie primă din care se produc preparatele contra avitaminozelor, fructele acestui arbust intrând în componenţa siropurilor şi a ceaiurilor vitaminizante.

Micşorează riscul de îmbătrânire prematură

Scorușele pot fi incluse în dietă sub formă de gemuri, jeleuri, fructe proaspete, suc. Aceste boabe de excepție sunt bogate în antioxidanți care ajută la prevenirea bolilor cronice. Acidul scorbic și quercetina pe care le conțin scorușele previn daunele produse de radicalii liberi în organism și implicit transformarea celulelor sănătoase în celule canceroase. De asemenea, prin aportul impresionant de vitamina C, consumul de scorușe scade riscul de îmbătrânire prematură, accelerează vindecarea, crește producția de celule albe din sânge, susține producția de colagen, repară vasele de sânge și previne degenerescența maculară. Pe acest segment, al afecțiunilor de vedere, este binecunoscută acțiunea de scădere a presiunii din globul ocular afectat de glaucom pe care o exercită aceste fructe.

Infuzia din scorușe se foloseşte pentru spălături ale cavităţii bucale în cazul unor afecţiuni ale gingiilor

Ameliorează simptomele de astm

Preparatele pe bază de scoruș au fost folosite în medicina tradițională pentru a vindeca inflamația tractului respirator, a ameliora congestia, astmul și durerile în gât. Planta se poate folosi sub formă de decoct, preparat din o linguriţă cu frunze şi fructe mărunţite, în părţi egale, în 250 ml apă. Se fierb timp de zece minute, apoi se strecoară. Întreaga cantitate se bea în porţii mici, cu linguriţa, pe parcursul unei zile. Ca antiinflamator, scorușul se adresează cu succes cazurilor de reumatism, în special sub formă de decoct din frunze, fructe şi scoarţă, în părţi egale, câte două linguriţe la 250 ml apă. După zece minute de fierbere, se strecoară și se consumă, de regulă câte trei reprize pe zi.